σνίτσελ-μυστικά-700χ479

Σνίτσελ ή αλλιώς πανέ, τραγανό, ζουμερό με σωστό πανάρισμα και με όλα τα μυστικά του, για απόλαυση χωρίς τέλος.

Το σνίτσελ ή πανέ, είναι μια συνταγή που όλοι αγαπάμε. Νόστιμο σνίτσελ τηγανιτό ή στο φούρνο, ζουμερό μέσα και τραγανό με ρόδινη κρούστα, γίνεται με μοσχάρι, κοτόπουλο ή χοιρινό.

Μαγειρεύεται γρήγορα, είναι πεντανόστιμο και μπορείς να το έχεις έτοιμο στην κατάψυξη με το πανάρισμα του, για τις μέρες που δεν έχεις χρόνο για μαγείρεμα.

Όμως, το σωστό πανάρισμα και τα μυστικά για τέλειο πανάρισμα θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις μια λιχουδιά χωρίς τελειωμό.

Η συνταγή σνίτσελ ή Wiener schnitzel ή German schnitzel είναι πάνω κάτω ίδιες. Το μεν Wiener schnitzel προέρχεται από την Αυστρία και συγκεκριμένα την πόλη της Βιένης και γίνεται με μοσχάρι και τέλειο πανάρισμα.

Το δε German schnitzel γίνεται με χοιρινό και σωστό πανάρισμα. Οι διαφορές τους είναι μικρές και η νοστιμιά τους είναι μεγάλη.

Το σνίτσελ γίνεται στο τηγάνι ή στον φούρνο.

Τηγανιτό σνίτσελ 

Στο μεν τηγάνι, δεν χρειάζεται πολύ λάδι, δεν χρειάζεται δηλαδή βαθύ τηγάνισμα. Το λάδι στο τηγάνι πρέπει να καλύπτει το μισό πάχος του σνίτσελ. Και πρέπει η θερμοκρασία να είναι μέτρια προς δυνατή, για να βγει το σνίτσελ ζουμερό μέσα, τραγανό εξωτερικά και σωστά ψημένο, χωρίς να τραβήξει πολύ λάδι στο τηγάνισμα. Ο χρόνος τηγανίσματος του σνίτσελ είναι περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Να ροδίσει με ωραία κρούστα αλλά να προλάβει να ψηθεί και εσωτερικά.

Σνίτσελ στο φούρνο

Το ψήσιμο στο φούρνο είναι πιο απλή διαδικασία, αρκεί να έχετε προθερμάνει σωστά το φούρνο σας ώστε να κάνει τραγανή κρούστα το σνίτσελ. Το ψήσιμο του σνίτσελ στο φούρνο είναι γύρω στα 15′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα στην μεσαία σχάρα. Να ροδίσει γύρω γύρω και μέσα να ψηθεί αλλά να κρατηθεί το σνίτσελ ζουμερό.

Μυστικά για σνίτσελ 

Τι να προσέξεις όταν φτιάχνεις σνίτσελ μοσχάρι χοιρινό ή κοτόπουλο.

Εκτός από το σωστό πανάρισμα του σνίτσελ και τα μυστικά του, πρέπει να προσέξεις το πάχος του σνίτσελ.

Το σωστό πάχος για μια φέτα σνίτσελ είναι ανάμεσα σε 0,5 και 1 εκατοστό αλλιώς δεν είναι σνίτσελ.

Το καλό χτύπημα του σνίτσελ με βαρύ αντικείμενο, θα κάνει το κρέας τρυφερό και θα το φέρει στο επιθυμητό πάχος. Μπορείτε να χτυπήσετε το κρέας για να πλατύνει και να γίνει λεπτό μέσα σε μια σακούλα τροφίμων ή ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες.

Ας δούμε τώρα τα μυστικά για το σωστό πανάρισμα 

Το κρέας πρέπει να είναι στεγνό.

Πανάρισμα κάνουμε με ό,τι μας αρέσει: αλεύρι, ψωμί, δημητριακά, φρυγανιά, πανάρισμα με αυγό ή χωρίς αυγό, με βρώμη, με παρμεζάνα κλπ.

Για να πετύχετε όμως το τέλειο πανάρισμα για τραγανό σνίτσελ, μία είναι η μέθοδος.

Πρώτα αλευρώνουμε το σνίτσελ σε αλεύρι, που μπορεί αν θέλουμε να περιέχει μπαχαρικά ή βότανα.

Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι, βουτάμε το παναρισμένο σνίτσελ σε χτυπημένο αυγό και αφού στραγγίσει ελαφρά το περιττό αυγό, το πανάρουμε σε ψωμί (ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί ψιλοτριμμένα).

Εναλλακτικά, το τελευταίο πανάρισμα μπορεί να είναι με φρυγανιά, βρώμη, δημητριακά και μίξη αυτών με παρμεζάνα.

Πάντα όμως όπως και να πανάρεις το σνίτσελ, πρέπει αφού το τηγανίσεις να το αφήσεις για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι.

Το σνίτσελ, αφού το πανάρεις και το ετοιμάσεις, μπορείς να το διατηρήσεις καλά σκεπασμένο στην κατάψυξη για αρκετό καιρό. Αυτό θα γίνει αφού σιγουρευτείς ότι το κρέας ή το κοτόπουλο που χρησιμοποίησες ήταν φρέσκο και όχι κατεψυγμένο. Απαγορεύεται ένα κατεψυγμένο κρέας αφού ξεπαγώσει να μπει ξανά στην κατάψυξη.

Με τι συνοδεύω το σνίτσελ;

Το σνίτσελ μπορείς να το συνοδεύσεις με πολλά και διάφορα,  όπως πουρέ πατάτας, πατάτες τηγανητές, πατάτες αλά κρεμ, μανιτάρια ψητά η αλά κρεμ, ψητά λαχανικά, κους κους, σαλάτα εποχής, coleslaw, σάλτσα μαγιονέζα ή σάλτσα ντομάτας κλπ. Για να πάρεις περισσότερες ιδέες δες argiro.gr