sleepanddreams

ι είναι τελικά τα όνειρα; Οι θεωρίες είναι πολλές και διαφορετικές. Ο Sigmund Freud υποστήριξε πως τα όνειρα αποκαλύπτουν τις κρυφές επιθυμίες και την αλήθεια μας. Πιο σύγχρονες έρευνες από την άλλη υποδεικνύουν ότι τα όνειρα είναι ένα εργαλείο για να επεξεργαστούμε με μεγαλύτερη ευκολία έντονα συναισθήματα ή ίσως ένας τρόπος για να ταξινομήσουμε και να αποθηκεύσουμε τις μνήμες μας ή ακόμα και μία τυχαία νευρολογική διαδικασία ή και μια πρόβα της αντίδρασης μας σε απειλητικές καταστάσεις.

Παρόλο που δεν στηρίζεται σε στοιχεία και αποδείξεις η θεωρία του Freud συνεχίζει να είναι μία από της πιο διαδεδομένες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ερευνητές έχουν εντοπίσει ότι μαθητές στην Αμερική, τη Νότια Κορέα και την Ινδία είναι πολύ πιο πιθανό να πιστεύουν ότι τα όνειρα φανερώνουν την «κρυμμένη αλήθεια» παρά να εμπιστευτούν κάποια άλλη θεωρία, με περισσότερη επιστημονική βάση. Οι άνθρωποι φαίνεται να δίνουν μεγάλη βάση στα όνειρα τους. Στην ίδια μελέτη οι ερωτηθέντες δήλωσαν πως εάν ονειρευτούν ένα αεροπορικό δυστύχημα θα έχουν περισσότερο άγχος κατά τη διάρκεια της πτήσης , παρά ένα ακούσουν μία επίσημη προειδοποίηση για τρομοκρατική επίθεση.

Ακόμα και εάν τα όνειρα δεν προβλέπουν το μέλλον, μπορούν να αποκαλύψουν τις κοινές εμμονές μας. Η πλειοψηφία των ονείρων συμβαίνει κατά τη διαρκεί του σταδίου REM του ύπνου και ο μέσος άνθρωπος τότε βλέπει περίπου 4 με 5 όνειρα. Το 8% των ονείρων αφορούν στο σεξ, τόσο για τους άνδρες όσο και για της γυναίκες, αν και οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να ονειρευτούν τη σεξουαλική επαφή με κάποιο δημόσιο πρόσωπο, ενώ οι άνδρες συνήθως ονειρεύονται πολλές συντρόφους ταυτόχρονα.

Μία μελέτη φοιτητών Πανεπιστημίου του Καναδά εντόπισε τα πιο συχνά θέματα των ονείρων εκτός από το σεξ και κατέληξε στο συμπέρασμα πως το άγχος επικρατεί. Ονειρευόμαστε συχνά ότι είμαστε στο σχολείο, ότι κάποιος μας κυνηγά, ότι φτάνουμε κάπου αργοπορημένοι.

Βέβαια, τα όνειρα μας δεν είναι πανομοιότυπα. Στοιχεία όπως ο χρόνος, ο τόπος και η κουλτούρα επηρεάζουν τον τρόπο που ονειρευόμαστε. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που μεγάλωσαν παρακολουθώντας ασπρόμαυρη τηλεόραση είναι πιο πιθανό να ονειρεύονται σε ασπρόμαυρες αποχρώσεις. Μία έρευνα του 1958 κατέγραψε τα όνειρα Ιαπωνέζων και Αμερικάνων και είδε τις βασικές τους διαφορές. Οι Αμερικάνοι ονειρεύονται πως είναι κλειδωμένοι κάπου, ότι χάνουν κάποιο δικό τους, ότι βρίσκουν λεφτά ή ότι είναι γυμνοί στο δημόσιο χώρο. Αντίθετα, οι Ιαπωνέζοι βλέπουν ότι προσπαθούν συνεχώς να πετύχουν κάτι, ότι έχουν παραλύσει από το φόβο ή ακόμα άγρια και βίαια τέρατα.

Τα όνειρα μας λοιπόν είναι συνηθισμένα, ακόμα και οι εφιάλτες μας. Μία μελέτη σε ένα Πανεπιστήμιο της Γαλλίας έγινε κατά τη διάρκεια μίας εξέτασης και οι φοιτητές κλήθηκαν να καταγράψουν τα όνειρα τους από το προηγούμενο βράδυ. Το 60% ανέφερε ότι είδε κάποιο όνειρο σχετικό με την εξέταση, είτε ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα, είτε ότι έφτασαν αργά ή ότι δεν γνώριζαν τις απαντήσεις. Όμως, όσοι ανέφεραν όνειρα σχετικά με την εξέταση τα πήγαν εν τέλει καλύτερα από τους υπόλοιπους.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα δείτε έναν εφιάλτη μην ανησυχείτε, πιθανότατα δεν είναι κάτι σημαντικό. Από την άλλη ο εγκέφαλος σας μπορεί απλά να σας προετοιμάζει ώστε εάν συμβεί όντως κάτι κακό να είστε προετοιμασμένοι.

marieclaire