emmanouilidou-t

Τιμώντας διαρκώς την πόλη της Καστοριάς, η Μαίη Εμμανουηλίδου έχει κατακτήσει ένα χρυσό κι ένα χάλκινο παγκόσμιο μετάλλιο αλλά και πολλές εγχώριες και βαλκανικές διακρίσεις στο άθλημα της κωπηλασίας.

Εμπνέοντας νέους, προωθώντας δυναμικά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, δίνουμε τον χρόνο και το ενδιαφέρον στο να παρακολουθούμε στενά τα βήματα και τις σκέψεις των ανθρώπων εκείνων.

Η ίδια επέλεξε να μας μιλήσει εκτενέστερα για όσα έχει κατορθώσει.

Από ποια ηλικία ασχολείστε με τον πρωταθλητισμό και πως έχει επηρεάσει αυτό την καθημερινότητα σας;

Μ.Ε Το άθλημα της κωπηλασίας το ξεκίνησα όταν ήμουν 13 ετών,το 2010 με παρότρυνση ενός οικογενειακού φίλου και προπονητή τότε του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς Κώστα Καρυώτη μιας και το άθλημα είναι το πιο δημοφιλές στην πόλη. Ασχολούμαι με τον πρωταθλητισμό και είμαι μέλος της Εθνικής ομάδας τα τελευταία 3 χρόνια.Η κωπηλασία έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα μου καθώς οι ώρες προπόνησης είναι πάρα πολλές και συγκεκριμένα κάνω δυο προπονήσεις την ημέρα με συνολικό χρόνο 6 ωρών. Τις υπόλοιπες ώρες ξεκουράζομαι  για να αναπληρώσω την χαμένη ενέργεια.Μοιραία λοιπόν μένει ελάχιστος ή σχεδόν καθόλου ελεύθερος χρόνος για διασκέδαση.

Υπήρξε υποστηρικτικός ο κοινωνικός σας περίγυρος ή αντιμετωπίσατε προβλήματα στη διάρκεια των χρόνων;

Μ.Ε Ένα μεγάλο μέρος των επιτυχιών μου μέχρι τώρα το χρωστάω στην οικογένεια μου,η οποία με στήριξε και συνεχίζει να το κάνει όλα αυτά τα χρόνια.Ήταν εκείνη που παρέμεινε πιστή σε εμένα όταν χάθηκα από τις παρέες μου την τελευταία χρονιά του λυκείου και ήμουν μόνη μου γιατί έκανα κάτι τελείως διαφορετικό από όλους τους υπόλοιπους συμμαθητές μου. Αυτό όμως τελικά μου βγήκε σε καλό γιατί μπόρεσα να αφοσιωθώ αποκλειστικά στο άθλημα μου.Πλέον εκτός από την οικογένεια μου έχω και δυο φίλες  που με στηρίζουν σαν να είναι αδερφές μου.

 

Έχετε σκεφτεί μέχρι σήμερα να εγκαταλείψετε τον πρωταθλητισμό; Για ποιους λόγους θα φτάνατε σε αυτήν την απόφαση;

Μ.Ε  Ψέματα δεν λέω,οπότε η απάντηση είναι ναι.Στην πολύ μεγάλη πίεση πάντα η πρώτη σκέψη είναι να τα παρατήσω και να κάνω ότι κάνουν οι υπόλοιποι φίλοι μου.Επιπλέον γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει στήριξη από την πολιτεία  αλλά ούτε και χρηματική αμοιβή,ελάχιστοι αθλητές συνεχίζουν για τα επόμενα χρόνια.Και αυτός πιστευω είναι ο κύριος λόγος να εγκαταλείψει κανείς την κωπηλασία.

Και εκείνη την στιγμή έρχεται η δεύτερη σκέψη….! Η σκέψη των δυνατών πρωταθλητών και οι έννοιες πιστεύω σε ‘μένα, μπορώ, θέλω, θα τα καταφέρω και το βασικότερο,η ελπίδα για μια καλύτερη αναγνώριση.

Ποια θεωρείτε πως ήταν τα κριτήρια επιλογής λαμπαδηδρόμων για την πόλη της Καστοριάς στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες και για ποιους λόγους θα θέλατε να είχατε επιλεγεί;

Μ.Ε Τα κριτήρια επιλογής των αθλητών σε όλες τις πόλεις από τις οποίες πέρασε η ολυμπιακή φλόγα είναι οι επιτυχίες.Με δικαιολογία το ότι πλέον ανήκω στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης μου απάντησαν οι Δημοτικοί Άρχοντες της Καστοριάς  και έτσι δεν με επέλεξαν στους καλύτερους αθλητές παρόλο που είχα κάνει προσωπική αίτηση.Ήταν κάτι που το ήθελα πολύ όπως πιστεύω και όλοι οι αθλητές που όνειρο τους είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες.Θα ήταν μεγάλη τιμή για εμένα να εκπροσωπήσω την πόλη μου σε αυτήν την λαμπαδιοδρομία αλλά δυστυχώς δεν μου έδωσαν την ευκαιρία.

Ποιο θα ορίζατε ως το μεγαλύτερο κατόρθωμά σας;

Μ.Ε Μεγαλύτερη επιτυχία ως τώρα είναι το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο κάτω των 23 τον Ιούλιο του 2017.Μεγαλύτερο όμως διάκριση θα έλεγα πως είναι η συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο Ανδρών-Γυναικών στην Florida της Αμερικής όπου στο διπλό ελαφρών βαρών γυναικών κατέλαβα την 11η θέση κόντρα σε μεγάλες κωπηλάτριες που έχουν γράψει ιστορία σε Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς αγώνες.

Πώς θα συμβουλεύατε τους νέους αθλητές να αντιμετωπίσουν τον χώρο;

Μ.Ε Η κωπηλασία είναι ένα ξεχωριστό άθλημα και είναι σπάνιο ένα νέο παιδί να μπει σε μια κωπηλατική βάρκα και να μην ενθουσιαστεί.Έχει να κάνει καθαρά με το υγρό στοιχείο παρόλο που δεν έρχεται ο αθλητής σε επαφή με αυτό.Είναι ένα υγιές άθλημα που μέσα από αυτό αναπτύσσεται η ευγενής άμυλα,η κοινή προσπάθεια και η πειθαρχία.Γενικότερα πιστεύω πως ο αθλητισμός βοηθάει τα μέγιστα  στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του κάθε παιδιού.

Πιστεύετε πως ο αθλητισμός δέχεται αρκετή  προβολή από τον τύπο;

Μ.Ε Ο αθλητισμός γενικότερα έχει την προβολή που χρειάζεται, το ‘’πρόβλημα’’ όμως είναι πως προβάλλονται μόνο τα αθλήματα που έχουν οικονομική δυνατότητα και είναι δημοφιλή,όπως το μπάσκετ,το ποδόσφαιρο κ.α . Η κωπηλασία δυστυχώς είναι ένα από τα υποτιμημένα αθλήματα σε όλα τα ΜΜΕ,άσχετα που φέρνει συνεχώς επιτυχίες σε Ολυμπιακούς,Παγκόσμιους και Πανευρωπαικούς αγώνες και αυτό μοιραία λειτουργεί εις βάρος των αθλητών.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας που μπορούμε να περιμένουμε;

Μ.Ε Ξεκινώντας την χρονιά και την προετοιμασία με την Εθνική ομάδα αλλά και με τον Ν.Ο. Θεσσαλονίκης με περιμένει πολύ δουλειά.Στόχος μου είναι η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2020 στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Μέχρι τότε όμως μεσολαβούν παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στα οποία θέλω να λάβω μέρος και να κατακτήσω όσα περισσότερα μετάλλια μπορώ και φυσικά ένα καλύτερο μετάλλιο από το χάλκινο παγκόσμιο που κέρδισα φέτος.