internal-silence_humanity-healing

Ποτέ οι Έλληνες δε δούλεψαν την τέχνη για την τέχνη· πάντα η ομορφιά είχε σκοπό να υπηρετήσει τη ζωή. Και τα σώματα τα ήθελαν οι αρχαίοι όμορφα και δυνατά, για να μπορούν να δεχτούν ισορροπημένο και γερό νου. Κι ακόμα, για να μπορούν –σκοπός ανώτατος– να υπερασπίσουν το άστυ. Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, Έλληνας συγγραφέας.

“Τι όμορφο παιδάκι έχεις” ίσως να είναι και από τις πρώτες φράσεις που ακούνε οι μάνες για τα παιδιά τους ή απλά αυτό που περιμένουν να ακούσουν. Ένα όμορφο παιδί θα έχει μέλλον, φίλους και ανοιχτές πόρτες. Πως μπορεί ένα παιδί που δεν είναι όμορφο να έχει μία υγιή ζωή στο σχολείο; Διδάσκεται στα σχολεία ότι η διαφορετικότητα δεν είναι μειονέκτημα ή κατάρα;

Σίγουρα θα μιλούσαμε για την ομορφιά των λέξεων, της τέχνης, των τοπίων αλλά και οι άσχημες λέξεις κρύβουν αλήθειες από πίσω. Φυσικά όλο αυτό είναι μοιάζει με ένα αστείο διότι δεν υπάρχουν άσχημες λέξεις, μονάχα πως θα τις πεις, τότε γιατί υπάρχουν άσχημοι άνθρωποι;

Έχουμε δει ανθρώπους με όμορφη ψυχή ή απλά να έχουν να προσφέρουν κάτι στην κοινωνία και απλά να μη μπορούνε. Μία ασθένεια τους στερεί το “εισιτήριο” για την ευτυχία. Άνθρωποι με δερματικά προβλήματα, καμένοι, γεννημένοι με κάποιο σύνδρομο ή απλά ατυχείς. Άνθρωποι που όλοι τους η ζωή είναι στημένη στην ουρά ενός γιατρού. Θεραπείες, τεχνάσματα ή απλά μία προσπάθεια ένταξης στην κοινωνία.

Ναι, κάποιοι άνθρωποι θα πρέπει να βρούνε τρόπο να ενταχθούν στην κοινωνία, όχι να μάθουν να ζουν οι άλλοι με αυτούς αλλά πως να κρυφτούν. Κακά τα ψέματα, το πρώτο πράγμα που συνήθως προσέχουμε και παρατηρούμε σε έναν άνθρωπο όταν τον γνωρίζουμε, ειδικότερα οι άντρες σε μια γυναίκα, και μας προσελκύει ή μας απωθεί αντίστοιχα, είναι η εξωτερική εμφάνιση. Αναμφίβολα, είτε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις είτε σε επαγγελματικές συναντήσεις-επαφές, πολύ συχνά μας «κρίνουν» με βάση αυτό που βλέπουν. Από εκεί και πέρα φυσικά αυτό που μπορεί να μας κρατήσει ή να μας κάνει να φύγουμε μακριά από έναν άνθρωπο, είναι η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του.

Δυστυχώς, όμως, κάποιες φορές μια όχι και τόσο εντυπωσιακή εμφάνιση αφαιρεί από κάποιους ανθρώπους ευκαιρίες γιατί δεν μπαίνει ο άλλος καν στη διαδικασία να δει πιο βαθιά τον άνθρωπο που έχει απέναντί του.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που ρωτάμε έναν φίλο μας όταν θα μας πει ότι γνώρισε κάποιο άτομο; Είναι ωραίος/α; Οι διεθνείς τάσεις της μόδας βασιζόντουσαν σε ένα γυναικείο πρότυπο με διαστάσεις πλαστικής κούκλας. Ευτυχώς σε αυτό το κομμάτι έχουμε κάνει μία πρόοδος ως άνθρωποι και επιτρέψαμε να μπούνε στην ζωή μας γυναίκες με διαφορετικά μεγέθη αλλά ακόμα ο άνθρωπος πιστεύει ότι ωραίο είναι το τέλειο.

Περίεργο όμως γιατί κάποτε το τέλειο ήταν μία γυναίκα με καμπύλες και ο άνδρας έπρεπε να ήταν “άγαλμα” ή ηγέτης, πολιτικός. Γιατί ο Ναπολεών ήταν ωραίος ή μήπως όλοι αυτοί οι βασιλιάδες στους πίνακες ήταν το παράδειγμα του κάλλους; Άρα και η δύναμη, η εξουσία, τα λεφτά θεωρούνται επέκτασης της ομορφιάς, σαν να έχεις ένα επιπλέον χέρι και η θεά Κάλι είχε πολλά.

Όλοι μας έχουμε δει αγγελίες εργασιών. Ειδικά όταν ζητάνε κάποια κοπέλα, σημειώνω κοπέλα. Κοπέλα, εμφανίσιμη έως είκοσι επτά, ελεύθερη για να εργαστεί ως πωλήτρια ή σε ένα καφέ. Εντάξει σ’ ένα τέτοιο μαγαζί τι θα βάλεις μία άσχημη ή έναν άσχημο; Θα κλείσει η επιχείρηση και είναι κρίμα.

Ο ωραίος άνθρωπος είναι σαν την ωραία βιτρίνα του καταστήματος. Δυστυχώς στα περισσότερα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με ανθρώπους οι “άσχημοι” άνθρωποι δεν έχουν καμία θέση. Άλλωστε τους “προβληματικούς” τους πετούσαν στον Καιάδα.

Βέβαια η ομορφιά έχει φέρει και άλλα θέματα. Εγκληματικότητα, σεξουαλικού περιεχομένου. Ήταν πολύ όμορφη και προκλητική για αυτό την βίασαν. Κάποιες όμως ήταν απλά ντυμένες με την στολή του καταστήματος που δουλεύαν, παντελόνι και πουκάμισο κλειστό. Σύζυγος σκότωσε την γυναίκα του γιατί ήταν όμορφη και την κοιτούσαν πολλοί αλλά αυτός επέλεξε μία όμορφη κοπέλα. Τι θα έδειχνε άλλωστε στους φίλους του;

Πλέον η αλαζονεία μας έχει φτάσει στα ύψη. Είμαστε όμορφοι άνθρωποι και πρέπει να το δείχνουμε συνεχώς και με οποιοδήποτε τρόπο. Φωτογραφίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με στήθος γυμνασμένο και ακάλυπτο φυσικά. Μπούστο πλούσιο και ντεκολτέ πολύ χαμηλό. Φωτογραφίες από τις εξορμήσεις στην θάλασσα με μαγιό. Τα καινούργια τατουάζ και την φοβερή οδοντοστοιχία. Οι υπόλοιποι απλά “κρύβονται” γιατί πολύ απλά δεν “χωράνε” σε αυτόν τον τέλειο κόσμο.

Σκέφτομαι την τέχνη ως παράδειγμα της ομορφιάς. Ασχέτως από τι ήταν το πρότυπο κάθε φορά η ασχήμια δήλωνε κάτι το κακό, κάτι σατανικό. Είχα ακούσει και την φράση από κάποια “γιαγιά”, “δες ψυχή, δες πρόσωπο”. Νομίζω ότι όλοι μας κάπως έτσι πορευόμαστε στην ζωή. Πάντως καλλιτέχνες που έκαναν την ασχήμια τέχνη, σίγουρα πάντα δεν έχουν πάρει την καλύτερη τεχνική.

Ή τέλεια γυναίκα, η Τζοκόντα, η Αφροδίτη του Μποτιτσέλι. Η Φρίντα Κάρλο ήταν μία σπουδαία καλλιτέχνης, με σπουδαίο έργο, αλήθεια ποιος δε λάτρεψε το έργο της; Το έργο της ναι, ήταν όμορφο, όχι αυτή.

Η ομορφιά είναι το βασικό στοιχείο της ζωής μας, είναι αυτό που μας “τρώει”. Αν δεν είμαστε όμορφοι η ζωή δεν “προχωράει”. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές αληθεύει. Η ομορφιά της ψυχής είναι ο χαμένος θησαυρός αλλά δυστυχώς τα ανθρώπινα μας μάτια δεν φτιάχτηκαν για το βλέπουν αυτό.

Ευαγγελία Κουλιαρίδου