Οι ευγενείς άνθρωποι είναι υπό εξαφάνιση

Έχω ακούσει πολλές φορές και γενικά έχω καταλήξει στο ότι οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν ότι για να είσαι ευγενικός με κάποιον αυτός πρώτα πρέπει να σου έχει δείξει ότι αξίζει την ευγένειά σου. Κάτι που διαφωνώ τελείως! Η ευγένεια δεν είναι κάτι που κερδίζεται, είναι κάτι που πρέπει να το δίνουμε απλόχερα σε όλους τους ανθρώπους και γενικότερα είναι τρόπος ζωής. Η ευγένεια δεν φαίνεται μόνο στο πώς μιλάμε αλλά και γενικότερα στο πώς ζούμε, πώς φερόμαστε στον τόπο μας ή στα ζώα.

Πλέον, όλα τα μετράμε, από τα χρήματα μέχρι τα χαμόγελα που προσφέρουμε, όμως πιστεύω ότι λίγη ευγένεια δωρεάν και απλόχερα δεν θα βλάψει κανέναν. Δεν ξέρω τι φταίει που έχει χαθεί η ευγένεια στις μέρες μας, δεν ξέρω αν φταίει η χώρα μας, η αστικοποίηση ή γενικά οι κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις που ζούμε, το μόνο που ξέρω είναι ότι πρέπει να την εντάξουμε όλοι στη ζωή μας.

Δεν θα ισχυριστώ ότι είμαι άνθρωπος με καλούς τρόπους ή οτιδήποτε άλλο, δεν αφορά και κανέναν αυτό, όμως το μόνο που δεν μπορώ να δεχτώ είναι ότι πλέον ο καθένας μας παρουσιάζει ως ειλικρίνεια τους άσχημους τρόπους του και την αγένεια. Έχουμε μάθει να ανεχόμαστε και μάλιστα να λέμε μπράβο, σε όσους είναι αγενείς και χωρίς τρόπους γιατί δήθεν είναι ειλικρινείς και δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, όμως αλήθεια τώρα το να προσβάλλεις κάποιον γλυκιά μου δεν σε κάνει ειλικρινή, σε κάνει αγενή. Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να εκφράσεις την άποψή σου χωρίς να προσβάλλεις τον άλλον.

Ίσως και να είμαι εγώ λάθος, δεν ξέρω.

Δεν θεωρώ πάντως τόσο δύσκολο να είναι κάποιος ευγενικός, ίσα-ίσα που η ευγένεια έχει να κάνει περισσότερο με την ανταλλαγή ενέργειας παρά με διάφορους τυποποιημένους κανόνες αποτυπωμένους σε σελίδες βιβλίων. Και τι θέλω να πω με αυτό; Θέλω να πω ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να πεις καλημέρα και να χαμογελάσεις στον γείτονα σου που συναντάς στα σκαλιά της πολυκατοικίας ή να χαμογελάσεις σε κάποιον που καταλάθος  σε έσπρωξε στο δρόμο, δεν σου έκανε και τόσο μεγάλο κακό, δεν νομίζεις;

Δεν πιστεύω ότι είναι υποκρισία να σέβεσαι τον άλλον και να είσαι ευγενικός μαζί του.

Από την άλλη όμως, μπορείς εύκολα να μου αντιτάξεις ότι όταν κάποιος δεν σου φέρεται ευγενικά δεν μπορείς να συνεχίσεις εσύ να είσαι ευγενικός μαζί του και ότι θα του φερθείς ανάλογα. Όμως, σκέψου και αυτό: η ευγένεια βασίζεται στην ανιδιοτέλεια και στη γενναιοδωρία. Είσαι ευγενικός με κάποιον επειδή θέλεις να είσαι, σε γεμίζει εσωτερικά, επειδή έτσι έχεις μάθει να ζεις, όχι επειδή περιμένεις την ίδια ανταπόκριση. Το ίδιο με το όταν αγαπάς κάποιον, δεν μπορείς να ζητήσεις από κάποιον να σε αγαπήσει με το ζόρι! Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και όλοι εκφράζονται και ζουν διαφορετικά, ο καθένας έχεις διαφορετικά βιώματα, εμπειρίες και συνήθειες, δεν μιλάω για εκλεπτυσμένους τρόπους και συμπεριφορές, μιλάω για την στοιχειώδη ευγένεια.

Η ευγένεια δεν είναι αδυναμία, η ευγένεια προσφέρει χαμόγελα, σταματάει μία διαμάχη με τον πιο αποστομωτικό τρόπο και γενικότερα κερδίζει ανθρώπους και τα βλέμματα, βλέπεις πλέον αποτελεί σπάνιο είδος συμπεριφοράς.

Να είστε λοιπόν ευγενικοί, δεν ξέρετε τι συμβαίνει στον καθένα! Μας έχουν λείψει οι ευγενικοί άνθρωποι και έχουμε μπουχτίσει από δήθεν αδιάφορους και αγενείς.

  • Όταν συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους όπως αυτοί είναι, τους κάνουμε χειρότερους. Όταν τους συμπεριφερόμαστε όπως θα μπορούσαν να είναι, τους βοηθούμε να γίνουν αυτό που είναι ικανοί να γίνουν. Βόλφγκανγκ Γκαίτε
  • Η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα και αγοράζει τα πάντα. Lady Mary Montagu
  • Η κριτική, όπως η βροχή, πρέπει να είναι αρκετά ευγενική για να βοηθήσει την ανάπτυξη ενός ανθρώπου, και όχι να καταστρέψει τις ρίζες του. Frank A. Clark
  • «Καλοί τρόποι» μερικές φορές σημαίνει απλά να ανέχεσαι τους κακούς τρόπους των άλλων.Jackson Brown

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.