papahristos004

Ένας ηθοποιός πολύπλευρος, που μπορούσε να αποδώσει το ίδιο καλά σε όποιο ρόλο και αν του δινόταν. Αρχοντικός, μεγαλοπρεπής, με αστείρευτο ταλέντο και με πολύ όρεξη για δουλειά, μας έδινε πάντα τον καλύτερο του εαυτό, είτε ερμήνευε κάποιο ρόλο στη Λυρική Σκηνή, είτε στο Θεατρικό Σανίδι, είτε στο Κινηματογραφικό Πανί. Σας παρουσιάζω:

Ο Νίκος Παπαχρήστος γεννήθηκε στο Βόλο το 1919, αλλά το σχολείο το έβγαλε στη Θεσσαλονίκη. Επίσης το 1936 είχε ξεκινήσει μαθήματα τραγουδιού στο Μακεδονικό Ωδείο και ως τα τέλη της δεκαετίας του ’30, έκανε την πρώτη του επαγγελματική συναυλία.

Είναι Αδελφός του Κώστα Παπαχρήστου και όπως φαίνεται από την πορεία τους έγιναν και οι δύο ηθοποιοί, ξεκινώντας τα πρώτα του βήματα νεαρός ακόμα στην ΧΑΝΘ.

Όταν τελείωσε το Γυμνάσιο ήρθε στην Αθήνα, προκειμένου να κάνει την στρατιωτική του θητεία, όμως δεν πρόλαβε να υπηρετήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί κηρύχθηκε ο πόλεμος και λόγω του ότι δεν είχαν προλάβει να εκπαιδευτούν, αλλά και επειδή αρκετά γρήγορα το μέτωπο κατέρρευσε, φυσικό επακόλουθο ήταν να διαλυθεί και το στράτευμα.

Φίλοι του τον έπεισαν να μείνει στην Αθήνα και να μπει στη Λυρική Σκηνή, γιατί είχε μια πολύ ωραία καλλιεργημένη μπάσα φωνή, με πρώτο ρόλο στην «Απαγωγή από το Σαράι» του Μότσαρτ. Έμεινε περίπου 35 χρόνια στη Λυρική, συμμετέχοντας σε περίπου 56 όπερες.

Ο Νίκος Παπαχρήστος ήτανε πιο μικρός σε ηλικία από τον Κώστα, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ανέβει πρώτος στο θεατρικό σανίδι. Το ίδιο όμως δεν έγινε και στον κινηματογράφο. Πέρασαν αρκετά χρόνια μετά από τον αδελφό του που βγήκε στο κινηματογραφικό πανί.

Μερικές από τις ταινίες που συμμετείχε ήταν «Εγώ  ρεζίλεψα τον Χίτλερ», «Ο τρελοπενηντάρης», «Ο δρόμος των ηρώων», «Η δίκη των δικαστών», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», «Έξοδος κινδύνου» κ.α.

Συνεργάστηκε με επίσης καταπληκτικούς ηθοποιούς όπως ‘’Σπύρο Καλογήρου’’, ‘’Ανδρέα Φιλιππίδη’’, ‘’Πέτρο Φυσσούν’’, ‘’Αλέκο Αλεξανδράκη’’, ‘’Μάνο Κατράκη’’, ‘’Κάκια Παναγιώτου’’ κ.α.

Τα δύο αδέλφια δεν συνεργάστηκαν σε πολλές ταινίες λόγω διαφόρων συγκυριών, όμως η μεταξύ τους σχέση δεν επηρεαζόταν καθόλου από αυτό. Η οικογενειακή σχέση που υπήρχε ήταν γεμάτη από αγάπη με όλα τα μέλη της.

Παρόλο που σε πολλές ταινίες βλέπουμε και τον Νίκο όπως και τον Κώστα, να υποδύεται διάφορους στρατιωτικούς, ή αστυνομικούς, ή οτιδήποτε τέλος πάντων υπήρχε  με στολή, ο Νίκος δεν έδειξε ποτέ την ίδια αγάπη για τις στολές, όπως είχε ο αδερφός του.

Ακόμα πιο γνωστός έγινε όταν συμμετείχε στην υπέροχη τηλεοπτική παραγωγή του Νίκου Φώσκολου τον «Άγνωστο πόλεμο», με τον Άγγελο Αντωνόπουλο, την Γκέλυ Μαυροπούλου και πλήθος ακόμα ανεπανάληπτων ηθοποιών, που καθήλωνε χιλιάδες θεατές στις οθόνες τους.

Με την γυναίκα του γνωρίστηκαν όταν εκείνος ήταν ήδη φθασμένος μπάσος της όπερας και εκείνη απλά τον παρακολουθούσε και τον θαύμαζε, για την υπέροχη φινέτσα, φωνή και γενικά την καταπληκτική του αγέρωχη παρουσία, πάνω στη σκηνή.

Αργότερα μπήκε και εκείνη στο θέατρο και έτσι κατάφεραν να γνωριστούν και να αναπτύξουν μια δυνατή φιλία. Όμως οι συγκυρίες τους έκαναν να χαθούν για πολλά χρόνια και όταν κατάφεραν να βρεθούν ξανά, δεν χώρισαν ποτέ.

Παντρεύτηκαν σε αρκετά μεγάλη ηλικία και μοιράστηκαν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους, με αγάπη, κατανόηση και εκτίμηση ο ένας προς τον άλλον.

Έφυγε από τη ζωή στις 11 Φεβρουαρίου 2005 σε ηλικία περίπου 86 χρονών.