φράουλες-800×479

Η φράουλα είναι ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα, και αξίζει τόσο γευστικά όσο και θρεπτικά.

Για την ακρίβεια, είναι το αγαπημένο μου φρούτο να χρησιμοποιώ μέσα σε συνταγές, καθώς μας δίνει πολλές δυνατότητες στη μαγειρική αλλά και στη ζαχαροπλαστική.

Τη χρησιμοποιούμε σε μοναδικά γλυκά στα οποία προσδίδει απίθανη γεύση και φίνο αποτέλεσμα, αλλά και σε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και σάλτσες.

Η υπέροχη γεύση της απογειώνει κρέμες και κέικπαγωτά και σιρόπια και γίνεται ο πιο νόστιμος συνεργός σε τούρτες και ζύμες.

Το χρώμα της αλλά και το σχήμα της μας δίνουν πάμπολλες επιλογές στο γαρνίρισμα των γλυκών.

Παράλληλα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και σε αλμυρές παρασκευές όπως πχ σε υπέροχες σαλάτες.

Ξέρετε όμως πώς να διαλέξετε τις καλύτερες;

Mε ποιον τρόπο να τις επιλέξετε, πώς να τις πλύνετε, πώς να τις συντηρήσετε στο ψυγείο αλλά και πώς θα βάλετε τις φράουλες στην κατάψυξη;

  • Οι φράουλες που θα επιλέξουμε για αγορά, πρέπει να είναι γυαλιστερές και σφιχτές, με κόκκινο βαθύ χρώμα και ο μίσχος να είναι καταπράσινος και φρέσκος.
  • Διαλέγουμε τις φράουλες…και με τη μύτη. Πάντα τις μυρίζουμε προτού τις αγοράσουμε.
  • Χρειάζονται μεγάλη προσοχή στη μεταφορά τους για να μην λιώσουν, γιατί είναι πολύ ευαίσθητες.
  • Τις τοποθετούμε στο ψυγείο, μέσα σε τρυπητό, χωρίς να τις σκεπάσουμε.
  • Δεν αφαιρούμε το κοτσάνι από πριν, ούτε τις κόβουμε, γιατί θα μπει νερό στο εσωτερικό τους και θα χάσουν το άρωμα και τις βιταμίνες τους.
  • Δεν τις πλένουμε, παρά μόνο λίγο προτού τις καταναλώσουμε. Ποτέ δεν τις μουλιάζουμε μέσα σε νερό, αλλά τις πλένουμε γρήγορα κάτω από τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε σε στραγγιστήρι για λίγο και ύστερα πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
  • Για να καταψύξουμε τις φράουλες, τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε καλά, κόβουμε το κοτσάνι και τις βάζουμε σε αεροστεγές σακουλάκι ανά 15. Όταν τις χρησιμοποιούμε σε κοκτέιλ ή Smoothies δεν τις ξεπαγώνουμε, αλλά τις χτυπάμε στο μπλέντερ με παγάκια.
  • Αν θέλουμε να φτιάξουμε μαρμελάδα φράουλα, τρίβουμε μέσα 1/2 μήλο. Το μήλο θα βοηθήσει τη  μαρμελάδα φράουλα να δέσει πιο σωστά λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε πηκτίνη.
  • Οι φράουλες είναι εξαιρετικές για δίαιτα. Ένα φλιτζάνι φράουλες έχει μόνο 43 θερμίδες. Προμηθευτείτε ώριμες αλλά όχι λιωμένες, μυρωδάτες, κατακόκκινες φράουλες και ακολουθήστε όλες τις οδηγίες που σας δίνω, για να τις απολαύσετε είτε σκέτες, είτε μέσα στις πιο απολαυστικές ανοιξιάτικες συνταγές.

Καλή επιτυχία στις όμορφες και νόστιμες δημιουργίες σας με την αγαπημένη μου φράουλα!

argiro