mydia_axnista_topimage

Υλικά για 4 άτομα

Για τη συνταγή

  • 1 κιλό μύδια φρέσκα, μετρίου μεγέθους, με το κέλυφος
  • φλιτζάνι ούζο
  • 10 ντοματίνια κομμένα στα δύο
  • 3/4 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο φινόκιο, κομμένο σε φέτες (ζεματισμένο για 2΄)
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 κουτ.γλυκ. πιπέρι ροζ
  • 3 κουτ. σουπ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ.γλυκ. μπούκοβο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

1. Καθαρίζετε τα μύδια: Τοποθετείτε τα μύδια σε ένα μεγάλο τρυπητό σκεύος και τα ξεπλένετε πολύ καλά για 3-4΄ με κρύο νερό, ώστε να φύγουν η άμμος και οι ακαθαρσίες. Πετάξτε όποιο μύδι έχει σπασμένο κέλυφος. Πιάνετε το γένι (βύσσο) κάθε μυδιού και το τραβάτε προς τα έξω και προς τα κάτω (όχι προς το μέρος που ανοίγει το μύδι, γιατί έτσι θα σχιστεί η σάρκα του). Αν έχετε πρόβλημα να τραβήξετε το γένι με γυμνά χέρια, τότε χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να σας βοηθήσει στο τράβηγμα. Τρίβετε καλά τα κελύφη των μυδιών με μια βούρτσα (ή μ’ ένα μαχαίρι και σε γωνία 45 μοιρών, ξύνοντας την επιφάνεια του μυδιού), αφαιρώντας τυχόν πεταλίδες που είναι προσκολλημένες επάνω. Έπειτα, τα ξεπλένετε ξανά και τα αφήνετε μέσα στο σουρωτήρι.

2. Σε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε το σκόρδο ψιλοκομμένο και μέρος από το φινόκιο, σοτάροντας για 1-2 λεπτά. Έπειτα, προσθέτετε τα μύδια και ανακατεύετε σταδιακά για 5-6 λεπτά.

3. Στη συνέχεια προσθέτετε το κρασί, το ούζο, τα ντοματίνια, το υπόλοιπο φινόκιο, το μπούκοβο, το ροζ πιπέρι και αλάτι.

4. Σκεπάζετε με το καπάκι της κατσαρόλας και βράζετε για 10 λεπτά πριν το αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε ζεστό.

Χρήσιμο

Τα μύδια των οποίων το κέλυφος είναι κλειστό, είναι ασφαλή να τα κρατήσετε. Επίσης ταιριάζουν να τα σβήσετε και με τσίπουρο.