aperg012

γράφει η Κατερίνα Απέργη

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς που με βασανίζουν αρκετά χρόνια. Μερικές φορές σπάω το κεφάλι μου και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως ο σύγχρονος άνθρωπος ο οποίος σηματοδοτεί την πρόοδο και γενικά , πρόοδος νοείται το μεταγενέστερο να είναι καλύτερο από το προγενέστερο, να έχει δημιουργήσει τόσα πλήγματα και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο και ζώα.

Δεν μπορώ να διανοηθώ πώς μπορεί να υπάρχει τέτοια σκληρότητα και αδιαφορία προς τον ίδιο τον πλανήτη, ο οποίος μας φιλοξενεί. Και χρησιμοποιώ το ρήμα «φιλοξενώ» γιατί εμείς ζούμε ένα περιορισμένο διάστημα, όμως ο πλανήτης μας υπάρχει εκεί δισεκατομμύρια χρόνια.

Νιώθω ότι βρισκόμαστε σε ένα παιχνίδι και έχουμε ως σκοπό ο καθένας από εμάς να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προξενήσουμε μεγαλύτερο κακό στο περιβάλλον μας. Και όχι δεν θεωρώ καθόλου υπερβολικά τα όσα λέω, γιατί αν συλλογιστούμε πώς πετάξουμε ένα πλαστικό μπουκάλι στο δρόμο ή στη θάλασσα επειδή δεν υπάρχει κοντά μας κάδος και επειδή σκεφτόμαστε πως « εντάξει για μία φορά δεν χάλασε και ο κόσμος» , αυτό το μπουκάλι θα υπάρχει 500 χρόνια εκεί , αφού τόσα χρόνια κάνει το πλαστικό για να αποσυντεθεί. Όμως γλυκέ μου άνθρωπε, το πιο πιθανό είναι αυτό το πλαστικό μπουκάλι, που εσύ βαριέσαι να κρατήσεις για 100 μέτρα παραπέρα που υπάρχει κάδος, να προξενήσει το θάνατο σε κάποιο ζωάκι το οποίο θα μπερδευτεί και θα θεωρήσει ότι είναι τροφή, θα μπλεχτεί άθελα του στο ράμφος του, θα κολλήσει στα πόδια του ή θα μπει μαζί με την τροφή του στο στομάχι του.Το κακό με εμάς τους ανθρώπους είναι ότι πράττουμε χωρίς να αναλογιζόμαστε τις συνέπειες της κάθε πράξης μας. Και αυτό κυρίως οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης και παιδείας.

Την κλιματική αλλαγή που διδασκόμασταν στο σχολείο και μας φαινόταν τόοοσο μακρινή την θυμάστε; Ε!  και να μην την θυμάστε την ζούμε καθημερινά.

Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, οι βροχοπτώσεις αλλάζουν.

Είμαστε η πρώτη γενιά που αντιλαμβάνεται την κλιματική αλλαγή και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό. Σήκω λοιπόν από τον καναπέ σου και βοήθησε όσο μπορείς και όπως μπορείς!

Και ναι ίσως να μη σωθεί ο κόσμος μόνο από εσένα αλλά αν ο καθένας από εμάς σκεφτόταν έτσι δεν θα υπήρχαν ούτε τόσες εθελοντικές οργανώσεις ούτε τόσοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί ούτε τόσοι «ήρωες» της διπλανής πόρτας, οι οποίοι καθημερινά παρά τα προβλήματά τους κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη.

Αν ο σύγχρονος άνθρωπος δεν διακατεχόταν από την αισχροκέρδεια, την αδιαφορία και την υπερκατανάλωση τότε ίσως ο κόσμος μας να ήταν αλλιώς.

Δες βίντεο και εικόνες, διάβασε άρθρα και παρακολούθησε ντοκιμαντέρ και εκπομπές. Ψάξε το και μόνος σου.

Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται μόνο από τα επιτεύγματά του, πρέπει να λαμβάνονται όλα υπόψη. Δεν ήρθαμε σε αυτόν τον κόσμο μόνο για να δουλεύουμε, να τρώμε και να διασκεδάζουμε. Προσπάθησε να κάνεις τον κόσμο σου λίγο πιο όμορφο και ξεκίνα από σήμερα.

Όταν λοιπόν απογοητεύομαι απ’ όλους και απ’ όλα, τότε σκέφτομαι πως η πρόοδος αυτή του ανθρώπου περιορίζεται μόνο στον τομέα της επιστήμης και δεν εξαπλώθηκε στον τομέα και της ηθικής, της αισθητικής και της παιδείας.

Και πραγματικά ποτέ μου δεν κατάλαβα την έκφραση « σταμάτα να φέρεσαι σαν ζώο». Μακάρι όλοι να αγαπούσαμε και να φερόμασταν όπως τα ζώα. Ποτέ δεν είδα κανέναν γλάρο να πετάει το μπουκαλάκι με το νερό του στη θάλασσα, κανένα λιοντάρι να αφήνει στο δάσος τη πλαστική σακούλα του , κανένα δελφίνι να βασανίζει ένα άλλο ζώο και κανέναν άνθρωπο να αγαπάει σαν σκύλος. Να σκέφτεστε πριν πράξετε και να πράξετε για το καλό όλων! Δεν θέλω να ελπίζετε σε ένα καλύτερο μέλλον, θέλω να τρομοκρατηθείτε και να βοηθήσετε!

epaggelmagynaika.gr