5

Γράφει η Γεωργία Χατζηδάκη

 

Ένιωσες ποτέ μια σύγχρονη Ελενίτσα;

Ένιωσες να κάνεις πίσω μόνο και μόνο γιατί φοβήθηκες πως ο Αντωνάκης σου θα πάρει το καπελάκι του και θα φύγει;

Μάλλον ναι! Μην αγχώνεσαι όμως, δεν είσαι η μόνη.

Χιλιάδες Ελενίτσες εκεί έξω κυκλοφορούν αναμεσά μας..

Το ερώτημα όμως αγαπημένη μου φίλη είναι το εξής;

Γιατί δεχόμαστε τον ρόλο της κυρίας Κοκοβίκου και γινόμαστε μια άλλη Ελένη στη θέση τη δικιά μας;

Οι λόγοι είναι πολλοί και συνήθως οι ίδιοι σε όλες μας…

Αμφιβολία για τον επόμενο.

 Σιωπήσαμε άπειρες φορές ενώ θέλαμε να φωνάξουμε “ στο καλό Αντωνάκη μου” ίσως γιατί την στιγμή που σιωπούσαμε σκεφτόμασταν ότι αν διώξουμε αυτόν θα έρθει ένας παρόμοιος αν όχι χειρότερος. Σιωπήσαμε γιατί φοβηθήκαμε για τον επόμενο.

Μοναξιά

 Να ένας όρος που πολλές τρέμουν. Τι θα κάνω μόνη; πως θα είναι η ζωή μου χωρίς αυτόν; αυτές οι σκέψεις μας κρατάνε δέσμιες και υπογράφουν την ανανέωση του συμβολαίου μας με τον ρόλο της Ελένης.

Γιατί όμως ποτέ δε σκεφτόμαστε ότι ίσως η μοναξιά είναι λύτρωση; Γιατί δε φανταζόμαστε τη ζωή μας χωρίς συμβιβασμούς που δεν θέλουμε; γιατί δε σκεφτόμαστε το πλεονέκτημα να αποφασίζουμε μόνο εμείς για εμάς; Γιατί η μοναξιά να πρέπει να φαντάζει σαν τιμωρία και όχι σαν απελευθέρωση;

Αυτοπεποίθηση

 Έχεις καιρό φαντάζομαι να συναντηθείς με τη συγκεκριμένη έννοια…

Λογικό, γιατί για να είναι σίγουρος ο Αντωνάκης σου ότι πάντα θα σιωπαίνεις, έχει φροντίσει αυτή η λέξη να χαθεί από τα όπλα σου. Έντυσε με αμφιβολία τις σκέψης σου, γέμισε με ανασφάλεια τα μπορώ σου και φρόντισε τα θέλω σου να παίρνουν αναβολή στον χρόνο μέχρι να παραιτηθείς από αυτά. Ίσως να τα έκανες και εσύ η ίδια στον εαυτό σου και αυτό είναι πολύ χειρότερο.

Κάπου εδώ Θέλω να σου θυμίσω το τέλος του έργου… Μιλάει για έναν Αντωνάκη που συμμορφώθηκε και όχι για μια δυστυχισμένη Ελένη. Οπότε αν νιώθεις δυστυχισμένη ήρθε η ώρα να κάνεις ότι και εκείνη έκανε. Δώσε του το καπελάκι του και στείλε τον στο καλό. Δύο είναι οι πιθανές καταλήξεις. Η πρώτη να συμμορφωθεί και εσύ να γίνεις μια ευτυχισμένη κυριά Κοκοβίκου και η δεύτερη να μείνει αυτός με το καπελάκι του και εσύ με χώρο στη ζωή σου για κάποιον καλύτερο!

epaggelmagynaika.gr