cinema22

Ο Ούγγρος δημιουργός του πρόσφατου αριστουργηματικού φιλμ «Ο Γιός του Σαούλ» (2015) Λάζλο Νέμες, επιστρέφει με τη νέα του ταινία «Δύση Ηλίου».
1913. Βουδαπέστη στην καρδιά της Ευρώπης. Η νεαρή Ιρις Λάιτερ (Juli Jakab) φτάνει στην Βουδαπέστη ελπίζοντας να εργαστεί ως καπελού στο θρυλικό κατάστημα που κάποτε ανήκε στους γονείς της.

Παρόλα αυτά ο νέος ιδιοκτήτης Οσκαρ Μπρίλλ (Vlad Ivanov) δεν δέχεται να την προσλάβει. Τη στιγμή της άφιξής της στο κατάστημα, γίνονται προετοιμασίες για την υποδοχή σημαντικών καλεσμένων κι ένας άνδρας προσεγγίζει την Ιρις αναζητώντας κάποιον Κάλμαν Λάιτερ, για τον οποίο – και παρόλο που φέρει το ίδιο επώνυμο με εκείνην- η Ίρις δεν έχει ακούσει ποτέ τίποτε.
Αρνούμενη να φύγει από την πόλη, η Ιρις αρχίζει να αναζητά τον Κάλμαν Λάιτερ, τον μοναδικό συνδετικό κρίκο με το χαμένο της παρελθόν.
Βραβείο κριτικών στη Βενετία για έναν από τους πιο ανερχόμενους σύγχρονους Ευρωπαίους δημιουργούς.


Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία του Νίκου Λαμπότ «Η Δουλειά της» με την Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου να επιστρέφει ως πρωταγωνίστρια στη μεγάλη οθόνη, παραδίδοντας μια ακόμη σπουδαία ερμηνεία, ανεπιτήδευτη, οικεία και βαθιά ουσιαστική και να βραβεύεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι ένας φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που συνεχίζουν να προχωράνε ακόμα κι όταν όλα γύρω τους καταρρέουν.
Η ταινία διηγείται με ειλικρινή και συγκινητικό τρόπο την ιστορία της Παναγιώτας, μιας σαραντάχρονης, σχεδόν αναλφάβητης νοικοκυράς και μητέρας δυο παιδιών, που θα χρειαστεί να αναζητήσει για πρώτη φορά δουλειά, όταν ο άντρας της χάσει τη δική του. Μη έχοντας πολλά προσόντα, θα προσληφθεί για λογαριασμό μιας ιδιωτικής εταιρείας καθαρισμού σ’ ένα νέο πολυκατάστημα. Εκεί, παρά τις συνθήκες εκμετάλλευσης και εργασιακής απαξίωσης, θα βιώσει μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικονομικής και συναισθηματικής ανεξαρτησίας που θα την βοηθήσει να σταθεί για πρώτη φορά στα πόδια της.

Στις υπόλοιπες τέσσερις επιλογές:

Ένας αλγόριθμος που εξασφαλίζει την επιτυχία σε μία σχέση παρουσιάζει επιπλοκές με απρόβλεπτες συνέπειες στο επιστημονικής φαντασίας φιλμ με τους Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και Λεά Σεϊντού «Ζωή», το φιλμ τρόμου «Γενέθλια Θανάτου» επιστρέφει με σίκουελ («Γενέθλια Θανάτου» 2), ένας περιπλανώμενος καλλιτέχνης καταφθάνει στο χωριό όπου κατοικούν τα Ζουζούνια στο γαλλικό animatinon «Ο Μαγικός Κήπος» και τέλος ένα ντοκιμαντέρ για το διάσημο Τούρκο φωτογράφο Αρά Γκιουλέρ («Το Μάτι της Κωνσταντινούπολης»).

Καλή εβδομάδα και καλές προβολές!