matiakaiilios

Όλοι  χρησιμοποιούμε αντηλιακό για να προστατεύσουμε το δέρμα μας αλλά πολλές φορές ξεχνάμε την προστασία των ματιών μας.

Η έκθεση στο ηλιακό φώς αυξάνει το κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη, εκφύλισης της ώχρας κηλίδας , πτερυγίου, δερματοπαθειών των βλεφάρων συμπεριλαμβανομένων των καρκινωμάτων και φωτοκερατίτιδος.

Η ζημιές  στα μάτια δεν γίνονται από τη μια ημέρα στην άλλη, αλλά συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου δρώντας αθροιστικά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που εκτίθενται δίχως προστασία τα μάτια στην υπεριώδη ακτινοβολία οι νέες βλάβες προστίθενται στις προηγούμενες.

Η υπεριώδης ακτινοβολία φθάνει στα μάτια σας κυρίως μέσω αντανάκλασης σε επιφάνειες, όπως είναι η άσφαλτος 33% , επιφάνεια της θάλασσας   13% , στην παραλία (22%) .από το  χιονισμένο  τοπίο 88%(οι σκιέρ που «τυφλώνονται» προσωρινά (για 24-48 ώρες) εάν μείνουν χωρίς τα γυαλιά τους στα χιόνια, στην πραγματικότητα παθαίνουν φωτοκερατίτιδα, μία φλεγμονή του επιφανειακού κερατοειδούς χιτώνα του ματιού που είναι ανάλογη του δερματικού εγκαύματος).

Υπεριώδης ακτινοβολία ονομάζεται η περιοχή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας της οποίας το μήκος κύματος στο κενό κυμαίνεται περίπου μεταξύ 380 και 60 νανομέτρων[1] .

Υπάρχουν τρία είδη υπεριώδους ακτινοβολίας[2]:

UV-A:. Είναι το πιο ακίνδυνο είδος.

Η UV-A είναι η μεγαλύτερη πηγή ηλιακής ακτινοβολίας στην επιφάνεια της γης και διεισδύει αρκετά κάτω από τις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος. Οι εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος, λαμβάνουν 18 φορές πιο πολύ ενέργεια από την UV-A παρά από την UV-B. Το 48% της ετήσιας δόσης της UV-A λαμβάνεται κατά το καλοκαίρι και το 52% κατά τον υπόλοιπο χρόνο. Η UV-A (σε αντίθεση με την UV-B), δεν φιλτράρεται από τα τζάμια των παραθύρων και είναι σχετικά ανεπηρέαστη από το υψόμετρο και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες.. H UV-A προκαλεί περισσότερες βλάβες στα εσωτερικά τμήματα του ματιού, ιδίως στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και το κεντρικό τμήμα του, την ωχρά κηλίδα.

UV-B: Αυτή προκαλεί το μαύρισμα, αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Υπεριώδης ακτινοβολία τύπου Β (UV-B). Η UV-B (320 – 290 nm) φτάνει σε μικρότερα ποσά στην επιφάνεια της γης λόγω της απορρόφησης μεγάλου μέρους της από τη στοιβάδα του όζοντος. Και πάλι όμως αρκεί για να προκαλέσει ζημιά. Το 72% της ετήσιας δόσης UV-B λαμβάνεται το καλοκαίρι και το 28% λαμβάνεται κατά τον υπόλοιπο χρόνο. H UV-B προκαλεί περισσότερες βλάβες στα εξωτερικά τμήματα του ματιού (δηλαδή στον κερατοειδή χιτώνα και τον φακό), επειδή αυτά την διηθούν για να προστατεύσουν το εσωτερικό του ματιού. Προκαλεί επίσης βλάβες στα βλέφαρα καθώς και εγκαύματα στο δέρμα (η UV-A δεν προκαλεί εγκαύματα

UV-Γ: Αυτή η ακτινοβολία κυμαίνεται στο κενό μεταξύ 40 nm και 280 nm.

Εξαιρετικά επιβλαβής για το δέρμα, αλλά απορροφάται ολοκληρωτικά από το όζον της στρατόσφαιρας και δεν φτάνει στην επιφάνεια της γης.

Ηλιακή ακτινοβολία και μάτια

Μέσα στο μάτι, ο φακός και ο κερατοειδής χιτώνας φιλτράρουν την UV ακτινοβολία, αλλά με το πέρασμα του χρόνου όμως αυτή η διήθηση προκαλεί φθορές στα μάτια. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τον φακό, ο οποίος έπειτα από χρόνια απορρόφησης της UV ακτινοβολίας αποκτά κιτρινωπό χρώμα και θολώνει (αυτό είναι ο καταρράκτης).

Ο φακός είναι η δομή του ματιού που εστιάζει το φως για να φθάσει σε συγκεκριμένες θέσεις του αμφιβληστροειδούς – του χιτώνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού και περιέχει τα κύτταρα-υποδοχείς των οπτικών ερεθισμάτων. Με την εστίαση αυτή, τμήμα της UV ακτινοβολίας φθάνει και στο πίσω μέρος του ματιού, όπου επίσης μπορεί να προκαλέσει βλάβες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η UV ακτινοβολία τόσο από τον ήλιο όσο και από τεχνητές πηγές, όπως είναι κινητά, οθόνες tablet ,Υ/Υ, λάμπες led  , συμμετέχει στην ανάπτυξη διαφόρων οφθαλμοπαθειών, άλλες εκ των οποίων οφείλονται σε οξεία έκθεση στην UV και άλλες σε χρόνια έκθεση.

Για τις βλάβες από οξεία έκθεση ακόμη και ένα μεσημέρι στην παραλία δίχως γυαλιά ηλίου και καπέλο είναι αρκετό για να υποστεί λ.χ. ένας ευαίσθητος άνθρωπος έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα, το οποίο πιθανώς θα αντιληφθεί το βράδυ, μετά την επιστροφή του στο σπίτι και τη νυκτερινή κατάκλιση, όταν θα ξυπνήσει από έντονους πόνους στο μάτι.

Το δέρμα και τα μάτια είναι τα όργανα που υφίσταται την μεγαλύτερη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Συμβουλές προστασίας

Μην σας ξεγελά το χρώμα των γυαλιών ηλίου: πιο σκούρα δεν σημαίνει απαραίτητα μεγαλύτερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη έκθεση στην UV, διότι διαστέλλεται η κόρη του ματιού λόγω του σκούρου χρώματος. Σημασία έχει η απορροφητικότητα της  πρώτης  ύλης  του φακού πριν τη βαφή  να  φιλτράρει επιλεκτικά τo επιβλαβές φως , επιτρέποντας ταυτόχρονα να περνάει το ευεργετικό φως.

* Προτιμήστε τα γυαλιά ηλίου που καλύπτουν τα μάτια και από το πλάι. Όσο πιο μεγάλα είναι τα γυαλιά και όσο μεγαλύτερη περιφέρεια των ματιών καλύπτουν, τόσο περισσότερο προστατεύουν από τον ήλιο.

* Μην σας ξεγελούν τα σύννεφα. Η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά σε μεγάλο ποσοστό (έως 80%) τα σύννεφα. Χειμώνα-καλοκαίρι, με ή χωρίς συννεφιά, φοράτε γυαλιά ηλίου στους υπαίθριους χώρους. Η θερμοκρασία δεν είναι αξιόπιστος δείκτης για την επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, γιατί είναι δυνατόν να δεχτείτε υψηλή ακτινοβολία (UVA) ακόμη και όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή π.χ. σε μια συννεφιασμένη μέρα. Να θυμάστε ότι η ηλιακή ακτινοβολία, αυξάνει κατά 4% για κάθε 300 μέτρα που ανεβαίνουμε από την επιφάνεια της θάλασσας.

ΣΑΒΒΑΣ & ΜΕΛΙΝΤΑ  ΛΑΖΑΡΙΔΗ

ΟΠΤΙΚΟΙ – ΟΠΤΟΜΕΤΡΕΣ

BL OPTICAL – ΑΓ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ  71 ΚΑΜΙΝΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ