lalopoulou4

Όμορφη, έξυπνη, δραστήρια, αγωνίστρια, χαμηλών τόνων σαν ηθοποιός, αλλά και σαν άνθρωπος. Παρόλο που πέρασε πολλά στραπάτσα στη ζωή της, εκείνη δεν το έβαλε κάτω. Αγωνίστηκε, προσπάθησε, δούλεψε και τα κατάφερε να μείνει στις καρδιές μας. Σας παρουσιάζω:

Μαίρη Λαλοπούλου γεννήθηκε το 1926 και είχε άλλα τρία αδέλφια, δύο κορίτσια και ένα αγόρι. Υποκριτική σπούδασε στην Αθήνα και από τα πρώτα της κιόλας βήματα στο χώρο, έκανε μεγάλη εντύπωση.

Η πρώτη της εμφάνιση ήταν το 1949 σε ένα ρεαλιστικό θέατρο, στο έργο «Χρυσάφι», το 1951 έπαιξε στο θέατρο του Κώστα Μουσούρη και το 1952 έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση σε πρωταγωνιστικό ρόλο, στο «Ένα βότσαλο στη λίμνη», κοντά στον ανεπανάληπτο Βασίλη Λογοθετίδη.

Αργότερα βρέθηκε δίπλα στον Δημήτρη Χορν, την Κυβέλη, την Έλλη Λαμπέτη και τον Γιώργο Παππά, σε έργο του Όσκαρ Ουάιλντ και του Τζέημς Μπάρρυ.

Μέλος της ΕΠΟΝ η Μαίρη Λαλοπούλου,  το 1944 είχε πάει μαζί με άλλα μέλη σ’ ένα εργοστάσιο στον Περισσό, ώστε να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για όλες τις διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει μεταξύ των αστικών κομμάτων και του ΕΑΜ στο Κάιρο, για την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Όμως την συνάντηση αυτή, κάποιοι την είχαν προδώσει και έτσι ξαφνικά άρχισαν να δέχονται πυροβολισμούς και βρέθηκαν όλοι να προσπαθούν να προφυλαχτούν από τα πυρά. Όντας άοπλοι, δεν μπόρεσαν να αντισταθούν και άρχισαν να τους τραβάνε με βίαιο τρόπο, οδηγώντας τους σε ειδικούς χώρους βασανιστηρίων, με σκοπό να τους αποσπάσουν πληροφορίες που τους ενδιέφεραν.

Την βασάνισαν χτυπώντας την με βάναυσο τρόπο, όμως εκείνη δεν πρόδωσε, δεν μαρτύρησε, δεν φοβήθηκε για την ζωή της.

Μπορεί να κατάφερε τελικά να γλιτώσει απ’ όλη αυτήν απάνθρωπη κατάσταση και να συνεχίσει την ζωή της, όμως όλες αυτές οι κακουχίες, οι πόνοι, το ματωμένο της κορμί, αλλά και οι συγκλονιστικές εικόνες των συνανθρώπων της που κείτονταν νεκροί στα κελιά των βασανιστηρίων, την σημάδεψαν βαθιά, δημιουργώντας της διάφορα ψυχολογικά προβλήματα.

Μια ακόμα μεγαλύτερη πληγή στην καρδιά της, ήταν ο θάνατος της 22χρονης  αδελφής της, η οποία έχασε την ζωή της στα δύσκολα χρόνια του πολέμου, μετά από απίστευτα βασανιστήρια. Η άλλη αδελφή της και ο αδελφός της, επίσης συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης εκείνη και σε εξορία εκείνος, όμως τελικά κατάφεραν και γλύτωσαν.

Είχε συμμετάσχει σε αρκετές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και σε αρκετές ταινίες του κινηματογράφου, κυρίως σε κωμωδίες.

Μερικές ταινίες από αυτές είναι «Ένα βότσαλο στη λίμνη», «Τζένη -Τζένη», «Επαναστάτης Ποπολάρος», «Οι κυρίες της αυλής», «Ο αχόρταγος» κ.α.

Μερικοί από τους σπουδαίους ηθοποιούς που συνεργάστηκε ήταν ‘’Βασίλης Λογοθετίδης’’, ‘’Στέφανος Στρατηγός’’, ‘’Ίλυα Λιβυκού’’, ‘’Λάμπρος Κωνσταντάρας’’, ‘’Τζένη Καρέζη’’, ‘’Ανδρέας Μπάρκουλης’’, ‘’Ντίνος Ηλιόπουλος» κ.α.

Επίσης είχε παίξει σε κάποιες σειρές, αλλά και σε τηλεοπτικό θέατρο, στην τηλεόραση.

Η Μαίρη Λαλοπούλου, ήταν άνθρωπος χαμηλού προφίλ και δεν της άρεσε καθόλου να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Ποτέ της άλλωστε δεν τα επιδίωξε.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία περίπου 63 χρόνων στις 14 Μαΐου του 1989.