enas-diaforetikos-politikos-gamos-we-are-family-4-1

Πόσες φορές δεν έχουμε αισθανθεί όλες μας πως κάτι δεν πάει καλά στον γάμο μας,αισθανόμαστε κάπως περίεργα ,πως ο γάμος μας η σχέση μας περνάει κρίση,και μας έρχονται χίλιες δυο σκέψεις στο μυαλό μας ,και θέλουμε να τα παρατήσουμε όλα και να φύγουμε..;;; Πολλές μην μου πείτε όχι.

 4 σημάδια κρίσης στο γάμο μας.

Όλο και περισσότερα ζευγάρια στην εποχή μας βιώνουν κρίση στο γάμο τους, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διαζύγιο. Η κρίση σε ένα γάμο δεν οδηγεί απαραίτητα σε χωρισμό, καθώς η σχέση μπορεί να αναδιαμορφωθεί και να βγει κερδισμένη από μια τέτοια δοκιμασία. Το πρώτο σημάδι κρίσης είναι οι συνεχόμενες εντάσεις και έντονοι διαπληκτισμοί, ειδικά όταν το ζευγάρι τσακώνεται με ασήμαντες αφορμές. Πρόκειται για δύο ανθρώπους που δεν είναι ικανοποιημένοι από την πορεία της σχέσης, είναι θυμωμένοι και βρίσκουν σημαντικούς ή ασήμαντους λόγους για να επιτεθούν και να υποτιμήσουν ο ένας τον άλλον. Η αίσθηση ότι ο γάμος δεν πληροί τις προσδοκίες τους, τους κάνει σκληρούς και απότομους, με αποτέλεσμα οι τσακωμοί να γίνονται όλο και πιο έντονοι, ενώ συχνά δε λείπουν οι προσβολές και οι αλληλοκατηγορίες.

Η παραμέληση της εμφάνισης και η αδιαφορία για το αν θα αρέσουμε στον σύντροφό μας δείχνουν συνήθως και την αδιαφορία για τη διατήρηση του γάμου. Δεν μας ενδιαφέρει πια να του είμαστε αρεστοί, δεν επιδιώκουμε να τραβήξουμε την προσοχή του και να τον γοητεύσουμε. Σε αυτό το σημείο, υπάρχει μεγάλο κενό στον γάμο, ένα κενό που ένα τρίτο πρόσωπο βρίσκοντας έδαφος, μπαίνει στη ζωή του ζευγαριού για να καλύψει. Η έλξη για άλλα άτομα και η δημιουργία εξωσυζυγικής σχέσης δηλώνει την προβληματική σχέση του ζευγαριού. Η απουσία ερωτικής διάθεσης για τον σύντροφό μας σίγουρα θα πρέπει να μας θορυβήσει για το ότι κάτι δεν πάει καλά.

Είναι λογικό σε ένα βαθμό, μεγαλώνοντας οι δύο σύζυγοι να νιώθουν περισσότερο συντροφικά και να βιώνουν συναισθήματα εκτίμησης, αγάπης και σεβασμού. Ωστόσο, η παντελής έλλειψη ερωτικού ενδιαφέροντος οδηγεί στο να αισθάνονται οι σύντροφοι σαν αδέρφια… Το ζευγάρι σταδιακά μειώνει τις σεξουαλικές επαφές, οι οποίες και όταν υπάρχουν είναι μονότονες και βαρετές μέχρι που στο τέλος δεν έχει σεξουαλική ζωή. Πολύ συχνά, η εμφάνιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα κρύβει από πίσω την προβληματική σχέση του ζευγαριού, που μεταφέρει και στην κρεβατοκάμαρά του το πρόβλημα που βιώνει.

Όταν οι δύο σύζυγοι προτιμούν να περνάνε το χρόνο τους με φίλους και γνωστούς, αποφεύγοντας κοινές εξόδους και δραστηριότητες μεταξύ τους, ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούν τι δεν πάει καλά, κάνοντας μια γενικότερη ανασκόπηση της σχέσης τους. Η αίσθηση, ότι ο σύντροφος δεν μας γεμίζει χαρά, αλλά αρνητικές σκέψεις και δυσάρεστα συναισθήματα είναι κάποιοι ακόμα ενδεικτικοί παράγοντες της κρίσης στο γάμο. Παράλληλα, αισθήματα απελπισίας και η αίσθηση ότι κανείς είναι εγκλωβισμένος μέσα στο ίδιο του το σπίτι πρέπει να ανησυχούν τους συντρόφους και να δημιουργούν ερωτηματικά για το αβέβαιο μέλλον του γάμου.

Η πιο επικίνδυνη ηλικία να συμβεί. Η κρίση στον γάμο στην ελληνική οικογένεια εκδηλώνεται συνήθως από τον 5ο μέχρι και τον 10ο χρόνο του γάμου και περίπου στην ηλικία των 35 χρόνων περίπου που αποφασίζουν να δημιουργησουν την οικογένειά τους. Ενδεικτικός είναι ο αριθμός διαζυγίων στην χώρα μας που πλησιάζει πια τον αριθμό των διαζυγίων της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής .

 Πως λειτουργούν συνήθως οι γάμοι στην εποχή μας;

Οι γάμοι στην εποχή μας λειτουργούν συνήθως με τον συγκρουσιακό χαρακτήρα της σχέσης ,ατομισμό και αναζήτηση βόλεμα,ρουτίνα ,δυσκολία στην επικοινωνία.

Πως μπορώ να σώσω τον γάμο μου;

Αφού δεσμευτούν και οι δύο σύντροφοι ότι θέλουν να προσπαθήσουν να σώσουν την σχέση τους ,το επόμενο βήμα είναι να εντοπιστεί το πρόβλημα η τα προβλήματα και να βρεθούν οι λύσεις τους . Συχνά τα ζευγάρια καταλήγουν στον χωρισμό εξαιτίας τρίτου προσώπου . Κάποιος από τους δύο απιστεί με αποτέλεσμα να κλονιστεί η σχέση και να καταλήξουν στον χωρισμό. Όμως αυτό είναι το αποτέλεσμα και όχι το πρόβλημα της πρωταρχικής σχέσης . Για να φτάσει ένας από τους δύο να απιστήσει σημαίνει πως κανείς από τους δύο δεν έδωσε την απαραίτητη σημασία να λύσει τα προβλήματα που υπήρχαν μέσα στη σχέση.

 Τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν.

-Συζήτηση στο κρεββάτι. Η κρεββατοκαμαρα του ζευγαριού είναι ένας ιδανικός χώρος για συζήτηση.Η στάση των δύο ,κάτω από τα σκεπάσματα δημιουργεί από μόνη της ένα χαλαρό και τρυφερό κλίμα.

-Μαζί στα ψώνια. Πηγαίνοντας μαζί με τον σύντροφό σας για ψώνια π.χ να αγοράσει κάποιο ρούχο δηλώνεται το ενδιαφέρον σας . Πείτε την γνώμη σας κάντε του ένα κομπλιμέντο !

-Αγγίξτε τον. Επικοινωνία μέσα στο ζευγάρι δεν είναι μόνο ο διάλογος. Τολμήστε να αγγίζετε ο ένας τον άλλον πιο συχνά ακόμα και όταν βλέπετε μια ταινία στον καναπέ . Πάρτε τον σύντροφό σας μια μεγάλη αγκαλιά.

– Φύγετε ένα ΣαββατοΚυριακο μια μικρή εκδρομή ,ανανεώνει την σχέση. Αν επιλέξετε να το κάνετε μαζί με τα παιδιά σας θα ενθουσιαστούν σίγουρα ,διαφορετικά αφήστε τα στους παππούδες και αποδραστε οι δυο σας

-Κάντε του μια έκπληξη. Δεν χρειάζεται να είναι γιορτή γενέθλια η επέτειος. Κάντε το οποιαδήποτε στιγμή. Ετοιμάστε φαγητό και στολίστε το τραπέζι με δύο λουλούδια και κεριά!!! Αγοράστε μια κάρτα και γράψτε του δύο λόγια! Κρύψτε στο μαξιλάρι του μια Σοκολάτα!

-Αλλάξτε τον χώρο..μην περιορίζεται την σεξουαλική ζωή σας στην κρεββατοκαμαρα μόνο.

-Οργανώστε κοινές εξόδους με φίλους σας.

-Κάντε κοινά πράγματα μέσα στο σπίτι. Μαγειρέψτε παρέα,φτιάξτε ένα παζλ

-Μιλήστε ανοιχτά για τις φαντασιώσεις σας.

-Παίξτε και γελάστε μεταξύ σας.

-Οργανώστε ένα ραντεβού Μιλήστε στο τηλέφωνο και δώστε ραντεβού για φαγητό ή ποτό και γιατί όχι και ξενοδοχείο.

 Τι είναι ο Γάμος;

Γάμος είναι η ένωση δύο εταιριών με κοινά συμφέροντα στόχους και οράματα ,σε μια μεγαλύτερη εταιρία .

Και όπως πολλές εταιρίες παρουσιάζουν κάποια προβλήματα έτσι και στην εταιρία του γάμου ,η μια εταιρία βοηθάει την άλλη να βρεθεί μια λύση και πάλι!!!!

Να θυμάστε πάντα ,πως ούτε η σχέση μας ούτε τα συναισθήματα του άλλου είναι δεδομένα .

Οι σχέσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα χρειάζονται “ενέσεις”ανανέωσης.

Σας φιλώ

Ρίτσα

Πηγή πληροφοριών:  askitis.gr   my-family.gr