2334224

Γράφει η παιδίατρος Ελένη Καραχανίδη

Να συμμετέχουμε ή όχι;
5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού για να περάσετε καλά και με ασφάλεια σε παιδικά πάρτι και καρναβαλική παρέλαση!!!

Πρώτο και βασικότερο η στολή!!!Απαραίτητο αξεσουάρ των ημερών αλλά… με ποια κριτήρια να τη διαλέξετε;

Οι στολές μπορεί να είναι πιο ζεστές ή πιο λεπτές από τα ρούχα που είναι κατάλληλα για την εποχή ή για το χώρο στον οποίο θα βρεθείτε. Μη σας πτοήσει στην επιλογή , απλά λάβετέ το υπόψη σας για να επιλέξετε ένα εσωτερικό πιο λεπτό φορμάκι ή πιο χοντρό μπλουζάκι αντίστοιχα, ή για να βάλετε ένα εξωτερικό ζακετάκι / μπέρτα ( Τι εννοείτε δεν ταιριάζει η μπέρτα στη στολή παπάκι; και αν είναι “σούπερ παπάκι”;;;). Γίνεται εφευρετικοί στην «αναπροσαρμογή» της στολής ώστε να καλύψει τις ανάγκες θερμοκρασίας ανάλογα αν είσαστε σε εξωτερικό ή εσωτερικό- θερμαινόμενο χώρο αλλά και ανάλογα με τον καιρό!

Σειρά έχει η ενυδάτωση αλλά και το φαγητό ! Μα θα πάμε για χορό ή για φαγητό? Θα αναρωτηθείτε, αλλά προσέξτε! Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να διαφοροποιείται σε ένα πάρτι, πολύ περισσότερο αν μιλάμε για την καρναβαλική παρέλαση. Φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό για όλη τη διάρκεια και ένα ελαφρύ αλλά θρεπτικό σνακ για το τέλος ( φρούτα, λαχανικά και μπάρες δημητριακών παραμένουν- πάντα- ψηλά στη λίστα των προτεινόμενων επιλογών). Είναι πολύ πιθανό να σας ζητηθεί και είναι σίγουρο ότι έτσι και αλλιώς πρέπει να το προσφέρετε μετά από τέτοιο χορό!!!

Κάτι ακόμα που είναι σημαντικό να θυμάστε – και να κάνετε- είναι να μείνετε μακριά από τη μουσική!!!Μα είναι δυνατόν? Κι όμως!!!Αυτό που στην πραγματικότητα χρειάζεται να κάνετε είναι να μείνετε μακριά από την πηγή του ήχου, ιδίως αν αυτή είναι δυνατή (ηχεία, μεγάφωνα, μικρόφωνα κτλ). Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί ο τραυματισμός που μπορεί να προκληθεί στα παιδικά ( και όχι μόνο) αυτάκια από την κοντινή επαφή με πηγή δυνατού ήχου μπορεί να είναι σοβαρός. Και εμείς θέλουμε και οφείλουμε να προσέχουμε και να προστατεύουμε τα αυτάκια τους (και τα δικά μας)

Περίοδος αυξημένης νοσηρότητας αυτή που διανύουμε, όπως γνωρίζετε ήδη, γι αυτό ΜΗΝ πάτε σε καμία δραστηριότητα αν το παιδί σας είναι άρρωστο. Και το ίδιο είναι πιο ευπαθές όταν νοσεί και διακινδυνεύετε να επιδεινωθεί ή να κολλήσει κάτι άλλο και τα υπόλοιπα παιδιά βάζετε σε κίνδυνο. Μπορεί να είναι μια οδηγία που δεν είναι ευχάριστη, είναι όμως σίγουρα το πιο ασφαλές για την υγεία. Και η υγεία είναι- και θα είναι πάντα- προτεραιότητα!!!

Τέλος, μην παραλείψετε να δώσετε σαφείς οδηγίες στο παιδί για τα όρια απομάκρυνσής του από εσάς ( ανάλογα με την ηλικία και το συνωστισμό του χώρου στον οποίο βρίσκεστε). Κρατήστε τα μικρότερα παιδιά κοντά σας, σταθερά και συνεχώς. Κρατήστε το βλέμμα σας πάνω τους ασχέτως με την ηλικία και το χώρο. Με τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να δίνετε πάντα ένα ραντεβού έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που χαθείτε στην πολυκοσμία ( π.χ στο περίπτερο της πλατείας, στην είσοδο του μαγαζιού που γίνεται το πάρτι ).

5 απλά αλλά σημαντικά, απαραίτητα, βήματα για να έχετε ένα καρναβάλι ονειρεμένο και όσο το δυνατό πιο απολαυστικό!!!

Το χρειάζεστε και εσείς και εκείνα!!!

Καλό Καρναβάλι!!!