9786180119299

Υπάρχουν βιβλία που αγγίζουν το μέσα σου, που σε αλλάζουν ω ς άνθρωπο. Βιβλία που δε διστάζουν να αποκαλύψουν το μέγεθος και το βάθος του σκοταδιού που μπορεί να κρύβει μέσα του ένας άνθρωπος. Όπως και του πόσο μεγάλου κακού μπορούν να κάνουν στο ίδιο τους το παιδί. Ένα από αυτά τα βιβλία είναι και η Ιφιγένεια της Μαρίας Τσακίρη, ένα βιβλίο το οποίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

Η Ιφιγένεια είναι μία γυναίκα η οποία ήρθε αντιμέτωπη με τη σεξουαλική κακοποίηση από τα εφτά της μόλις χρόνια. Θύτης; Ο ίδιος ο γεννήτοράς της, ο πατέρας της. Σε αυτό το βιβλίο ξεδιπλώνεται η ιστορία της ζωής της, μεταφέρονται στο χαρτί όλες οι στιγμές της ζωής της δίχως να ωραιοποιείται ή να αποκρύπτεται τίποτα.  Οι στιγμές κακοποίησης, οι βιασμοί, οι παρενοχλήσεις, όλα περιγράφονται με λεπτομέρειες και αναλυτικά. Τα άγρια ένστικτα του πατέρα, ο πόνος της Ιφιγένειας, η άρρωστη κοινωνία μας η οποία κατηγόρησε εκείνη και όχι τον πατέρα που την κακοποίησε. Ένα βιβλίο που σου αποδεικνύει πως η μάχη για τον αγώνα της ζωής δεν τελειώνει ποτέ –οτιδήποτε και αν έχεις περάσει.

Είναι αδύνατο να διαβάσεις αυτό το βιβλίο και να μην αλλάξεις μέσα σου. Απορείς με την έλλειψη συνείδησης και τα άγρια ένστικτα που μπορεί να κυριεύσουν έναν άνθρωπο, απορείς με την κοινωνία μας η οποία ακόμα και τώρα δεν έχει επαρκή παιδεία και καλλιέργεια, θαυμάζεις έναν άνθρωπο που αγωνίστηκε για τη ζωή του και κατάφερε να την κερδίσει, παρά τους όποιους κλυδωνισμούς και άσχημες καταστάσεις.

Η Ιφιγένεια με συγκλόνισε ως άνθρωπο, το θεωρώ ένα από τα πιο συγκλονιστικά βιβλία που έχω διαβάσει. Είναι ένα βιβλίο για γερά στομάχια, αν κάποιος θέλει ας προσπαθήσει να το διαβάσει. Αν δεν αντέξει, το κλείνει. Μακάρι να αντέξει, ώστε όλοι μας να ενημερωθούμε με μεγαλύτερη πληροφόρηση για την παιδική κακοποίηση και πώς μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια ώστε να προστατεύουμε ένα παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο.