251115_via_1tsiliv
  • Σήμερα  είναι η  παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και  πρωταρχικό μέλημα της παρούσας μελέτης είναι η  έκθεση των σχετικών  στοιχείων που προκύπτει από την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων και ειδικότερα:
  • -3.500 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως  λόγω ενδοοικογενειακής βίας .
  • – 1 στις 3 γυναίκες ηλικίας 15 και άνω έχουν υποστεί   σωματική ή και σεξουαλική βία.

13 εκατομμύρια γυναίκες σύμφωνα με  πανευρωπαϊκή έρευνα  είχαν βιώσει σε διάστημα 12 μηνών κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από έναν τέως ή νυν σύντροφο.

  • Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων γυναικών έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης κυρίως στον εργασιακό χώρο .

Όσον αφορά τις  γυναίκες που κινούνται στην Ευρώπη  ,αυτές είναι τα πρώτα θύματα  σεξουαλικής βίας και κακοποίησης από τους διακινητές, και από τους συντρόφους τους στο μεταναστευτικό και προσφυγικό τους ταξίδι.

Η κακοποίηση της γυναίκας  περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας ή απειλή βίας  που στοχεύει  το φύλο  της  και  προκαλεί ή έχει τη δυνατότητα να   προκαλέσει   τη σωματική, ψυχολογική ή  σεξουαλική βλάβη  της με  πιο συχνές μορφές κακοποίησης  να είναι   η εξύβριση ,ο κοινωνικός εξευτελισμός, η στέρηση οικονομικών πόρων και ο ξυλοδαρμός. Επισημαίνεται ότι  ο βιασμός και η ανθρωποκτονία αποτελούν τις πιο ειδεχθείς καταστάσεις που μπορεί να εξελιχθεί η άσκηση της βίας.

Παρά τα αποφασιστικά βήματα προόδου της σύγχρονης κοινωνίας σε επίπεδο  ισότητας των δυο φύλων,  η κακοποίηση των γυναικών συνεχίζει να αποτελεί ένα θλιβερό παγκόσμιο  φαινόμενο που εκδηλώνεται σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα ανεξαρτήτως φυλής ,θρησκεύματος, πολιτικής ιδεολογίας κτλ. Στατιστικά, είναι πιο συχνή σε οικογένειες (ενδοοικογενειακή βία )με προβλήματα κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών.

 Αναλύοντας το προφίλ του θύτη παρατηρούμε, ότι  είναι εξοικειωμένος με τη βία  γιατί  συνήθως προέρχεται  από οικογένεια που η κακοποίηση ήταν στοιχείο της καθημερινότητά της. Εμφανίζεται είτε ως  θύμα  είτε ως  μάρτυρας βίαιων περιστατικών σε βάρος συγγενικών του προσώπων(κυρίως της μητέρας του ).  Ανώριμος άνθρωπος  ,ανίκανος να διαχειριστεί τα πάθη  και τις ματαιώσεις του σε προσωπικό ,επαγγελματικό ή κοινωνικό επίπεδο ,  καταρρέει ως προσωπικότητα και εκφυλίζεται. Σαδιστικές τάσεις μπερδεμένες με πεποιθήσεις ανεπάρκειας και χαμηλής αυτοπεποίθησης συνθέτουν την ψυχοσύνθεση του . Ζηλεύει παράφορα, συμπεριφέρεται καχύποπτα και επικριτικά νιώθοντας λίγος-αδύναμος. Είναι ο άντρας που δεν αντέχει  τον εαυτό του ,τις αδυναμίες του και επιτίθεται στη γυναίκα για να την ταπεινώσει και εξευτελίσει. Μέσα από τη δική της ψυχική, πνευματική ή σωματική εκμηδένιση επιδιώκει να κερδίσει τη χαμένη του ταυτότητα.

 Αντίθετα το θύμα – γυναίκα χαρακτηρίζεται από την αμφιθυμία και την χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μαζοχιστικά στοιχεία και συναισθηματική εξάρτηση συνθέτουν την προσωπικότητα της. Έχει την εσφαλμένη πεποίθηση ότι ΄’δεν θα ξανασυμβεί’. Η κακοποίηση  όμως τείνει να επαναλαμβάνεται και η  αντίδραση της γυναίκας δυστυχώς  καθορίζεται από τη συναισθηματική  και κοινωνική φυλακή στην οποία έχει καταδικάσει την ύπαρξή της.

Από τα  παραπάνω γίνετε εμφανές ότι η πολιτεία οφείλει να προσεγγίσει το πρόβλημα με τη σοβαρότητα και την προσοχή που του αρμόζει. Η αύξηση των χώρων φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών θα πρέπει να συνοδεύεται από υποστηρικτική ψυχοθεραπεία για κάθε θύμα και εξειδικευμένη νομική προστασία. Καθοριστική συμβολή στην εξάλειψη της βίας έχει η θέσπιση ενός πιο αυστηρού πλαισίου ποινών που θα περιλαμβάνει και την ατομική ψυχοθεραπεία του θύτη ώστε να επιτευχθεί ο διττός σκοπός της ποινής που είναι η αποτροπή τέλεσης του εγκλήματος και ο σωφρονισμός του δράστη. Επιπρόσθετα,  η διαρκής ενημέρωση και η δημιουργία κέντρων υγείας όπου ο κάθε άνθρωπος θα μπορούσε να βελτιώσει τις αδύναμες πτυχές του χαρακτήρα του με τη βοήθεια ειδικών είναι σημαντικοί παράγοντες στην εξάλειψη του φαινομένου .

Αναμφίβολα, η   κακοποίηση της γυναίκας είναι ένα νοσηρό φαινόμενο που πλήττει  ολόκληρο τον πλανήτη. Η κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της να οπλιστεί με  ψυχική δύναμη  και να την καταγγείλει. Η πολιτεία οφείλει να την προστατέψει. Και ο καθένας από εμάς οφείλει να σταθεί δίπλα της για να μην νιώθει μόνη στην κοινωνική , οικονομική ή ψυχική ερημιά που φοβάται η ίδια ότι θα εγκλωβιστεί εάν επιλέξει να σταματήσει να είναι θύμα.

Σοφία Τσιλιβαράκη

Δικηγόρος παρ’Αρείω Πάγω

Ηρώων Πολυτεχνείου 77-77

Πειραιάς

Τηλ.210-4224840

Κιν.6977239018

 

FB.getLoginStatus(function(response) { statusChangeCallback(response); }); { status: 'connected', authResponse: { accessToken: '...', expiresIn:'...', signedRequest:'...', userID:'...' } } function checkLoginState() { FB.getLoginStatus(function(response) { statusChangeCallback(response); }); }