GYROS-TAPSIOU_large

Μια συνταγή που μου έμαθε μια Λιβανέζα νοικοκυρά η οποία βέβαια το φτιάχνει με αρνίσιο και όχι μοσχαρίσιο κιμά και μπόλικο καυτερό πιπέρι. Εγώ σας δίνω την πιο ανάλαφρη εκδοχή του.

Υλικά για 8 άτομα

Για τη συνταγή

  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο από φιλέτο περασμένο 2 φορές από τη μηχανή
  • 1 κουτ.γλυκ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 πατάτα μεγάλη κομμένη στα τέσσερα
  • 1 ντομάτα μεγάλη κομμένη στα τέσσερα
  • 3 πιπεριές πράσινες γλυκές κέρατο
  • 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
  • 1 κουτ.γλυκ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1 κουτ.γλυκ. κύμινο
  • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 1/2 κουτ.γλυκ. πιπέρι μαύρο ή καυτερή πάπρικα

Εκτέλεση

1. Δουλεύετε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μπέικιν πάουντερ, τον μαϊντανό, το σκόρδο, τον χυμό ντομάτας, το κύμινο, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Πρέπει να ζυμώσετε πολύ καλά τον κιμά με το χέρι σας, έτσι ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους και να έχετε ένα αφράτο μίγμα.

2. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί και απλώνετε τον κιμά στη βάση. Το πάχος του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 εκ. Από πάνω ακτινωτά και εναλλάξ τοποθετείτε τις κομμένες πατάτες, τις πιπεριές και τις ντομάτες. Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκεπάζετε με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40΄. Κόβετε το γύρο ζεστό σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρετε.

Aπό το βιβλίο “Μαγείρισσα Πρώτων Βοηθειών”

Φωτογραφία: Τίνα Webb

Χρήσιμο

Μπορείτε να φτιάξετε το μίγμα με τον κιμά την προηγούμενη βραδιά ή από το πρωί της ίδιας ημέρας και να τον στρώσετε στο ταψί να είναι έτοιμος. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις αποθηκεύετε σε κρύο νερό στο ψυγείο. Εφόσον είναι σκεπασμένες με το νερό διατηρούνται θαυμάσια για 24 ώρες.

Είναι μια παραλλαγή του κεμπάπ που όλοι λατρεύουν. Τρώγεται ευχάριστα και είναι εξαιρετικός ο συνδυασμός της υφής του κιμά με την πατάτα και την πιπεριά.