violence_against_women_by_antaale-d8vcmoi

Η 25η Νοεμβρίου είναι η Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.  Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Ο όρος «βία κατά γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες. Συμπεριλαμβάνονται και οι απειλές τέτοιων πράξεων, ο εξαναγκασμός ή η αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.

 1354104

Η βία κατά των γυναικών είναι σημαντικότερη αιτία θανάτου από τα ατυχήματα ή τον καρκίνο, ειδικά στις ηλικίες 16-44. Είναι ένα φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνικές τάξεις ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, πολιτικής σταθερότητας, πολιτισμού ή θρησκείας.

Τις περισσότερες φορές ο δράστης είναι ο ερωτικός σύντροφος, ο σύζυγος. Νυν ή πρώην. Μία στις τρεις γυναίκες θα κακοποιηθεί, ξυλοκοπηθεί, βιαστεί, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της από το σύντροφό της. Μία στις πέντε γυναίκες δολοφονείτε από το σύζυγό της, νυν ή πρώην. Φυσικά το 55%- 95% δε καταγγέλει ποτέ το πρόβλημα.

Το προφίλ του θύτη :

Άτομα με προβλήματα συναισθηματικής ωριμότητας. Δεν μπορούν να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν επιτυχώς τα συναισθήματά τους. Ιδιαίτερα έχουν πρόβλημα διαχείρισης θυμού.

Άτομα που έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον βίας και αναπαράγουν το ίδιο μοντέλο.

Άτομα που θεωρούν τη βία ως ένα τρόπο να επιβάλλουν και να διατηρούν την εξουσία τους.

Από τη πρώτη στιγμή μιας σχέσης μπορεί να υπάρχουν κάποια σημάδια που να δείχνουν πως το άτομο με το οποίο εμπλέκεστε ίσως ανήκει στο παραπάνω προφίλ. Συμπεριφορές όπως έντονη 5-reasons-why-women-should-learn-self-defense-techniquesζήλια, κτητικότητα, απόλυτη αφοσίωση και έλεγχος, στην αρχή μπορεί να είναι κολακευτικά για κάποια γυναίκα, στην πορεία όμως μπορεί να αποδειχτεί ότι ξεπερνούν τα όρια του σεβασμού και της ελεύθερης αυτοδιάθεσης. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές και καχύποπτες φροντίζοντας να δοκιμάσουμε από νωρίς τα όρια αυτών των συμπεριφορών.

Το προφίλ της γυναίκας-θύματος :

Γυναίκες που παρουσιάζουν χαμηλή αυτο-εκτίμηση.

Γυναίκες που παρουσιάζουν παθητική συμπεριφορά καθώς ανέχονται και υπομένουν τις προσβολές και τον εξευτελισμό.

Έχουν ενοχικό συναίσθημα καθώς πιστεύουν ότι φταίνε οι ίδιες για τα βίαια ξεσπάσματα του συζύγου τους.

Αισθάνονται φόβο, ανασφάλεια και πιστεύουν ότι δε θα τις βοηθήσει κανένας και είναι μόνες τους.

Νιώθουν παγιδευμένες και εξαρτημένες κυρίως λόγω της οικονομικής εκμετάλλευσης και της απομόνωσης.

Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες που κακοποιούνται από το σύζυγό τους σπάνια εγκαταλείπουν το σπίτι τους. Φοβούνται τι θα τους κάνει ο άντρας τους αν τις βρει. Φοβούνται ότι δε θα τις στηρίξει η οικογένεια τους γιατί χαλάνε το σπιτικό τους. Φοβούνται ότι θα στιγματιστούν τα παιδιά τους . Πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα το μετανιώσει και θα αλλάξει συμπεριφορά. Υπάρχουν ακόμα και κάποιες γυναίκες που λένε πως είναι ερωτευμένες με τον άντρα που τους κακοποιεί.

Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια! Υπάρχουν πολλές γυναικείες οργανώσεις που μπορούν να στηρίξουν το θύμα σε κάθε του βήμα. Στο τηλέφωνο 15900 η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, είναι εκεί για όποια γυναίκα αποφασίσει να σηκώσει το τηλέφωνο.

Κάθε γυναίκα πρέπει να αντιληφθεί ότι πραγματικά κινδυνεύει. Και όχι μόνο αυτή, αλλά και τα παιδιά της, αν έχει.

Η αυτοάμυνα είναι ένα σημαντικό βήμα για όλες τις γυναίκες. Ακόμα και για εκείνες που δεν ζουν στη σκιά της ενδο-οικογενειακής βίας, έχουν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους των βιασμών και της σεξουαλικής παρενόχλησης καθημερινά.

« Όταν θα έρθει το χτύπημα να μην είσαι εκεί »

« Χτυπάς και φεύγεις »

imageΕίναι οι δύο βασικοί κανόνες της αυτοάμυνας. Ταα τελευταία χρόνια η αυτοάμυνα διδάσκεται και σαν αυτόνομο μάθημα, συνδυάζοντας χτυπήματα, λαβές, μπλοκαρίσματα από διάφορα συστήματα και πολεμικές τέχνες. Χωρίς  το φιλοσοφικό υπόβαθρο του καράτε ή του kung fu, με οδηγό τους δύο αυτούς κανόνες, οι γυναίκες ασκούνται σε ρεαλιστικές καταστάσεις κινδύνου. Μαθαίνουν να ξεπερνούν το φόβο, να στέκονται με θάρρος απέναντι στην κατάσταση, να αποδέχονται τον κίνδυνο και με υπομονή να περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να αντιδράσουν και να μπορέσουν να φύγουν.

Η άσκηση του σώματος με εκγύμναση των μυών, με άσκηση σε μπουνιές και γροθιές στο σάκο, με λαβές και ανατροπές με αντίπαλους, εκτός από την ενδυνάμωση, που είναι πολύ σημαντική σε τέτοιες περιπτώσεις, έχει ως συνέπεια την αύξηση της αυτοπεποίθησης της ασκούμενης. Οι γυναίκες νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι. Δεν είναι πια εντελώς ανήμπορες. Νιώθουν ότι έχουν μια ευκαιρία να ξεφύγουν. Εξοικιώνονται με τον κίνδυνο και το φόβο μπροστά στη δύναμη ενός άντρα με μεγαλύτερο όγκο και δύναμη από αυτές. Καλούνται να κάνουν ασκήσεις με αντίπαλο έναν άντρα ακριβώς όπως εκείνος στους εφιάλτες τους.

Τη πρώτη φορά σχεδόν όλες, παγώνουν και είναι εύκολη λεία για τον αντίπαλο-δάσκαλο. Η εικόνα όμως με το πέρασμα του χρόνου σταθερά αλλάζει και γέρνει προς τις ασκούμενες –θύματα. Άλλες πιο γρήγορα, άλλες πιο αργά, όλες όμως, φτάνουν σε ένα σημείο που εξουδετερώνουν με ευκολία τον αντίπαλο-δάσκαλο. Έχουν καταφέρει να απομυθοποιήσουν την αντρική απειλή.

Η αυτοπεποίθηση αυτών των γυναικών μεγαλώνει και αυτό είναι αισθητό στο περπάτημα και στο βλέμμα τους. Είναι αποδεδειγμένο ότι στις περιπτώσεις βιασμών, ο δράστης οσμίζεται το φόβο του θύματος που επιλέγει. Οι βιαστές, στρέφονται σχεδόν πάντα, σε γυναίκες φοβισμένες και με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Ακόμα λοιπόν, και η αίσθηση ότι δεν είναι ανήμπορη, μπορεί να σώσει μια γυναίκα από μια επικείμενη επίθεση.

Οι δράστες βασίζονται στο ότι το θύμα είναι αδύναμο και δε θα αντιδράσει. Το θύμα έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Καθώς έχει μάθει λαβές για διάφορες περιπτώσεις όπως αν ο δράστης την πιάσει από πίσω, αν την πιάσει από το λαιμό, αν τις πιάσει τα χέρια, αν πάει να της ρίξει μπουνιά, αν την έχει ρίξει στο έδαφος κ.α. ξέρει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Συνήθως αρκεί μια ξαφνική κίνηση για να σαστίσει ο δράστης που δεν περιμένει αντίδραση και να μπορέσει το θύμα να ξεφύγει.

Σε περιπτώσεις ενδο-οικογενειακής βίας όμως,  μπορεί να μην είναι τόσο απλά τα πράματα. Μπορεί η αντίσταση του θύματος να εξαγριώσει ακόμα περισσότερο τον δράστη. Σε αυτή την 5-reasons-why-women-should-learn-self-defense-techniquesπερίπτωση το θύμα θα πρέπει να παλέψει αποφασιστικά μέχρι να ακινητοποιήσει το δράση ώστε να εξασφαλίσει τον χρόνο για να διαφύγει. Η γνώση της χρήσης διαφόρων αντικειμένων όπως βαριά αντικείμενα του σπιτιού, μαχαίρια, κλειδιά κ.α μπορεί να φανεί χρήσιμη. Πολλές φορές έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο μια γυναίκας να αντισταθεί στο σύζυγό της, να τον ρίξει αναίσθητο και στη συνέχεια από τύψεις να μη φύγει αλλά να μείνει για να δει αν είναι καλά. Δυστυχώς, αυτές οι περιπτώσεις 9 στις 10 δεν είχαν καλή κατάληξη για τις γυναίκες-θύματα.

Να θυμάστε ότι ο δράστης, ο σύζυγος ή σύντροφός σας, δεν πρόκειται να αλλάξει. Κινδυνεύει η ζωή σας. Από τη στιγμή που μπαίνουμε σε μια μάχη το μόνο που μετράει είναι η νίκη. Στην προκειμένη περίπτωση, να διαφύγουμε με ασφάλεια.

Η αυτοάμυνα δεν έχει να κάνει μόνο με τη σωματική δύναμη. Πολλές γυναίκες έχουν πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ γυμνάζονται καθημερινά σε γυμναστήρια, κάνουν τζοκινγκ, πιλάτες, γιόγκα κ.α. Δεν αρκεί η σωματική δύναμη για να ξεπεράσουμε τους βαθύτερους φόβους μας που είναι εγγεγραμένοι στο DNA μας. Ο φόβος της αντρικής δύναμης και εξουσίας πάνω στη γυναικεία φύση μας, είναι τόσο δυνατός και βαθιά ριζωμένος μέσα μας, που κάνει πολύ δυνατές γυναίκες να παγώνουν ανήμπορες  μόλις νιώθουν τη δυνατή λαβή ενός αντρικού χεριού πάνω τους. Τα μαθήματα αυτοάμυνας στοχεύουν ακριβώς σε αυτό. Να δαμάσουν αυτό τον πρωτόγονο φόβο μας, να τον ελέγξουμε και να τον διοχετεύσουμε πίσω στον δράστη ώστε να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Η αυτοάμυνα μπορεί να σώσει τη ζωή μιας γυναίκας. Μπορεί να της δώσει μια ευκαιρία. Μπορεί ακόμα και να αποτρέψει μια επίθεση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, μπορεί να γεμίσει δύναμη μια κακοποιημένη γυναίκα και βρει το κουράγιο που χρειάζεται να ανοίξει την πόρτα και να φύγει από το βίαιο περιβάλλον στο οποίο ζει. Να καταγγείλει το γεγονός και το άτομο στις αρμόδιες αρχές και να αρχίσει μια καινούρια ζωή σε υγιής βάσεις  χωρίς φόβο και κακοποίηση.

Βάσια Ντάμτσιου

Health coach. Γυμνάστρια-Διαιτολόγος

Δάσκαλος Παραδοσιακού  Καράτε της Οκινάουα

Evexia Pro. Personal diet & exercise

vasiadamtsiou@gmail.com

FB.getLoginStatus(function(response) { statusChangeCallback(response); }); { status: 'connected', authResponse: { accessToken: '...', expiresIn:'...', signedRequest:'...', userID:'...' } } function checkLoginState() { FB.getLoginStatus(function(response) { statusChangeCallback(response); }); }