hulyaozdemir.1

Η πρώτη συνέντευξη για το 2019 έχει άρωμα γυναίκας…

Η Hülya Özdemir είναι μια ζωγράφος από την Κωνσταντινούπολη που τα πορτραίτα γυναικών της έχουν γίνει ανάρπαστα στον κόσμο της τέχνης και όχι μόνο!

Τι κάνει όμως τα πορτραίτα αυτά να ξεχωρίζουν?

Λεπτές, μυστηριώδεις, ευαίσθητες μορφές γυναικών, με έντονο, παθιασμένο βλέμμα, κόκκινα μάγουλα και μαλλιά που εκρήγνυνται σαν φλόγα, ζωντανά χρώματα και backgrounds γεμάτα παραδείσια πουλιά, λουλούδια, και γεωμετρικά patterns και σχήματα … ένα φλας θηλυκού φωτός που μας γεμίζει με θετικά vibes και πάθος…αυτός είναι ο κόσμος της Hülya Özdemir!

Αλλά ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την Τουρκάλα καλλιτέχνη, μέσα από αυτή τη σύντομη συνέντευξη που μας έδωσε …

Ποια ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησες ότι είσαι καλλιτέχνης;

Στην πραγματικότητα συνειδητοποίησα ότι θα γίνω καλλιτέχνης όταν ήμουν στο γυμνάσιο. Ωστόσο, το εκπαιδευτικό σύστημα εκείνης της εποχής με ώθησε να σπουδάσω μουσική..

Γιατί κάνεις τέχνη; Ποιά ανάγκη σου ικανοποιείς μέσα από τη ζωγραφική;

Ξέρεις, συνέχεια ακούμε να μας λένε «κάνε ό, τι αγαπάς». Αλλά είναι πραγματικά πολύ περίπλοκο να κάνεις αυτό που αγαπάς και αυτό δυστυχώς γίνεται σπάνια…

Ήμουν σε αναζήτηση ενός νέου τρόπου μη λεκτικής επικοινωνίας για πολλά χρόνια. Επειδή δεν έχουμε αρκετό θάρρος να εκφραστούμε λεκτικά, το μυαλό μας χρησιμοποιεί έναν σιωπηλό τρόπο αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Μερικές φορές φωνάζουμε αλλά τις περισσότερες φορές κλείνουμε μέσα μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Σε αυτή την εσωστρεφή κατάσταση, χρειαζόμαστε απλώς έναν τηλεπαθητικό τρόπο για να περιγράψουμε τα συναισθήματά μας. Προσωπικά νομίζω ότι χρησιμοποίησα την τέχνη ως εργαλείο για να εκφράσω την εσωτερική μου φωνή, αυτά τα οποία δεν έχω θάρρος να πω δυνατά. Νομίζω ότι γεννήθηκα έτσι απλά μου πήρε κάποιο χρόνο για να το συνειδητοποιήσω . Δεν είχα ιδέα πού θα με οδηγήσουν τα έργα μου.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό σου εργαλείο όταν ζωγραφίζεις; Υπάρχει κάτι που δεν μπορείτε να ζήσεις χωρίς αυτό στο στούντιό σου;

ΜΟΥΣΙΚΗ! Δεν είναι εργαλείο, αλλά σίγουρα πρέπει να ακούω μουσική ενώ ζωγραφίζω. Βρίσκω τους τίτλους των έργων μου από τους στίχους των τραγουδιών που ακούω. Ο τίτλος είναι τόσο σημαντικός όσο και ο ίδιος ο πίνακας για μένα..

Ποια είναι η ιδέα, η έμπνευση, πίσω από το τελευταίο σου έργο τέχνης;

Το τελευταίο έργο τέχνης που έκανα είναι απλά μια ευχή για το νέο έτος. Και αυτή ήταν η πρώτη φορά που έκανα ένα πορτρέτο που χαμογελάει τόσο πολύ! Ονομάζεται «Συνέχισε να ονειροπολείς» (keep dreaming away)

Πώς ξέρεις πότε ένα κομμάτι είναι έτοιμο?

Ο ίδιος ο πίνακας μου λέει ότι ολοκληρώθηκε. Όταν κοιτάω τα μάτια της γυναίκας του έργου μου, την ‘’ακούω’’ να λέει «αισθάνομαι ολοκληρωμένη τώρα». Έτσι, συνειδητοποιώ ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε τις τελικές πινελιές.

Εάν βρισκόσουν ποτέ στο ίδιο μπαρ με τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη, ποιος θα επέλεγες να είναι και τι θα τον ρωτούσες;

Θα ήθελα πολύ να έχω την ευκαιρία να τσουγκρίσω το ποτήρι μου με τη Frida Kahlo. Και θα της ζητούσα να μου πει την ιστορία της. Επειδή όλοι έχουν μια κρυμμένη ιστορία να διηγηθούν, για το πώς έφτασαν μέχρι εδώ…

Hülya, σε ευχαριστώ πολύ που μας έδωσες την πρώτη συνέντευξη για το 2019 !! Ανυπομονούμε να δούμε την επόμενη συλλογή σου! Εν τω μεταξύ, ας απολαύσουμε μερικά από τα αγαπημένα μας από προηγούμενες συλλογές ….

Σταυρούλα Καραδήμου porfyrashop