b_gayros_me_patates

Υλικά

  • 700 γρ. πατάτες, σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1½ κιλό ντομάτες, βρασμένες για 1-2 λεπτά και ψιλοκομμένες
  • 500 ml νερό
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 2 κιλά γαύρος, καθαρισμένος
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Συνταγή: Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία gastronomos

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, το νερό και το λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε σε μεγάλο ταψί και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να γίνει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι πατάτες. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά. Αραδιάζουμε πάνω από τις πατάτες τον γαύρο και ψήνουμε για 2-4 λεπτά. Σβήνουμε τον φούρνο, αφήνουμε την πόρτα μισάνοιχτη και αφήνουμε το φαγητό μέσα για 3-4 λεπτά, πριν σερβίρουμε.

Στο ποτήρι μας μια δροσερή μπίρα lager.