galopoula-karota_top

Υλικά για 12 άτομα

Για τη συνταγή

  • 1 γαλοπούλα περίπου 3 κιλά
  • 1 κουτ. σουπ. φρέσκο δενδρολίβανο
  • 1 κουτ. σουπ. θυμάρι
  • 1 κουτ. σουπ. ρίγανη
  • 1 μικρό ματσάκι με φασκόμηλο, δενδρολίβανο, και θυμάρι
  • 1 κουτ.γλυκ. πιπέρι πράσινο
  • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό λιωμένο
  • 1 κουτ.γλυκ. αλάτι χοντρό θαλασσινό

Για τα καρότα

  • 10 μεγάλα καρότα
  • 1 φλιτζάνι χυμό μανταρινιού
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σουπ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. σουπ. μέλι από σύκο (συκόμελο)
  • 1 1/2 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 2 κομμάτια ολόκληρα αστεροειδή γλυκάνισο
  • αλάτι, πιπέρι

Για τα κρεμμυδάκια

  • 30 μικρά κρεμμυδάκια
  • 10 γαρίφαλα
  • 2 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
  • 3 κουτ. σουπ. ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 1/2 φλιτζάνι κονιάκ
  • 2 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κουτ. σουπ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ.γλυκ. θυμάρι ξερό

Εκτέλεση

1. Πλένετε τη γαλοπούλα, αφαιρείτε το λαιμό και τα εντόσθια.Τα βράζετε σε άφθονο νερό μαζί με τις φτερούγες του κοτόπουλου. Αφήνετε την γαλοπούλα να στραγγίσει τα πολλά υγρά της και την αλαταπιπερώνετε εσωτερικά. Τοποθετείτε μέσα στην κοιλιά της το ματσάκι με τα βότανα. Ράβετε την κοιλιά και δένετε τα πόδια ρε σπάγκο ώστε να μη χάσει το σχήμα της.

2. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το δενδρολίβανο, τη μαντζουράνα, το θυμάρι, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, το χοντρό αλάτι και λίγο πιπέρι. Τρίβετε τη γαλοπούλα με αυτό το μείγμα παντού ώστε πάνω στο δέρμα της να κολλήσουν τα βότανα και το αλάτι.

3. Τοποθετείτε στο ταψί τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα πάνω. Περιχύνετε με 2 φλιτζάνια από το ζωμό που φτιάξατε με τις φτερούγες και με το λιωμένο βούτυρο. Βάζετε το ταψί χαμηλά στο φούρνο, που τον έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς. Ψήνετε για 50′ στους 200 βαθμούς.

4. Σκεπάζετε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνετε για μία ώρα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο. Περιχύνετε με ένα ακόμα φλιτζάνι ζωμό και ψήνετε για 40 λεπτά ακόμα.

5. Βγάζετε τη γαλοπούλα από το ταψί, την τοποθετείτε σε μια πιατέλα, τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 25′ πριν την κόψετε.

6. Φτιάχνετε τα καρότα: Διαλέγουμε χοντρά καρότα. Τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε και τα κόβουμε κατά μήκος σε μπαστούνια 4 – 5 εκ.Πασπαλίζουμε τον πάτο μιας ρηχής κατσαρόλας με την καστανή ζάχαρη και τοποθετούμε τα μπαστουνάκια καρότου το ένα δίπλα στο άλλο.Περιχύνουμε με τους χυμούς εσπεριδοειδών, το συκόμελο το βούτυρο, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Πασπαλίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού.Μαγειρεύουμε με κλειστή κατσαρόλα για 20′ και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.

7. Φτιάχνετε τα κρεμμυδάκια: Καρφώνετε σε 10 κρεμμυδάκια από ένα γαρίφαλο. Τοποθετείτε το κρεμμυδάκια σε ένα πυρέξ που το έχετε αλείψει με το βούτυρο. Περιχύνετε με το ζωμό και ψήνετε στους 150 βαθμούς για 1 ώρα και 20′. Βγάζετε τα κρεμμυδάκια από το φούρνο, τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 λεπτά στο γκριλ στου; 200 βαθμούς.

8. Ετοιμάζετε τη σάλτσα ως εξής: σουρώνετε τη σάλτσα που έχει σχηματισθεί στο ταψί που ψήσατε την γαλοπούλα και τη βάζετε στην άκρη. Σε ένα δεύτερο καθαρό μπολ ρίχνουμε το κονιάκ και διαλύετε μέσα το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια αλοιφή. Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα το θυμάρι. Ανακατεύετε και προσθέτετε τους χυμούς του ταψιού και δύο φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου. Ρίχνετε το μείγμα του κονιάκ και του αλευριού. Δουλεύετε ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα τη σάλτσα ώστε να αρχίζει να πήζει. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, λίγο πιπέρι και λίγο αλάτι.Σερβίρετε τη γαλοπούλα σε κομμάτια αφού την περιχύσετε με τη σάλτσα αυτή.

Χρήσιμο

Αν θέλετε προσθέσετε και μερικές πατατούλες βραστές όπου θα τις περιχύσετε με την πολύ αρωματική σάλτσα της γαλοπούλας.