galaktoboreko_top

Υλικά για 10 άτομα

Για την κρέμα

  • 3/4 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζάνι κορν φλάουρ
  • 6 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 κουτ.γλυκ. ξύσμα λεμονιού

Για το σιρόπι

  • 3/4 φλιτζάνι νερό
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. σουπ. λεμονιού
  • 1 ξύλο κανέλα

Για το φύλλο

  • 12 φύλλα κρούστας
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση

1. Αδειάζετε σε ένα μπολ τα ¼ φλιτζάνι σιμιγδάλι, την ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τα αυγά, το ξύσμα και ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά να ενωθούν μεταξύ τους.

2. Βράζετε το γάλα και το ρίχνετε ζεστό στο μείγμα λίγο – λίγο και ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.

3. Αδειάζετε το μείγμα σε μια καθαρή κατσαρόλα και αρχίζετε χωρίς να σταματήσετε καθόλου το ανακάτεμα να το ζεσταίνετε. Προσθέτετε λίγο – λίγο και το υπόλοιπο σιμιγδάλι και ανακατεύετε χωρίς όμως να αφήσετε το μείγμα να βράσει. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει ελαφρά.

4. Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος 22×30 εκ. Στρώνετε ένα φύλλο στην βάση αφήνοντας τις άκρες του να περισσεύουν από το ταψί. Αλείφετε το φύλλο με βούτυρο και τοποθετείτε αλλά πέντε φύλλα τα οποία επίσης βουτυρώνετε πολύ καλά.

5. Ρίχνετε την κρέμα και την απλώνετε με μια σπάτουλα. Βάζετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα αλειμμένα με άφθονο βούτυρο. Κόβετε τις άκριες από το φύλλο που περισσεύει με ένα κοφτερό μαχαίρι και διπλώνετε προς τα μέσα.

6. Αλείφετε την επιφάνεια του με λίγο βούτυρο και χαράζετε ελαφρά την επιφάνεια του. Ψήνετε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

7. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι, το οποίο δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτό και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

8. Μόλις βγάλετε το γαλακτομπούρεκο ζεστό από το φούρνο περνάτε την επιφάνεια του με λίγο βούτυρο και το περιχύνετε με το κρύο σιρόπι.

Χρήσιμο

Για να έχει το γαλακτομπούρεκο καλύτερη γεύση, χρησιμοποιείστε καλής ποιότητας φρέσκο γάλα, το οποίο πρέπει να είναι ζεστό και όχι καυτό. Το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας, επιλέξτε ένα αγελαδινό.