Εικόνα φ εξώφυλλο

Η φασολάδα ή φασουλάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων, την εποχή της δικτατορίας Μεταξά. Η φασολάδα είναι επίσης συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως στην Κύπρο, την Τουρκία,την Αίγυπτο και αλλού. Στην Ελλάδα την συναντάμε από την αρχαιότητα ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα. Ένα φαγητό πολύ νόστιμο, θρεπτικό και νηστίσιμο. Λογικό λοιπόν εκτός από την λαγάνα και την ταραμοσαλάτα την τιμητική της να έχει και η φασολάδα σε κάθε κούλουμα, την επίσημη έναρξη της μεγάλης νηστείας για το Πάσχα!

Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει η συνταγή της από το μενού της Σαρακοστής.

ΥΛΙΚΑ:

  • 1/2 κιλό φασόλια ξερά
  • 1 ποτήρι του νερού λάδι
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 1 ντομάτα
  • 1 κύβο λαχανικών
  • αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασόλια. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και περισσότερο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν από βραδύς.  Την άλλη μέρα σουρώνουμε τα φασόλια και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και λίγο ακόμη. Βάζουμε να βράσουν για περίπου 45 λεπτά. Προσθέτουμε τα λαχανικά που τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια μαζί με 2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και τη ντομάτα. Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τον κύβο λαχανικών. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσει η φασολάδα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Tips: Ελέγχουμε τα φασόλια στο βράσιμο γιατί αυτό εξαρτάται από την ποικιλία και ποιότητα των φασολιών.