divorce_rings_with_handwritten_note

Πόσες φορές στο γραφείο μου έχω «συναντήσει αυτό το ερώτημα» και πίσω από αυτό, ανθρώπους που λίγο πριν πάρουν την απόφαση να χωρίσουν, με αγωνία αναρωτιούνται «πώς θα ξέρω πως πήρα τη σωστή απόφαση;».

Είναι σαφές, και ιδιαιτέρως όταν υπάρχουν παιδιά, πως χρειάζεται χρόνος ώστε το κάθε άτομο να μπορεί με ωριμότητα να διερευνήσει και να αντιληφθεί τι ακριβώς το απομακρύνει από το -τη σύζυγο, αλλά και κατά πόσο ο σύζυγος γνωρίζει σε ποιά σημεία τον/ την απογοητεύει, ώστε να έχει την ευκαιρία –εφόσον το επιθυμεί- να τα βελτιώσει.

Όταν τελικά η απόφαση του διαζυγίου παρθεί, ακολουθεί μια περίοδος αποχωρισμού του σπιτιού, των καθημερινών συνηθειών, των οικογενειακών στιγμών, μιας ερωτικής ιστορίας που τελείωσε και που κάποτε έδινε άπλετη χαρά και δημιουργούσε μεγάλες προσδοκίες. Είναι συχνό φαινόμενο η σκέψη «έκανα το σωστό;» να ταλαιπωρεί ένα άτομο τον πρώτο καιρό, ιδίως κατά τη δύσκολη, γεμάτη αλλαγές, μεταβατική περίοδο που μπορεί να υπάρξει.

Καθώς όμως ο καιρός περνά, τα συναισθήματα καταλαγιάζουν, ο θυμός, η θλίψη και η απογοήτευση υποχωρούν, η ψυχή «λιαίνεται» και τότε αρχίζει να ξεκαθαρίζει μέσα μας το αν πήραμε τελικά τη «σωστή» απόφαση. Ένας χωρισμός, ακόμη κι αν τον αποφασίζουμε εμείς, μπορεί να βιωθεί σαν μια σοβαρή απώλεια, σαν ένα πένθος, ή ακόμη και «ακρωτηριασμός», «αλλαγή δέρματος», όπως έχω ακούσει στο γραφείο μου. Άρνηση να πιστέψουμε πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο, θυμός, θλίψη, εσωτερική διαπραγμάτευση και τελικά, αποδοχή. Τα στάδια της απώλειας αλλά και του χωρισμού, είναι τα στάδια που μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στη συνειδητοποίηση της νέας μας ζωής.

Συνηθίζω να λέω στο κλινικό μου έργο, και είναι μια διαπίστωση βγαλμένη από την κλινική μου εμπειρία, πως όταν πια έχουν περάσει και οι τέσσερις εποχές, όταν έχουμε δει τα φύλλα να πέφτουν το φθινόπωρο μαζί με τα πρωτοβρόχια, όταν έχουμε νιώσει το κρύο του χειμώνα, όταν έχουμε μυρίσει τα λουλούδια της άνοιξης και έχουμε βουτήξει στις καλοκαιρινές θάλασσες χωρίς εκείνον-η τότε ξέρουμε μέσα μας αν κάναμε το «σωστό»!

Κι αν κάπου στην πορεία μετανιώσουμε, είναι σπουδαίο βήμα η προσέγγιση του πρώην συζύγου και το μοίρασμα της αλήθειας μας, άλλωστε όλοι έχουμε δικαίωμα σε μια λάθος απόφαση- όσο σημαντική και αν είναι αυτή. Κι αν εκείνος-η έχει ολοκληρώσει την δική του πορεία αποχωρισμού, και αν έχει απολαύσει το πέρασμα των τεσσάρων εποχών χωρίς εσάς, τότε θα έχετε πολλά να μάθετε για την επόμενη σημαντική σας σχέση, στην οποία θα μπείτε πιο ώριμοι και πιο έτοιμοι να διαχειριστείτε τις δισκολίες και τις κρίσεις που κάθε ανθρώπινη σχέση περνά.

Στην πορεία λήψης αποφάσεων, στη διαδρομή του αποχωρισμού αλλά και στην περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα, ο εκπαιδευμένος Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής μπορεί να διευκολύνει τις συναισθηματικές διεργασίες και να προσφέρει στο άτομο το χώρο και το χρόνο να εκφραστεί αυθεντικά, να κατανοήσει βαθύτερα τον ίδιο του τον εαυτό και να διαχειριστεί την απώλεια της σχέσης του.

Φρόσω ΦωτεινάκηMBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

faysbook