diaita-dukan_13054_L

Η δίαιτα Dukan επινοήθηκε από τον Dr Pierre Dukan. Αποτελεί μια μέθοδο απώλειας βάρους δομημένη σε 4 φάσεις: δύο που αφορούν την απώλεια βάρους και δύο για τη σταθεροποίησή του. Η δίαιτα αυτή χρησιμοποιεί μια λίστα από 100 επιτρεπόμενα τρόφιμα, από τα οποία μπορεί κανείς να φάει όσο επιθυμεί. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών, η μικρή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε λιπαρά και η ελάχιστη πρόσληψη υδατανθράκων.

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της δίαιτας Dukan;

Χαρακτηριστικό της δίαιτας είναι η γρήγορη απώλεια βάρους και η έλλειψη περιορισμών στις ποσότητες των τροφίμων που καταναλώνονται. Σύμφωνα με τον εμπνευστή της, η γρήγορη απώλεια βάρους οφείλεται στον περιορισμό των υδατανθράκων, ο οποίος βοηθάει στον να μην ενθαρρύνεται η αποθήκευση λίπους από την έκκριση ινσουλίνης.

Δίατα Dukan: Από ποια στάδια αποτελείται;

Τα τέσσερα στάδια από τα οποία αποτελείται είναι τα εξής: «επίθεση», «πλεύση», «σταθεροποίηση» και «συντήρηση». Η φάση της επίθεσης χαρακτηρίζεται από ταχύτατη απώλεια βάρους και περιλαμβάνει 72 τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυσικές πρωτεΐνες για το ξεκίνημα της δίαιτας.

Στάδιο «επίθεση»

Τα επιτρεπόμενα τρόφιμα στην φάση της επίθεσης είναι:

  • Άπαχο βοδινό κρέας, μοσχάρι, κουνέλι, κιμάς με λιγότερα από 10% λιπαρά
  • Κοτόπουλο και γαλοπούλα (χωρίς δέρμα)
  • Βόειο κρέας, κρέας, κοτόπουλο ή συκώτι
  • Ζαμπόν άπαχο ή με λίγα λιπαρά
  • Κοχύλια και οστρακοειδή• Ψάρι αλλά όχι  κονσέρβες με λάδι ή σάλτσα
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με λιγότερο από 5% λιπαρά.
  • Αυγά: επιτρέπονται μέχρι δύο ανά ημέρα, απεριόριστα ασπράδια αυγών
  • Γλυκαντικές ουσίες: ξίδι, μουστάρδα, μπαχαρικά, βότανα, σκόρδο, κρεμμύδι, χυμό λεμονιού, φυσική κέτσαπ χωρίς ζάχαρη, τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Γλυκαντικές ουσίες που έχουν σαν βάση την φρουκτόζη δεν επιτρέπονται. Το κρεμμύδι επιτρέπεται μόνο ως καρύκευμα και ο χυμός λεμονιού μόνο ως μπαχαρικό κι όχι ως ποτό.

Στάδιο «πλεύση»

Στη φάση της πλεύσης πραγματοποιείται απώλεια βάρους, καθώς εναλλάσσονται οι μέρες εκείνες που καταναλώνονται φυσικές πρωτεΐνες με τις ημέρες που καταναλώνονται φυσικές πρωτεΐνες και λαχανικά, με την εισαγωγή των 28 συνιστώμενων λαχανικών.

Τα λαχανικά που επιτρέπονται στην φάση της πλεύσης της Δίαιτας Dukan είναι: αγγούρι, αγκινάρα, άνηθος, κολοκύθι, κουνουπίδι, κρεμμύδι, λάχανο, λάχανο Βρυξελλών, μανιτάρια, μαρούλι, μελιτζάνα, μπρόκολο, πιπεριά, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλα, σπανάκι, σπαράγγι, χόρτα βραστά.

Στάδιο «σταθεροποίηση»

Η φάση σταθεροποίησης περιλαμβάνει την εκπαίδευση ώστε να αποφευχθεί η επαναπρόσληψη του βάρους. Σταδιακά γίνεται επανεισαγωγή τροφίμων υψηλότερων θερμίδων και γεύματα εορτών, ενώ κάθε εβδομάδα υπάρχει μια μέρα αποκλειστικά με φυσικές πρωτεΐνες. Η σταθεροποίηση αποτελείται από τα 100 απεριόριστα επιτρεπόμενα τρόφιμα (πρωτεΐνες και λαχανικά) στα οποία προστίθεται μια μερίδα αρνιού και φιλέτου χοιρινού κρέατος ανά εβδομάδα. Δεν υπάρχει περιορισμός σε εξαιρετικά άπαχο ζαμπόν χωρίς λίπος ή φλοιό αλλά μπορεί να καταναλωθεί και το παραδοσιακό ζαμπόν.

Δείτε περισσότερα εδώ