cache_1500x3000_Analog_medium_479644_1241430_1912018

Η αλήθεια είναι πως σκεφτόμουν αρκετό καιρό να γράψω το άρθρο αυτό! Μέχρι τώρα δεν το είχα κάνει, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι είχα αρκετές αφορμές! Όμως νομίζω πως ήρθε ο καιρός και ο λόγος είναι μια ανάρτηση στο Facebook από έναν φίλο.

Τι σου έρχεται άραγε στο μυαλό όταν διαβάζεις ή ακούς την λέξη “διαφορετικότητα”; Σκέφτεσαι διαφορετικούς χαρακτήρες; Διαφορετικά πιστεύω; Διαφορετική αντίληψη πάνω σε διάφορα θέματα; Διαφορετικές απόψεις; Διαφορετικές επιλογές σε όλα τα επίπεδα; Ότι κι αν είναι αυτό που σκέφτεσαι ενδεχομένως να πέφτεις μέσα!

Εν έτη 2019, αν και συμβαίνει εδώ και αρκετές δεκαετίες βέβαια, ζούμε σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο! Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή, λόγω ταξιδιών, τουρισμού, μετακινήσεων πληθυσμών, ίντερνετ κ.α., με εκατοντάδες ή και χιλιάδες ανθρώπους, ιδέες, κουλτούρες, νοοτροπίες, απόψεις.

Έχουμε την τύχη και την ευλογία να ζούμε σε μια υπέροχη χώρα όπου την θαυμάζουν και την επισκέπτονται άνθρωποι από τα πέρατα της γης απλώς για λίγες μέρες! Να δουν τον τόπο όπου γεννήθηκε ένα κομμάτι του πολιτισμού (και συνειδητά επιλέγω να χρησιμοποιήσω την λέξη “κομμάτι” διότι νομίζω πως θα ήταν αρκετά υπερβολική, εκ μέρους μου, η άποψη ότι εδώ γεννήθηκαν τα πάντα μιας και στην Αρχαία Κίνα, όπως και στις περιοχές όπου ζούσαν Ίνκας, Μάγια κ.α. αναπτύχθηκαν εξαιρετικοί πολιτισμοί).

Σε αυτόν όμως, τον αντικειμενικά μιλώντας ευλογημένο τόπο, όπου για να καλύψω και τις γνώμες όλων γεννήθηκε ο πολιτισμός, νομίζω έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει…

Σέβομαι τις απόψεις του άλλου!
Σέβομαι τις επιλογές του άλλου! Σέβομαι τα πιστεύω του άλλου!
Σέβομαι την προσωπική ζωή του άλλου!
Σέβομαι το φύλο, την εθνικότητα, την θρησκεία, τις σεξουαλικές επιλογές κ.α.

Θα μου πεις τώρα και ίσως δικαιολογημένα, “είσαι ο προστάτης του διαφορετικού; Δεν υπάρχουν πράγματα που σε ενοχλούν;” Μμμ.. ναι! Δεν είμαι ο προστάτης του διαφορετικού! Και.. ναι! Υπάρχουν πράγματα που με ενοχλούν κάποιες στιγμές! ΟΜΩΣ αυτό που μπορεί να με ενοχλήσει στην διαφορετικότητα κάποιου, μπορεί με τον ίδιο τρόπο και ένταση να με ενοχλήσει και στον “φυσιολογικό” τρόπο και πιστεύω κάποιου.

Και για να το κάνω ακόμα πιο συγκεκριμένο, μιας και το κείμενο αυτό γράφεται με αφορμή μιας δημοσίευσης που διάβασα πριν από λίγο (ίσως αρκετών ημερών για εσάς, μιας και δεν ξέρω πότε θα το στείλω προς δημοσίευση)! Για ποιον ακριβώς λόγο σε ενδιαφέρει η σεξουαλική προτίμηση ενός ανθρώπου από τη στιγμή που είναι ελεύθερος/η να επιλέξει τον/ην ερωτική του/ης σύντροφο; Για ποιον ακριβώς λόγο πιστεύεις ότι όσοι θεωρούμαστε “φυσιολογικοί” έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε κάποιον άλλον για τις επιλογές του; Και ποιος πιστεύεις ότι μας έχει δώσει τον ρόλο του κριτή ώστε να σηκώνουμε το δάχτυλο και να στοιχειώνουμε τις ζωές ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι αδέρφια μας, παιδιά μας, φίλοι μας; Ποιος είναι αυτός που έχει δικαίωμα να κρίνει το αν είναι σωστό κάποιος/α να είναι ομοφυλόφιλος; Ποιος επίσης είναι αυτός που θα κρίνει το τι ακριβώς είναι φυσιολογικό και τι όχι; Φυσικά δεν θα μπω στην διαδικασία να εξηγήσω κάτι μέσω θρησκευτικής αντίληψης, ούτε θα μπω στην λογική “αυτό μάθαμε απ’ την αρχή, οπότε αυτό είναι φυσιολογικό” (εννοώντας την ετεροφυλοφιλία)!

Προσωπικά θα το εξετάσω, όπως και το εξέταζα ανέκαθεν, από τη σκοπιά της ψυχολογίας εκείνων των ανθρώπων όπου λόγω των ερωτικών τους προτιμήσεων και επιλογών διώχθηκαν από τους γονείς τους, έχασαν τη δουλειά τους, αφέθηκαν στο περιθώριο, τους χλεύασαν, έπεσαν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων και τόσα ακόμα.

Μπορείς εσύ, που ενδεχομένως να έχεις κάνει κάτι από όλα αυτά, να μου πεις πως ακριβώς θα ένιωθες αν ήσουν στην θέση εκείνων των αγοριών και των κοριτσιών; Πως θα αισθανόσουν αν φοβόσουν για τις επιλογές σου; Πώς θα ένιωθες αν έπρεπε να κάνεις διπλή ζωή ώστε να καλύπτεις τα “κοινωνικά πρότυπα” αλλά και τα θέλω σου παράλληλα; Άσε με να μαντέψω! Μάλλον δεν το έχεις σκεφτεί! Αλλά σωστά, είναι πιο εύκολος ο ρόλος του κριτή! Ο ρόλος του αλάνθαστου φωτεινού παντογνώστη!

Επειδή όμως δεν θέλω να κακοκαρδίσω μόνο την μια πλευρά! Θέλω να μιλήσω και για όλα εκείνα τα παιδιά και κορίτσια που, ίσως και μόνο από αντίδραση, επιλέγουν να φτάσουν στα άκρα προκειμένου να υπερασπιστούν τις επιλογές τους!

Νομίζω πως προσωπικά είμαι σε θέση να σεβαστώ τις επιλογές σας και τις προτιμήσεις, όμως αλήθεια σε ορισμένες περιπτώσεις (προσωπική άποψη) θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι κάπως πιο διακριτική και “ήρεμη” η προβολή κάποιων πραγμάτων!

Να είσαι περήφανος/η για τις επιλογές σου! Να είσαι περήφανος/η για αυτό που είσαι! Όμως παράλληλα γίνε η αρχή για έναν διαφορετικό κόσμο όπου ο ένας θα σέβεται την επιλογή του άλλου και δεν θα την επιβάλλει με ακραίες αντιδράσεις! Γίνε η αρχή για μια νέα γενιά όπου θα σέβεται το διαφορετικό, προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς να χρειάζεται “επίδειξη” και φανφάρες! Νιώσε όμορφα με σένα και τον εαυτό σου, μη φοβάσαι για τις επιλογές σου, μπορείς να αυτοσαρκάζεσαι αν θέλεις, όμως να θυμάσαι να εξυψώνεις και το είναι σου με πράξεις που σε πάνε ένα βήμα παρακάτω! Γίνε η αρχή για έναν διαφορετικό κόσμο!

Ίσως να είναι το μοναδικό ως τώρα κείμενο που γράφω με ίσως αρκετά έντονο ύφος! Όμως ειλικρινά θεωρώ πως έχει παραγίνει το κακό και θέλω να πιστεύω πως έχει έρθει η στιγμή πλέον να δούμε κάπως διαφορετικά κάποια πράγματα! Και αυτό όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή αυτό είναι ηθικά σωστό! Είναι ηθικά σωστό για τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, απέναντί σου. Που είτε τον ξέρεις είτε όχι θα μπορούσε να είναι εσύ ή εσύ να είσαι αυτός!

Instagram: nmichalovits

Facebook: Nikos Michalovits

email: nmichalovits@gmail.com