sad-girl

Γράφει η Γεωργία Χατζηδάκη

Σοβαρά τώρα; Και αυτή τη φράση εν έτη 2018 την υπερασπιζόμαστε, την ασπαζόμαστε και τη μεταφέρουμε στα παιδιά μας;

Λυπάμαι! Δεν ακολουθώ

Η δική μου μελλοντική γυνή δε θα φοβάται κανέναν άνδρα!  

Τουλάχιστον θα προσπαθήσω να τη μεγαλώσω σωστά κατά τα δικά μου δεδομένα, ώστε αυτός ο φόβος να ελαχιστοποιηθεί στις πιθανότητες της ζωής της. Τι εννοώ όμως σωστά; Ας το πάρουμε από την αρχή!

Νήπια ακόμα τα κορίτσια και οι γιαγιάδες λένε την ωραία συνήθη ατάκα :

“Να μεγαλώσει, να παντρευτεί, να προσέχει τον άντρα της σαν καλή νοικοκυρά!”

Όπα γιαγιά, ηρέμησε… Βεβαίως να μεγαλώσει, βεβαίως να παντρευτεί (αν θέλει, αν δε θέλει δε σημαίνει πως απέτυχε σαν γυναίκα) αλλά να προσέχει τον άντρα της σαν καλή νοικοκυρά;;; Ενιστάμεθα κύριε Πρόεδρε! Ο τίτλος της καλής νοικοκυράς οφείλει να πηγαίνει σε αυτές που τον επιλέγουν! Και μαγκιά τους που το κάνουν, γιατί μιλάμε για έναν τίτλο ζόρικο.. που απαιτεί 24ωρη εργασία. Η δικιά μου όμως, μπορεί να μη τον θέλει. Μπορεί να μη της πάει. Μπορεί να προτιμά να εργάζεται εκτός σπιτιού αλλά και εντός να επιλέξει δε θα το κάνει για τον άντρα πασά που μεγάλωσες εσύ γιαγιά μου και τα περιμένει όλα στο χέρι. Στο 2018 ζούμε. Καταργήθηκαν οι σκάφες.  Ας βάλει λοιπόν και αυτός κανένα πλυντήριο!

Και αφού το λύσαμε και αυτό, τσουπ έρχεται η άλλη κορυφαία ατάκα όταν βλέπουν να έχει η κόρη χαμηλούς βαθμούς ή αντίστροφα όταν είναι άριστη και παλεύει να σπουδάσει.

“Έλα μωρέ, τι τα θέλετε τα γράμματα; Επιστήμονας θα γίνει; Ο προορισμός της γυναίκας είναι να κάνει παιδιά!”

Όπως βλέπετε η ατάκα είναι πασπαρτού και ταιριάζει και στις δυο περιπτώσεις, άρα πάρε ανάσα και εξήγησε τα αυτονόητα γιατί θα την ακούσεις σίγουρα!

Τι πάει να πει γλυκιά μου κοιμισμένη γυναίκα επιστήμονας θα γίνει; Ότι θέλει θα γίνει! Ότι της αρέσει και ότι μπορεί. Άσε λοιπόν τους προορισμούς της γυναίκας ήσυχους. Η κάθε μία έχει και έναν άλλον. Γιατί δε ξέρω αν έχεις δει τι παίζει γύρω αλλά δε κάνουμε όλες για μανάδες. Άλλες γουστάρουν καριέρα, άλλες πολλούς συντρόφους (ναι γιαγιά, δεν είναι ντροπή. Το σεξ είναι απόλαυση και για τις γυναίκες ξέρεις, μη κοκκινίζεις) και άλλες πάλι δε τους αρέσει το τρίπτυχο γάμος-παιδί-νοικοκυριό! Δε θέλουν ρε παιδί μου να γίνουν μάνες, πως το λένε; Αν δε το είχατε συνδέσει τόσο στο μυαλό τους ότι για να είναι καλά μια γυναίκα πρέπει να κάνει και από ένα παιδί.. αν είχατε φτιάξει αλλιώς  τη κοινωνία σας και δε τις απένειμε ο κύκλος της τον τίτλο της γεροντοκόρης με το που πέρναγε τα 30 ανύπαντρη.. Ίσως να μην υπήρχαν ακόμα και στις μέρες μας  παιδιά παρατημένα από γυναίκες που κατάλαβαν πως δε τα θέλουν. Παιδιά πληγωμένα από μάνες που δεν είναι πρώτο μέλημα τους οι ζωές που γέννησαν και πάνω από όλα γυναίκες εγκλωβισμένες σε ρόλο μητέρας ενώ δε τους πάει να βλέπουν να ζουν μια ζωή που δε θέλουνε.

Σε σόκαρε γιαγιά ε; Άκου και αυτό να σε αποτελειώσει τώρα.

Το η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα, Δεν υπάρχει! Εσύ το φτιάχνεις, όταν της πιπιλίζεις το μυαλό με ατάκες τύπου “έλα μωρέ μια κουβέντα είπε, άντρας είναι!” Μωρέ τι μας λες; Και; Επειδή είναι άντρας πρέπει να του επιτρέπεται να εξευτελίζει την προσωπικότητα της; Να τη κάνει να νιώθει σκουπίδι; Να της ασκεί λεκτική βία και να τη κάνει να νιώθει αδύναμη; Μωρέ τι μας λες!!! Ξαναλέω… Όχι στη δική μου κόρη. Κανείς. Θα πεις και την άλλη ωραία ατάκα; “Έχεις και ένα παιδί μη χαλάσεις τον γάμο σου για ένα χαστούκι;” Και εγώ πρέπει να συμφωνήσω με αυτό και να πω δίκιο έχεις; Αμ δεν έχεις. Χέρι κυρά μου δε σηκώνεται σε άνθρωπο. Είναι απάνθρωπο! Και έτσι θα τη μεγαλώσω μη σου πω πως θα τη στείλω και σε ένα μποξ να έχει να λαμβάνει τα ρέστα ο άντρακλας που θα βρεθεί να ασπαστεί το η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα. Γεμίστε τον τόπο με γυναίκες που τις φτιάχνετε θύματα εσείς οι ίδιοι και μετά ελάτε παρέα να κλάψουμε όλοι μαζί για τα σημάδια στο πρόσωπο τους, για τους πόνους στο σώμα τους, για τους μεγαλύτερους πόνους που κουβαλούν στη ψυχή. Να ντρέπονται να μιλήσουν λες και φταίνε αυτές, να φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια γιατί θεωρούν δεδομένο το ότι πρέπει να φοβούνται, γιατί εσείς τους το περάσατε.

Μη φοβού μωρή Μαρία. Σήκω και μίλα! Σήκω κορίτσι μου και δεν είσαι μόνη, ούτε η μόνη που τα περνάει όλα αυτά. Σήκω και δείξε τα σημάδια σου χωρίς ντροπές. Σήκω και πες τους τι περνάς και γιατί τα περνάς. Δείξε τους πως δε φταίει μόνο αυτός, φταίμε και όλοι οι υπόλοιποι! Αυτοί που σε έσπρωξαν να γίνεις θύμα, αυτοί που σε άφησαν κάνοντας πως δε βλέπουνε να παραμείνεις και εκείνοι που ακόμα λένε η δε γυνή οφείλει να φοβάται τον άνδρα και σε αναγκάζουν να μη ξεφύγεις ΠΟΤΕ!

epaggelmagynaika.gr