auto-tirenio-skordopsomo-kolazei-620×400

Δεν είναι μυστικό ότι το σκόρδο είναι το νούμερο 1 βότανο είτε συνοδεύει κρεατικά, ψαρικά ή σάλτσες. Αλλά μάλλον η πεμπτουσία του σκόρδου…είναι το σκορδόψωμο. Το καλύτερο σκορδόψωμο του κόσμου, απαιτεί μόνο 30 λεπτά από το χρόνο σας και μπόλικο τυρί! Με το χθεσινό ψωμί και λίγα απλά υλικά, φτιάξτε κάτι που θα μείνει αξέχαστο!!

Θα χρειαστούμε:

1 καρβέλι μεσαίου μεγέθους

μισό φλιτζ. (περίπου 120 γραμμ.) φρέσκο βούτυρο

μία πρέζα χοντρό αλάτι και μία πιπέρι

3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 φλιτζ. χοντροτριμμένο τυρί της αρεσκείας μας

Δείτε τι ακολουθεί και πως θα το φτιάξετε!!!!

Εκτέλεση:

 

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβω το ψωμί σε σε οριζόντιες φέτες περίπου δύο εκατοστών και στη συνέχεια σε κάθετες, ιδίου πάχους, δίνοντάς του το σχήμα του σκαντζόχοιρου. Αν μερικά κομμάτια είναι μικρότερα, πρόβλημα ουδέν, θα προκύψουν λίγο πιο τραγανά. Προσέχω ωστόσο να μη φτάσω το μαχαίρι στο μη περαιτέρω – θέλω τη σκληρή κόρα της βάσης ανέπαφη, ώστε τα κομμάτια να στέκονται γερά.

Το μεταφέρω σε ευρύχωρο ταψί που έχω ήδη στρώσει με χαρτί φούρνου. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω το βούτυρο, το αλάτι και το λιωμένο σκόρδο για την κρέμα. Αναμονή μέχρι την πρώτη βράση, προσθέτω το πιπέρι και αποσύρω από τη φωτιά. Περιχύνω το κομμένο ψωμί με την κρέμα, παραμερίζοντας όσα «δαχτυλάκια» στέκονται εμπόδιο, καθώς σκοπός είναι η σκορδάτη κρέμα να μοιραστεί ομοιόμορφα.

Στη συνέχεια πασπαλίζω με το τριμμένο τυρί. Καλύπτω απαλά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζω τον ψωμένιο σκαντζόχοιρο για περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν τον ξεσκεπάζω και συνεχίζω το ψήσιμο για 15 με 20 λεπτά ακόμα, ώσπου να βεβαιωθώ πως το τυρί έχει λιώσει για τα καλά και οι άκρες από τα ψωμάκια έχουν ροδίσει – προσοχή όμως να μη παραψηθεί και ξεραθεί.

Συνταγή του Δημήτρη Μπούτου

Πηγή

Το είδαμε newside