5bc72e6e0f25432744a9de6b

Η κινόα ανήκει στην κατηγορία των ψευδοδημητριακών. Προέρχεται από θάμνο, οι σπόροι του υπάρχουν σε διάφορα χρώματα(άσπρο, κόκκινο, μαύρο, μπλε) και τρώγονται.

Το αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αποδίδεται σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα διατροφικά χαρακτηριστικά της και πιο ειδικά :

  1. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, δεν περιέχει γλουτένη.
  2. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.
  3. Περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου και βιταμινών συμπλέγματος Β.
  4. Αποτελεί πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και απαραίτητων αμινοξέων.
  5. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η κινόα όχι μόνο έχει πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά μπορεί να είναι και προστατευτική για την υγεία σε πολλές καταστάσεις:

  1. Προστατεύει από καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, σακζαρώδη σδιαβήτη, παχυσαρκία
  2. Είναι φυσικό ενισχυτικό σε άτομα με έλλειψη σιδήρου
  3. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  4. Μπορεί να προστατεύει από τους πονοκεφάλους.
  5. Είναι τροφή κατάλληλη για χορτοφάγους αλλά και για άτομα με δυσανεξία γλουτένης.

Ο τρόπος μαγειρέματος της είναι απλός και σύντομος. Η κινόα ξεπλένεται για 5 λεπτά σε άφθονο τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια βράζει για 10- 15 λεπτά σε αναλογία νερό: κινόα  2:1.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι για μπάρες και αποτελεί προσαρμογή μετά από διάφορες δοκιμές! Ξεκινήστε με τα βασικά και εμπλουτίστε τη- προσαρμόστε τη ανάλογα με τα γούστα σας!

Υλικά ( για 8-10 μπάρες)

  • 60 γρ κινόα
  • 50 γρ μαρμελάδα ( ιδανικά χωρίς ζάχαρη και χειροποίητη)
  • 200 γρ νιφάδες βρώμης
  • 20- 40 γρ λάδι (με το σπορέλαιο η γεύση γίνεται πιο «ελαφριά»
  • 100 γρ μέλι
  • 20 γρ νερό
  • σταφίδες (ή άλλο ξηρό καρπό)

Όσο βράζει η κινόα ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπωλ. Τη στραγγίζετε, την αφήνετε να κρυώσει και την ενσωματώνετε.

Δοκιμάζετε τη γεύση, προσθέτετε αν κάτι θεωρείτε ότι λείπει.

Τοποθετείτε σε θήκες για μπάρες ή σε ταψί με σε αντικολλητικό χαρτί ως ενιαίο μείγμα (σε αυτή την περίπτωση το χαράζετε αμέσως όταν βγει από το φούρνο).

Ψήνετε για περίπου 20 λεπτά.

Καλή επιτυχία!!!