vaw_eng_0adg

της Νικολέττας Μιχαηλίδου

Με αφορμή την ημέρα αυτή, θα ασχοληθούμε με τη βία που ασκούν κάποιοι “άνδρες” στις γυναίκες, στις συντρόφους τους.

«Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι η έκφραση της ανισότητας στις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών».

Επομένως ο όρος βία περιλαμβάνει:

Τη βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία).

Τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία).

H βία κατά των γυναικών είναι σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας. Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της. Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο. Μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία. 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων. 2 εκατομμύρια κορίτσια ανά έτος κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων. Το 40-50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα. Και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Η γυναίκα που υπέστη κάποια μορφή βίας δεν καταγγέλλει, πιστεύει τον άντρα πως δεν “το ήθελε”, “δεν θα το ξανακάνει” και διάφορες δικαιολογίες. Αυτές που συνεχίζουν να βρίσκονται δίπλα σε τέτοιους άνδρες απλώς τους δικαιολογούν γιατί δεν θέλουν να τους εγκαταλείψουν οι ίδιες, είτε από αδυναμία, είτε γιατί “δεν έχουν πού να πάνε”, όπως χαρακτηριστικά λένε κάποιες. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουν και εκείνες να τους εγκαταλείψουν δυστυχώς.. Και εκεί αρχίζει η υποτίμηση του εαυτού τους…

Οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα του πολέμου, της μετανάστευσης, του σύγχρονου δουλεμπορίου. Το φεμινιστικό κίνημα, κατάφερε να φέρει στο προσκήνιο αυτό το πολύ συχνά αθέατο φαινόμενο και να το καταστήσει αρχικά επίκεντρο της δράσης του και μετέπειτα κεντρικό πεδίο άσκησης των πολιτικών ισότητας. Το φεμινιστικό κίνημα και οι φεμινιστικές προσεγγίσεις κατέδειξαν ότι η βία που υφίστανται οι γυναίκες δεν οφείλεται στην «αδύναμη» φύση τους ή στο ότι οι άνδρες γενικά είναι γεννημένοι «βίαιοι», αλλά συνδέεται άμεσα και είναι απόρροια των πατριαρχικών δομών της κοινωνίας, κάτι που εμείς οι γυναίκες συντηρούμε με την άρνησή μας να λάβουμε δραστικά μέτρα κατά εκείνου που ασκεί βία επάνω μας.

Και όπως προανέφερα, να βρούμε τη δύναμη να φύγουμε από αυτή τη νοσηρή κατάσταση. Ιδίως οι μητέρες έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να απομακρυνθούν και εκείνες και τα παιδιά τους από ένα τέτοιο βίαιο περιβάλλον. Το οποίο πολλές φορές έχει γίνει και αιτία να εγκληματίσουν τα παιδιά για να σώσουν τη μητέρα από τον βίο πατέρα!!!!  Έχουμε ήδη αρκετά τέτοια παραδείγματα δυστυχώς.

Ετσι, ας φροντίσουμε αυτή η ημέρα η αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών να έχει αποτελέσματα και να μην είναι μία ακόμη ημέρα αφιερωμένη απλώς κάπου!!!

ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ!!! ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ!!!

FB.getLoginStatus(function(response) { statusChangeCallback(response); }); { status: 'connected', authResponse: { accessToken: '...', expiresIn:'...', signedRequest:'...', userID:'...' } } function checkLoginState() { FB.getLoginStatus(function(response) { statusChangeCallback(response); }); }