3c5079a3298e29fe1f7c007db8cffd25_l-1000×750

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ 
Υλικά

    • 9 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι
    • 2κ.γ μπέικιν
    • 1 κ.γ σόδα
    • 3 κούπες ηλιέλαιο
    • 1 κούπα ζάχαρη
    • 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
    • 1/2 κουτάλι σούπας κανέλα
    • 1 κ.σ γαρύφαλλο κανελοζάχαρη και καρύδια για το σερβίρισμα

Υλικά για το σιρόπι

    • 2 φλ ζάχαρη
    • 2 φλ. μέλι
  • 2 φλ. νερό

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το σιρόπι ώστε να είναι χλυαρό. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ, εκτός του χυμού πορτοκαλιού και της σόδας. Αφού έχουν ενωθεί τα υλικά μας, λιώνουμε την σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι ανακατεύοντας πάνω απο το μίξερ που δουλεύει γιατί θα φουσκώσει, χτυπάμε λίγο ακόμα και σχηματίζουμε τα μελομακάρονα. Για να κάνετε σχηματάκι από την πάνω πλευρά (για να κρατήσει και το σιρόπι) το περνάτε πάνω από μια σίτα η’ με ένα πιρούνι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλουμε τα βουτάμε για πολύ λίγο στο σιρόπι. Φτιάχνουμε στρώσεις στην πιατέλα μας, σε κάθε σειρά πασπαλίζουμε αν θέλουμε με κανελοζαχάρη και σπασμένα καρύδια.

 

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ 
Υλικά

    • 1 κιλό βούτυρο φρέσκο
    • 1 κιλό αμύγδαλο καβουρδισμένο και σπασμένο
    • 1.200 γραμμάρια αλεύρι
    • 2κ.γ μπέικιν
  • ανθόνερο και άχνη για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση
Τα βάζουμε όλα μαζι στο μίξερ, τα πλάθουμε μπαλάκια και απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Σε κάθε μπαλάκι κάνουμε μια μικρή λακουβίτσα με το δάχτυλο μας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Μόλις βγούν απο τον φούρνο ψεκάζουμε με ανθόνερο και σε ένα μεγάλο ταψί έχουμε την άχνη. Βάζουμε τους κουραμπιέδες μέσα στην άχνη να πάρουν μία στρώση ζάχαρης. Στην πιατέλα που θα τους βάλουμε έχουμε βάλει άχνη, ακουμπάμε τους κουραμπιέδες και αχνίζουμε ξανά.
Τα αγαπημενα μας ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΚΙΑ
Υλικά

    • 500γρ βούτυρο φυτίνη
    • 1 ποτήρι ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
    • 500γρ ζάχαρη
    • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
    • 1 φλυτζανάκι του καφέ αλυσίβα
    • 1 κγ μπέικιν
    • 1 κγ γαρύφαλλο και ένα κανέλλα ξύσμα ενός πορτοκαλιού
    • 1 φλ καφέ κονιάκ
    • 1.700 αλεύρι για όλα περίπου
    • 1 αυγό για το άλοιμα πριν το ψήσιμο

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο,το ελαιόλαδο και ζάχαρη στο μίξερ, προσθέτουμε το χυμό το κονιάκ και την αλυσίβα. Προσθέτουμε τα αρωματικά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τέλος το αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ. Ανοίγουμε με πλάστη σε πάχος 3-4 εκατοστών και κόβουμε με κουπάτ σε οτι σχήμα θέλουμε. Αλοίφουμε τα βασιλοπιτάκια με αυγό χτυπημένο, με λίγο νεράκι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα, εάν βάλουμε πολλά ταψιά μαζί.
Ειδική Σημείωση Αλισίβα ή σταχτόνερο Για γλυκά και όχι μόνο

Υλικά

    • 1 κουτ. σούπας στάχτη, καθαρή και καλά κοσκινισμένη
    • 2 ποτήρια νερό 

Εκτέλεση
Βάζουμε σ᾿ ένα κατσαρολάκι, (καλύτερα παλιό, αλλά όχι αλουμινένιο), το νερό και τη στάχτη, (μαζεύουμε την άσπρη) καθαρισμένη και κοσκινισμένη.Ανακατεύουμε λίγο να διαλυθεί και μόλις πάρει βράση, τη βράζουμε για 4′ με 5′. Την κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κατασταλάξει. Έπειτα την σουρώνουμε προσεκτικά, χρησιμοποιώντας φίλτρο του καφέ, ή διπλό τούλι, ή πολύ λεπτή σίτα, ή τουλπάνι, περνώντας μόνο το υγρό και όχι το κατακάθι.Την ξανασουρώνουμε μια – δυο φορές ακόμη και είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε, ή τη φυλάμε στο ψυγείο, για αρκετό καιρό.   ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΣΤΑΧΤΗ ΕΝΟΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΖΑΚΙ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΜΟΝΟ ΞΥΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΜΕΣΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ , ΜΗΝ ΦΟΒΗΘΗΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΦΡΑΤΑ ΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΚΙΑ.

Καλή Επιτυχία & Χρόνια Πολλά

Φωτεινή Χατζηανδρέου