vivlioeuxonpatixakicover

Αγαπητές μέλλουσες νύφες. Αυτό το άρθρο θα σας ξεναγήσει στον ρομαντικό κόσμο της διακόσμησης ενός “τραπεζιού” .

Το Τραπέζι Ευχών σκοπό έχει να καλωσορίσει και να φιλοξενήσει τις ευχές των καλεσμένων και αγαπημένων προσώπων.

Εθιμοτυπικά δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Το φίλεμα στην εκκλησία και το σπίτι των καλεσμένων, κρατάει αιώνες. Το ντύσιμο του γαμπρού ή της νύφης με το σόι, τους φίλους και τους περίεργους επισκέπτες ήταν δεδομένο. Σπιτικά γλυκά, μεζεδάκια και κρασί ή χειροποίητο λικέρ, γέμιζαν το τραπέζι, κεράσματα για όσους μοιράζονταν την ευτυχία του σπιτικού. 

Αποτελούσε μεγάλη χαρά, το δόσιμο της κόρης, η παντρειά. Για τα αγόρια όχι πάντα, ο άντρας, ο αφέντης δεν είχε ημερομηνία λήξης σαν τη γυναίκα που έπρεπε να προλάβει τον χρόνο και να αποκατασταθεί όσο ακόμα ήταν νέα, φρέσκια και εμπορεύσιμη. Φτωχικά ή πλούσια το γιορτινό τραπέζι ήταν γεμάτο και το σπίτι ανοιχτό σε όσους ήθελαν να ευχηθούν. 

Λίγα έχουν αλλάξει από τότε. Ευχές και δώρα ήταν και είναι καλοδεχούμενα. Θετική ενέργεια, χαρά και δάκρυα ξεπροβοδίζουν τους δυο ερωτευμένους στο σύντομο ταξίδι προς τον ναό ή το δημαρχείο. Ένα γλυκό συνοδεύει την μπομπονιέρα που δίνεται στους καλεσμένους μετά το μυστήριο.

Η μοντέρνα έκδοση που ονομάζουμε Τραπέζι ευχών, αποτελείται ουσιαστικά από ένα πολύ όμορφα διακοσμημένο τραπέζι με ένα Βιβλίο για να αποτυπώνουν ευχές και σκέψεις οι καλεσμένοι, κουφέτα για το καλό, γλυκό φίλεμα από τον τόπο της νύφης ή του γαμπρού, μπεζέδες ή αμυγδαλωτά. Αγαπημένα αντικείμενα και φωτογραφίες, λουλούδια και κεριά συμπληρώνουν το ντεκόρ. 

Έξω από την εκκλησία, το δημαρχείο, το Κτήμα ή οποιονδήποτε άλλο χώρο έχετε επιλέξει να το τοποθετήσετε, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε αγαπημένα αντικείμενα, φωτογραφίες και σύμβολα της αγάπης σας. 

Συνηθισμένη πλέον και πιο εύκολη πρακτική, να αναθέτουμε την υλοποίηση του έπειτα από συνεννόηση  στο κατάστημα που έχουμε αγοράσει τις μπομπονιέρες, στον οργανωτή γάμου αν υπάρχει, στους υπεύθυνους του  χώρου δεξίωσης ή στο catering. Ένα όμορφα διακοσμημένο Τραπέζι Ευχών δώρο προς το ζευγάρι, αποτελεί διαπραγματευτικό εργαλείο  για τους επαγγελματίες και κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους. Όσο πιο πλούσιο, τόσο πιο δελεαστική η πρόταση. Λευκά γλυκά με όμορφη παρουσίαση εισπράττουν εντυπώσεις και θετικά σχόλια. Μακαρόν σε αποχρώσεις του γάμου, μπεζέδες σε σχήμα καρδιάς και εύγευστα μαλακά κουφέτα, θα γίνουν ανάρπαστα από μικρούς και μεγάλους.  Η συμβουλή μου : επιλέξτε μίνι μακαρόν σε ανοιχτή γυάλα, λευκούς μπεζέδες με χρωματιστές πινελιές σε διαφορετικά μεγέθη τοποθετημένους σε εντυπωσιακή γυάλα με καπάκι ή μπολ & χαρτοπετσέτες. Εάν έχετε δίπλες ή αλλά γλυκά προσέξτε το μέγεθος. Διακοσμήσετε με λίγα τεμάχια ώστε να υπάρχει έλεγχος διανομής. Γεμίζετε ανά τακτά διαστήματα. 

Θα αναφέρω όμως και για εσάς που θέλετε να στολίσετε μόνες το τραπέζι, απλά βήματα και υλικά που χρειάζονται για το στήσιμο του.

Και ξεκινάτε.

1. Τραπέζι, 2. Τραπεζομάντηλο, 3. Κεριά, 4. Λουλούδια, 5. Κουφέτα,

6. Γλυκά, 7. Στυλό, 8. Βιβλίο Ευχών.

Το δικό σας ύφος και προτιμήσεις καθορίζουν τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε. Επιλέξτε λευκό, ιβουάρ ή κουφετί σε συνδιασμό με τα χρώματα του γάμου. Μια φωτογραφία του ζευγαριού είτε σε κορνίζα, είτε στο βιβλίο ευχών δημιουργεί συνειρμούς για έμπνευση ευχών και θετικών σχολίων. Να θυμάστε πως δεν γνωρίζουν όλοι οι καλεσμένοι την ιστορία σας. Σημεία σταθμοί στην πορεία της αγάπης σας από την πρώτη μάτια έως την πρόταση γάμου αποτελούν ρομαντικό σενάριο, νότα έκπληξης για όσους το βλέπουν πρώτη φορά. 

Τραπέζι Ευχών μπορείτε να στήσετε στο προαύλιο ναού, στο δημαρχείο, στην δεξίωση κοντά στον χώρο καλοσώρισματος καθώς και οπουδήποτε αλλού επιλέξετε να τελεστεί το μυστήριο ή να ανταλλάξετε όρκους αιώνιας αγάπης. Εάν δεν έχετε όλους τους καλεσμένους στην τελετή και στην δεξίωση μπορείτε να μεταφέρετε το τραπέζι από το ένα μέρος στο άλλο. Σε αυτήν την περίπτωση διακόσμηση και γλυκά είναι ελεγχόμενα, για γρήγορη και εύκολη μεταφορά. Διαφορετικά αν τοποθετηθεί και παραμείνει σε ένα σημείο, δεν υπάρχουν περιορισμοί στο πως και με τί θα το γεμίσετε.

1. Τραπέζι, εκκλησίες & χώροι μπορούν να σας παραχωρήσουν αρκεί να έχετε ενημερώσει για να είναι διαθέσιμο. Διαφορετικά χρησιμοποιείστε ένα μακρόστενο στενό τραπέζι, έπιπλο, μπαούλο, αυτοσχέδια κατασκευή με παλαιά πόρτα, εταζέρα, ακόμα και παλαιές αντίκες.

2. Τραπεζομάντηλο, η κατάσταση του επίπλου καθορίζει αν θα το καλύψετε όλο ή όχι. Ένα τραπεζομάντηλο λόξα βαλμένο με κέντημα, σε συνδιασμό με ένα ύφασμα σε αποχρώση του γάμου, δίνει στυλ και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Η κουβέρτα με βελονάκι που σας έπλεξε η γιαγιά σας όταν ήσασταν ακόμα μωρό είναι το τέλειο αξεσουάρ σε μια τέλεια μέρα.

3. Κεριά, εκτός από την ρομαντική ατμόσφαιρα και όμορφη εικόνα, τα κεριά καλύπτουν την πρακτική πλευρά του φωτισμού. Συνήθως αποτελούν  το μοναδικό φωτισμό στο τραπέζι για αυτό να επιλέξετε  μεγάλα σε μέγεθος  & διάρκεια καύσης που θα κρατήσουν καθόλη την διάρκεια του γάμου και θα βρίσκονται δίπλα στο βιβλίο για να βλέπουν οι καλεσμένοι όταν γράφουν. Προτιμήστε αρωματικά κεριά με διακριτικό αρώμα που αντέχει σε εξωτερικό χώρο. Επιβλητικά κηροπήγια, γυμνά χοντρά κεριά ή παραδοσιακές ασημένιες λάμπες, δίνουν ταυτότητα σε μια απλή διακοσμηση.

4. Λουλούδια, μικρά ασύμμετρα βαζάκια, μία μεγάλη σύνθεση από την διακόσμηση της εκκλησίας, το δεύτερο νυφικό μπουκέτο που θα τιμήσει το έθιμο, μία γιρλάντα απο άκρη σε άκρη, ότι και αν διαλέξετε να συμπληρώσει την διακόσμηση, φροντίστε να ταιριάζουν με το γενικότερο σύνολο των ανθοσυνθέσεων.

5. Κουφέτα, γεύσεις & ποιότητες καταπληκτικές ελληνικές ή εισαγόμενες. Μην φοβηθείτε να μπερδέψετε μεγέθη και γεύσεις, διαθέσετε σέσουλες με χάρτινα μικρά χωνάκια ή χαρτοπετσέτες με τα αρχικά σας.

6. Γλυκά, ακολουθήστε έθιμα, προσφέρετε τοπικά γλυκίσματα ή σπιτικές γλυκές λιχουδιές σε συνδυασμό με λικέρ. Μπεζέδες, μακαρόν, δίπλες & αμυγδαλωτά, αποτελούν αγαπημένες επιλογές. Συνδυάστε με νέες προτάσεις γλυκών αν θέλετε να εμπλουτίσετε το τραπέζι σας με κεράσματα και να το μεταμορφώσετε σε candy bar. Ξεθάψτε από την προίκα της μαμάς σας πορσελάνινες σαλατιέρες, σουπιέρες, κρυστάλλινα ποτήρια & τουρτιέρες για την διακόσμηση. Εντυπωσιακές πιατέλες, γυάλες και κουτιά vintage στην διάθεση σας για άψογη παρουσίαση. 

7. Στυλό, περισσότερα από δύο και να έχετε το νου σας μην χαθούν. Αν έχετε δάχτυλο μπογιές για πίνακα να φροντίσετε να υπάρχει αρκετό χαρτί – μωρομάντηλα για τα χέρια και ένας κάδος για σκουπίδια. 

8. Βιβλίο Ευχών, πίνακας με κάρτες, ξύλινες καρδούλες, δέντρο ευχών, μπαούλο/κουτί, γυάλα με πέτρες, μανταλάκια με καρτούλες…….. Και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Επιλογές για να συλλέξετε ευχές, σχόλια και συμβουλές για μια καινούρια αρχή, παρά πολλές. 

 
 

 

 

 

 
 

 

 

 

Όμορφες στιγμές αποτυπωμένες σε ξύλο, γυαλί, ή ύφασμα γίνονται διακοσμητικά δωματίου και πίνακες. Αναζητήστε πρωτότυπες προτάσεις κι ιδέες, επιλέξτε άλμπουμ ευχών με πολλά φύλλα, ζητήστε να τυπώσουν τα ονόματα σας και την ημερομηνία στο εξώφυλλο και κολλήσετε στις πρώτες σελίδες χαρακτηριστικές φωτογραφίες σας. Ρωτήστε τους χώρους δεξιώσεων που σας κάνουν δώρο το τραπέζι ευχών αν συμπεριλαμβάνουν  το άλμπουμ. 

Μια ευχή για κάθε γλυκιά μπουκιά. Δημιουργήστε ένα εντυπωσιακό σκηνικό, μια πρώτη εικόνα προς την δεξίωση ή την τελετή. Προτρέψτε τους αγαπημένους σας να χαρίσουν στην μέρα θετική ενέργεια με τις ευχές και τις σκέψεις τους. Τα γραμμένα τους θα αποτελέσουν αναμνήσεις για το υπόλοιπο του έγγαμου βίου, αναφορά σε κάθε μελλοντική θύμηση του γάμου. 

Τάση ξενόφερτη, αλλά όμορφη και ευχάριστη, να βγάζουν φωτογραφίες οι καλεσμένοι αποτυπώνοντας την παρουσία τους στον γάμο. Μάσκες, χιουμοριστικά αντικείμενα, πλαίσια ή ταμπλό, τοποθετούνται πάνω ή κοντά στο τραπέζι ευχών. 

Μην αγχώνεστε. Χαρείτε τις στιγμές & την προετοιμασία. Με φαντασία, έμπνευση & απλά υλικά γράψτε το δικό σας σενάριο αγάπης & εντυπωσιάστε με ευρηματικότητα! 

Επικεντρωθείτε σε κάθε στάδιο, αποφασίστε και υλοποιήσετε !!!

Μέχρι το επόμενο άρθρο αφιερωμένο στο  Candy Bar να είστε καλά και να χαρείτε τις προετοιμασίες δίχως άγχος και εκνευρισμό. Στη διάθεση σας μέσα από το epaggelmagynaika.gr και την σελίδα μου @weddingsatgreece

Δέσποινα Πατυχάκη

@WeddingsatGreece

@EVENTplanningGR

weddings_at_greece