dsc_0007istoriapeloma
Ο κόσμος συνεχίζει να γυρίσει και όλοι πλέον περιμένουμε την Black Friday στις 25 Νοεμβρίου για να ξεχυθούμε στα καταστήματα και να επωφεληθούμε από τις τεράστιες προσφορές σε αντικείμενα που μας είναι ΕΝΤΕΛΩΣ άχρηστα. Στην Ελλάδα του 2016,σε ένα κόσμο όπου περνάει κρίση προσωπικότητας/ταυτότητας/ουσίας περιμένουμε την black Friday…τόσο black όσο και τα black μας τα χάλια! Όχι η 25η Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια μέρα κατά της βίας των γυναικών. Είναι η μέρα που πρέπει να φωνάξουμε όλοι το όχι και κυρίως οι γυναίκες που η ζωή τους είναι μια κόλαση κάτω από το τέρας της βίας. Δεν θα μιλήσω ως ειδικώς,το κείμενο μου αυτό είναι μια ιδέα που μου έδωσε η φίλη μου Νιόβη από το ηλεκτρονικό περιοδικό “Επάγγελμα γυναίκα” (στο οποίο μου έχει δώσει και την ευκαιρία να μοιράζομαι τις σκέψεις μου). Πίστεψε πως πως  έχω κάτι να πω. Ναι έχω…να πω ένα μεγάλο όχι στην βια κατά των γυναικών.

dsc_0007istoriapeloma

Η γυναικά γέννησε τον κόσμο.Όπως έχω γράψει σε παλαιότερη ανάρτησή μου Γυναίκα χρόνια σου πολλά – με αφορμή την γιορτή της γυναίκας-λένε πυρ ,γυνή και θάλασσα…πως θα ήταν όμως ο κόσμος χωρίς την θάλασσα και την φωτιά ή την γυναίκα που γεννάει τον κόσμο; Ακόμη και αν στον δυτικό κόσμο η γυναίκα έχει κάποια δικαιώματα υπάρχουμε μεριές αυτού του πλανήτη όπου η γυναίκα είναι…τίποτα.Ναι καλά διάβασες.Τίποτα. Δεν έχει ουσία,αξία και φυσικά για επιλογές δεν μπαίνω καν στον κόπο να αναφερθώ. Σκλάβες του σεξ ή ακόμη και μάνες που κακοποιούνται από τους ίδιους τους τους γιους. Μια στις τρεις γυναίκες στην διάρκεια της ζωής της πέφτει θύμα σωματικής ή ψυχολογικής κακοποίησης.Ποια όμως η διάφορα…καμία!!! Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή(παρ. 113). (πηγή:womensos.gr) .
 
Η βια κατά των γυναικών ορίζεται ως ενδοοικογενειακή και κοινωνική. Γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση μέσα στην οικογένεια τους (και συνήθως από τον σύντροφό τους) αλλά και οι γυναίκες που έχουν πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας. Ξέρεις κάτι…δεν είμαι κοινωνιολόγος, ούτε μπορώ να το παίξω έξυπνη επειδή έτυχε να διαβάσω 2-3 θέματα περί βίας, εγώ δεν μπορώ να κάνω την έξυπνη σε αντικείμενα που δεν γνωρίζω. Είμαι η Πέννυ και θα σου μιλήσω ως Πέννυ, αφήνω τους άλλους να το παίζουν έξυπνοι και εγώ θα είμαι αληθινή. Είμαι και εγώ μια γυναικά που έχει υποστεί σωματική βια. Δεν θα σου πω κάτι περισσότερο για αυτό, όχι γιατί ντρέπομαι ή φοβάμαι, απλά εγώ αντέδρασα και το ίδιο πρέπει να κάνεις και εσύ. Ναι εσύ,που ακούς τις φωνές στο πάνω ή στο δίπλα διαμέρισμα. Εσύ που βλέπεις τις μελανιές στο πρόσωπο μια φίλης. Δώσε της το χέρι σου και πες της ότι δεν είναι μόνη.
 
Ξέρω θα βρεθείτε και όλες εσείς που θα πείτε “αν ήμουν εγώ θα του έσπαγα τα μούτρα” ή το άλλο το θεϊκό “έπρεπε εμένα να μου το κάνουν”, όχι φίλη μου δεν είναι έτσι. Απλά δεν στου έτυχε. Γιατί όταν θα βρεθείς στο πάτωμα να νιώθεις στο κορμί σου μπουνιές και κλωτσιές και ο χρόνος θα σταματήσει, όταν θα νιώθεις να καίει όλο σου το κορμί και θα γίνεις μια μπάλα στο πάτωμα όπως ένα βρέφος στην κοιλία της μαμάς του, τότε έλα να μου πεις τι έκανες. Φόβος, άπειρες και αμέτρητες ενοχές συμπληρώνουν ένα κύκλο βίας που εσύ πρέπει να κλείσεις. Μια άσχημη κουβέντα ή ένα αθώο χαστούκι είναι απλά η αρχή. Η συγνώμη και οι δικαιολογίες “εκνευρίστηκα -δεν θα το ξανακάνω συγχώρεσε με-σ΄αγαπώ-δεν μπορώ χωρίς εσένα” πρέπει να είναι αρκετά για να τελειώσει εκεί. Όσο μένεις συγχωρείς και όσο συγχωρείς θα είναι πάντα “η τελευταία φορά” Πριν λίγο καιρό η Λίνα και η Σοφια μου μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες όταν ήρθαν αντιμέτωπες με το τέρας της βίας. Ξέρεις άραγε πόσες γυναίκες στον κόσμο νιώθουν πόνο; Σκέψου πως είσαι στον ιστό μια αράχνης και ενώ προσπαθείς να φύγεις  δεν μπορείς, το τέρας σε τυλίγει ακόμη πιο δυνατά, πιο σφιχτά.
 
Θα μπορούσα να σου περιγράφω ώρες εικόνες και συναισθήματα , έχω έρθει σε επαφή με γυναίκες που βίωσαν αμέτρητο πόνο. Δεν έχει νόημα όμως εγώ να μιλήσω γι αυτό. Θέλω εσύ καταλάβεις ότι δεν είσαι μόνη. Ξέρω πως είναι δύσκολο, ξέρω ότι φοβάσαι, ξέρω ότι δεν είναι εύκολο, όμως κλείσε τον κύκλο της βίας. Πες όχι! Δεν θα είναι η τελευταία φορά! Όσο για εσένα που ζεις τον απόλυτο έρωτα με τον τρυφερό σύντροφό σου μάθε στον γιο σου να αγαπάει και να σέβεται την γυναίκα, μεγάλωσε τον άντρα που θα ήθελες να έχει η κόρη σου. Μάθε στην κόρη σου να είναι δυνατή να μην συγχωρεί την βια και να μην ονειρεύεται ότι ο άνθρωπος θα αλλάξει. Μεγάλωσε την γυναίκα που θα ζει ελεύθερη. Όλοι λέμε όχι στην βια κατά των γυναικών, όχι στην βια κατά της ίδια της ζωής.

 

Τηλέφωνα βοήθειας και μονάδες για κακοποιημένες γυναίκες Εδώ
24ωρη τηλεφωνική γραμμή sos 15900
 Θα με βρείτε κι εδώ: http://pelomaboq.blogspot.gr/