τζατζικι

Τζατζίκι  Υλικά

1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό κατά προτίμηση

 2  αγγούρια τριμμένα χοντρά στον τρίφτη

 7 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες στο μπλέντερ

 
3 κουταλίες της σούπας ελαιόλαδο
 
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
 
Αλατοπίπερο

Εκτέλεση Βάζουμε τα αγγούρια να στραγγίξουν στο σουρωτήρι ή τα κάνουμε με ένα τούλι λίγα λίγα ώσπου να φύγουν όλα τα νερά, μετά τα βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά και ξανασουρώνουμε. Έπειτα, σε ένα μπωλ βάζουμε το γιαούρτι με το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και το αγγούρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια βάζουμε το λάδι το ξύδι το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε για λίγο. Το βάζουμε στο ψυγείο για ένα τέταρτο και είναι έτοιμο!Τζατζίκι


Σκορδαλιά 

Υλικά

6-7 πατάτες

 
4 σκελίδες σκόρδο
 
1/2 φλυντζάνι ελαιόλαδο
 
6 κουταλιές ξύδι
 
χλυαρό νερό
 
αλάτι

Εκτέλεση Βράζουμε τις πατάτες ώστε να είναι πολύ μαλακές, έπειτα τις πολτοποιούμε και ρίχνουμε τα σκόρδα και 5 κουταλιές νερό και συνεχίζουμε να το χτυπάμε στο μπλέντερ. Στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και το αλάτι και νερό όσο πάρει.


Μελιτζανοσαλάτα 

Υλικά

2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες

2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και λεπτοκομμένες

μισό φυιτζάνι τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα

 
μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
 
1 κουταλιά της σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού
 
2 κουταλιές σούπας ξύδι
 
Αλάτι – πιπέρι
 
μισό κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
 
μια μικρή καυτερή πιπερίτσα

Εκτέλεση

Τρυπάμε τις μελιτζάνες με ένα πηρούνι, αφού πρώτα τις έχουμε πλύνει καλά. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Βάζουμε στο μπλέντερ τα καρύδια με τα σκόρδα, έπειτα ρίχνουμε και το λάδι μας. Ξεκινάμε να καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και να αφαιρούμε τη φλούδα προσεκτικά και το εσωτερικό το βάζουμε και αυτό στο μπλέντερ. Τέλος προσθέτουμε το ξύδι, το λεμόνι, το αλάτι και τη ζάχαρη καθώς και το μείγμα από σκόρδο και καρύδια. Στο τέλος προσθέτουμε το πιπέρι και κομματάκια καυτερής πιπεριάς


Ταραμοσαλάτα
taramosalata
Υλικά

    • 200 γραμ. ταραμά
    • 1 κρεμμύδι ξερό
    • χυμό από δύο λεμόνια
    • 5 κουταλίες ελαιόλαδο ή όσο πάρει
    • 4 φλυτζ. ψίχα ψωμιού μουλιασμένο

Εκτέλεση Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τον ταραμά και το λάδι σταδιακά και χτυπάμε ώσπου να πολτοποιηθεί. Προσθέτουμε την ψίχα του ψωμιού και το λεμόνι. Καλή όρεξη