Από μικρή όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είχα πάντα πολλούς στόχους αλλά ένας και μοναδικός με έκανε πάντα ευτυχισμένη. Τα ταξίδια! Σαν καθαρό τοξοτάκι  που είμαι (τοξότης με ωροσκόπο τοξότη) καταλαβαίνετε πως το να είμαι με μια βαλίτσα στο χέρι ήταν η καλύτερη μου. Οι γονείς μου είχαν ελεύθερο πνεύμα και  με ασχολίες πάντα λίγο πιο μπροστά από την εποχή τους είχαν καταφέρει να γυρίσουν σχεδόν όλο τον κόσμο μέχρι που χάσαμε το μπαμπά μας. Έχοντας τους σαν παράδειγμα λοιπόν, κατάφερα και εγώ να κάνω πολλά ταξίδια και έχω σκοπό να κάνω ακόμα περισσότερα.

Σκέφτηκα λοιπόν πως αφού μου αρέσει να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου να σας ταξιδέψω μια φορά την εβδομάδα σε μέρη που όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν έχουμε καταφέρει όλοι να τα επισκεφτούμε. Αρχικά είπα να γράψω μόνο για εξωτερικό αλλά νομίζω πως θα ήταν τρομερά άδικο να μην σας πω για όμορφες γωνιές της Ελλάδος. Οπότε θα τα πάμε εναλλάξ.

Το ταξίδι μας θα αρχίσει με μια πολύ ωραία πόλη που είχα επισκεφτεί μαζί με το αδερφάκι μου, πέρυσι τέτοια εποχή και οι όμορφες αναμνήσεις μου χτύπησαν χωρίς οίκτο την πόρτα! Θα ταξιδέψουμε στη πόλη των δόγηδων, τη Βενετία!

dsc03703

Η Βενετία μοιάζει να επιπλέει, αφού είναι χτισμένη πάνω σε πολλά νησάκια, 117 στον αριθμό και συνδέεται με 177 κανάλια και πάνω από 400 γέφυρες!  Έτσι λοιπόν όταν περνάτε πάνω από μια γέφυρα να ξέρετε ότι μετακινείστε σε άλλο νησάκι! Λόγω της μορφολογίας της Βενετίας, δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και ο μόνος τρόπος να μετακινηθείτε είναι με τα πόδια ή με vapporeto (θαλάσσιο μέσο μεταφοράς) και γόνδολα μέσα από τα κανάλια.

FotorCreatedητγητ

Η καλύτερη εποχή για να την επισκεφθεί κανείς είναι τέλος άνοιξης ή αρχή φθινοπώρου. Η Βενετία δεν έχει αποχετευτικό σύστημα οπότε για να μείνετε με ωραίες αναμνήσεις και όχι άσχημες οσμές σκεφτείτε το! Επίσης το χειμώνα λόγω βροχοπτώσεων η στάθμη του νερού ανεβαίνει και ίσως δεν έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την πλατεία του Αγίου Μάρκου! Όχι, όχι δεν θα σας λέω μόνο άσχημα πράγματα άλλα θα σας τα λέω όλα, και τα καλά και τα κακά, έτσι ώστε αν την επισκεφτείτε να είστε πλήρως ενημερωμένοι και να μην απογοητευτείτε.  

dsc03705

Αρχικά θα σας έλεγα να μην μείνετε καν στη Βενετία αλλά να ακολουθήσετε το παράδειγμα των ίδιων των Βενετσιάνων, οι οποίοι δεν άντεξαν να περνούν έξω από την πόρτα τους καθημερινά πάνω από 300.000 τουρίστες (!) και πλέον σχεδόν όλοι διαμένουν κυρίως στο μεγάλο διαμέρισμα Μέστρε και μετακινούνται με vapporeto για την εργασία τους στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Στο κέντρο διαμένουν πλέον μόνο γύρω στα 300 άτομα από τις 270.000 που αποτελεί τον πληθυσμό της Βενετίας! Η Βενετία έχει δικό της αεροδρόμιο και μπορείτε να βρείτε φθηνά εισιτήρια μέσω της σελίδας Skyscanner. Από τις οικονομικές εταιρείες που πάνε στη Βενετία είναι η Volotel. Για διαμονή μέσω της Airbnb θα βρείτε το κατάλυμα που θέλετε σε πολύ οικονομική τιμή. Προσωπικά πάντως πιστεύω πως σας συμφέρει καλύτερα να κλείσετε εισιτήρια και διαμονή από κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο και να οργανωθείτε για την περιήγηση σας εκεί. Μην κλείσετε τις προαιρετικές εκδρομές γιατί συμφέρει καλύτερα να το κάνετε μόνοι σας. Αν μείνετε στο Μέστρε θα πρέπει να μεταφερθείτε με κάποιον τρόπο στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου. Επειδή τα θαλάσσια ταξί είναι πανάκριβα (αν και έχουν κούκλους οδηγούς! 😉  θα πρέπει να βρείτε τη στάση των θαλάσσιων λεωφορείων και σε 15 λεπτά είσαστε την πόλη.dsc03648

Μπορείτε να βγάλετε ημερήσια κάρτα που είναι 20 ευρώ γα τα vaporeto και έχετε απεριόριστο αλλά γενικά δεν χρειάζεται εκτός αν θες να πας ντε και καλά στο Murano που δεν λέει και πολλά συγκριτικά με το Burano οπότε να το προτιμήσετε. Το Burano είναι παραμυθένιο.

Εφόσον φτάσετε στην Piazza San Marco  τα υπόλοιπα είναι εύκολα. Αρκεί να έχετε σύμμαχο τον καιρό γιατί η πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι η πρώτη που πλημμυρίζει. Να φροντίσετε για ένα τοπικό ξεναγό ο οποίος θα σας συναντήσει εκεί ή σε κάποιο άλλο κεντρικό σημείο. Προσοχή το κόστος θα είναι υψηλό (120 ευρώ για μια γρήγορη ξενάγηση  120 περίπου λεπτών) αν πάρετε επαγγελματία αλλά μέσω της σελίδας https://www.triip.me   μπορείτε να έχετε ένα τοπικό ξεναγό που θα σας γυρίσει στην πόλη με 10$ το άτομο για 3 ώρες. Ο ξεναγός θα σας πει την ιστορία, θα σας δείξει τα αξιοθέατα και θα προσανατολιστείτε.

dsc03725

Μετά είναι η διασκέδαση! Η πλατεία του Αγίου Μάρκου (Piazza San Marco) είναι από τις πιο ρομαντικές πλατείες στον κόσμο. Ο Ναπολέων την είχε αποκαλέσει  “το σαλόνι της Ευρώπης”! Στην πλατεία δεσπόζει η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, το παλάτι των δόγηδων, το κωδωνοστάσιο, ο πύργος του ρολογιού, το Αρχαιολογικό μουσείο και η βιβλιοθήκη Σανσοβινιάνα. Αν έχετε βγάλει εισιτήρια online http://www.venice-museum.com, δεν θα περιμένετε στην ουρά και με το ίδιο εισιτήριο μπορείτε να τα επισκεφθείτε όλα.   

 Στη συνέχεια κάντε ένα διάλειμμα και πιείτε ένα ωραίο καφεδάκι στο θρυλικό Caffe Florian, στο ίδιο μέρος που έπινε τον καφέ του και ο περιβόητος καρδιοκατακτητής Καζανόβα, γιατί ήταν το μόνο καφέ που επιτρεπόταν η γυναικεία παρουσία την εποχή εκείνη!

Ναι θα τον πληρώσετε ακριβά αυτόν τον καφέ, αλλά πόσες φορές θα πιείτε καφέ στη Βενετία και θα έχετε ολόκληρη ορχήστρα που θα παίζει ζωντανά δίπλα σας;Πληρώσαμε 34 ευρώ για 2 καφέδες και ήταν ο πιο ωραίος καφές που έχω πιει στη ζωή μου! Αν είστε ρομαντικές σίγουρα θα προσέξετε πολλά ζευγάρια που μόλις παντρεύτηκαν να βγάζουν τις γαμήλιες φωτογραφίες τους εκεί. Και αν είστε τυχερές ίσως δείτε live να γίνετε πρόταση γάμου στη μέση της πλατείας! Ένα σκηνικό που σου μένει αξέχαστο, ειδικά αν η κοπέλα δεν το περιμένει και ο καλός της γονατίζει μέσα σε τόσο κόσμο! Αχ, συγκινήθηκα και πάλι που το θυμήθηκα.

FotorCreatedhmm jnj

Μετά τον καφέ σας, μπορείτε να πάτε βόλτα μέχρι τη γέφυρα των Στεναγμών που είναι πολύ κοντά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και μετά να κάνετε μια ωραία διαδρομή περπατώντας στα κανάλια όπου μπορείτε να αγοράσετε διάφορα αναμνηστικά σε τιμές που ξεκινούν από 0,75 ευρώ! Σε αντίθεση με το κέντρο που όλα έχουν τουριστικές τιμές στα ύψη, στα μαγαζάκια που υπάρχουν στα μικρότερα κανάλια οι τιμές είναι πολύ οικονομικές. Εμείς με 10 ευρώ είμαστε κομπλέ από δώρα.

 FotorCreated22

Αν πεινάσετε να κάντε ένα διάλειμμα από τα αξιοθέατα και για να πάρετε μια γεύση από την αληθινή Βενετία μπήτε σε ένα bacaro, ένα από τα μικρά μπαρ όπου οι ντόπιοι σταματούν για ένα ποτήρι κρασί, ένα σνακ και κουβεντούλα. Σε μια πόλη που σφύζει από κακής ποιότητας τουριστικά εστιατόρια, τα bacari, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα μικρό σνακ με 1 ευρώ και ένα ωραίο ποτήρι βενετσιάνικου κρασιού για δύο ή τρία ευρώ, σώζουν ζωές!    

Τα αξιοθέατα είναι πολλά και αν δεν μένετε στη Βενετία αλλά πάτε μονοήμερη όπως εμείς, σίγουρα δεν θα προλάβετε να τα δείτε όλα. Εκτός από αυτά που ήδη ανέφερα υπάρχουν ακόμα να δείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, το Αρσενάλε και το Λιοντάρι του Πειραιά, το Γκέτο των Εβραίων, που είναι το παλιότερο γκέτο της Ευρώπης, τη γυάλινη γέφυρα του Καλατράβα και φυσικά τη γέφυρα του Ριάλτο και το μεγάλο κανάλι (Grand Canale) 

FotorCreated520

Φυσικά όλες περιμένετε να σας πω για τη βόλτα με τη γόνδολα. Λοιπόν κορίτσια όποιος γνωρίζει δεν θα διαθέσει 80 ευρώ και ακόμα παραπάνω ειδικά αν θέλει να κάνει τη βόλτα του την ώρα που δύει ο ήλιος. Για να μην πείτε όμως πως πήγατε στη Βενετία και δεν μπήκατε σε γόνδολα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Traghetti που είναι γόνδολες που διασχίζουν το Μεγάλο Κανάλι και τις χρησιμοποιούν οι Βενετσιάνοι γιατί είναι φθηνό μέσο μεταφοράς, μόνο 2 ευρώ! Τώρα πάλι αν είστε με τον καλό σας στη Βενετία και αποφασίσετε να κάνετε ρομαντική βόλτα με γόνδολα, κλείστε από την προηγούμενη μέρα για να έχετε φιξ τιμή, το δρομολόγιο που θέλετε εσείς να κάνετε και μουσική εν πλω!

Αποχαιρετώντας τη Βενετία, σκεφτόμουν πως ήμουν πολύ τυχερή που έκανα αυτή την εκδρομή με το αδερφάκι μου, γιατί ξέρω πως οι περισσότερες από εσάς θέλετε να το κάνετε με τον καλό σας. Ο λόγος; Μπορεί να είναι πολύ ρομαντικό αν πάτε ζευγάρι, αλλά σίγουρα θα χάσετε την διασκέδαση και το καταπληκτικό καμάκι των Ιταλών που πραγματικά σου εκτοξεύει την αυτοπεποίθηση στα ύψη!!! Το πόσο γελάσαμε δεν λέγεται!!! Η Βενετία για μένα ήταν μια καταπληκτική εμπειρία και εύχομαι σε όλες να καταφέρετε να την επισκεφτείτε και να περάσετε το ίδιο όμορφα και ακόμα καλύτερα!!!

dsc03733

Χριστίνα Φούρλα