ελιας

Περί ελιάς ο λόγος….

  • Πρώτη Συνταγή: Η εύκολη
  • 5 κιλά ελιές
  • 1 κιλό χονδρό αλάτι
  • 1 μπουκάλι άσπρο ξύδι
  • Δεύτερη Συνταγή: Η περίπλοκη
  • 5 κιλά ελιές
  • 700 γρ. αλάτι χοντρό ((εγώ προτιμώ αλάτι χοντρό Μάνης))
  • 250 γρ ξύδι
  • 1 φλ. Λάδι
  • Τρίτη Συνταγή: Ελιές θρούμπες
  • 5 κιλά ελιές θρούμπες
  • 1 κιλό αλάτι
  • 1 καλάθι βαθύ ψάθινο ή μια παλιά μαξιλαροθήκη
  • Κάτι βαρύ

Παρασκευή Πρώτη Συνταγή

  1. Χαράζουμε τις ελιές επιφανειακά με προσοχή να μη φτάσουμε στο κουκούτσι. Τις βάζουμε σε μια λεκάνη κανονικής θερμοκρασίας νερό για 12 ημέρες και αλλάζουμε το νερό δύο με τρεις φορές την ημέρα. Την δέκατη ημέρα δοκιμάζουμε για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει. Έπειτα τις στραγγίζουμε όσο πιο καλά μπορούμε τις βάζουμε σε σουρωτήρι και ξεπλένουμε την λεκάνη. Τοποθετούμε πάλι τις ελιές στην λεκάνη και βάζουμε το αλάτι και το ξύδι ανακατεύοντας προσεκτικά με τα χέρια. Αφήνουμε για 12 ώρες και ανακατεύουμε όσο πιο συχνά μπορούμε.
  2. Έπειτα, σουρώνουμε πάλι και χωρίζουμε (σκέτες) τις ελίες σε αποστειρωμένα βάζα με ελαιόλαδο για να έχουμε σκέτες ελίτσες.
  3. Σε άλλα βάζα μπορούμε να βάλουμε 1-2 ψιλές φέτες λεμόνι  και το λάδι μας κανονικά ή να βάλουμε ρίγανη, θυμάρι, δάφνη ή ότι άλλο μυρωδικό μας αρέσει.

Παρασκευή Δεύτερη Συνταγή

  1. Πλένουμε καλά τις ελιές και τις τοποθετούμε σε ένα δοχείο πλαστικό κατάλληλο για τρόφιμα. (χωρίς να τις χαράξουμε).Λειώνουμε το αλάτι στο νερό καλά. Προσθέτουμε το ξύδι τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε πάνω από τις ελιές μέσα στο βάζο προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται ώστε να σκεπαστούν οι ελιές. Τέλος ρίχνουμε το λάδι. Σκεπάζουμε το δοχείο με το καπάκι του καλά. Βάζουμε το δοχείο κάπου στην κουζίνα μας ώστε να μην ενοχλεί και το αφήνουμε για 1 ½ μήνα χωρίς να το ανοίξουμε και χωρίς να το ανακινήσουμε. Όταν είναι έτοιμα σουρώνουμε τις ελιές και τις βάζουμε σε γυάλινα βαζάκια με λάδι. Όπως και στην πρώτη συνταγή.

Παρασκευή Τρίτη Συνταγή

  1. Πλένουμε τις ελιές καλά.
  2. Τις βάζουμε στο καλάθι στρώμα στρώμα και ανάμεσά τους ρίχνουμε αλάτι μέχρι να μπουν όλες  οι ελιές και το τελευταίο στρώμα θα πρέπει να είναι το αλάτι.
  3. Από επάνω βάζουμε ένα παλιό πανί και ένα βάρος πχ μια μεγάλη πέτρα βαριά ή μια σακούλα πολύ γερή γεμάτη με νερό και δεμένη καλά.
  4. Το καλάθι η τη μαξιλαροθήκη με τις ελιές και το αλάτι τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψί που θα πέσουν τα υγρά που θα βγάλουν οι ελιές . Το ταψί θα πρέπει να το πλένετε κάθε ημέρα διότι αλλιώς θα σαπίσουν οι ελιές.
  5. Αφήνουμε για περίπου 10 ημέρες.
  6. Βάζουμε σε βαζάκια με λάδι.
  7. Καλή επιτυχία!
  8. Αντλήθηκαν πληροφορίες από omofagia.gr
Οι ελίες μαζεύονται τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου κυρίως, τώρα βέβαια με τις κλιματικές αλλαγές είναι πιθανόν οι ημερομηνίες αυτές να έχουν μετατοπιστεί. Να προτιμήσετε ελιές βιολογικής καλλίεργειας και να είναι καθαρές χωρίς χτυπήματα ή στίγματα.