ab4d8f09edcfdd479c4fe2fdc419c5dd_l-1000×750
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
Υλικά

    • 50γρ μαγιά
    • 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
    • 1 φλιτζάνι  γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
    • 1 φλιτζάνι βούτυρο
    • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
    • 5 αυγά ( και 1 ακόμα για το άλειμμα)
    • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
    • Ξύσμα λεμονιού
    • Λίγο μαχλέπι
    • 1 βανίλια
    • Λίγο αλάτι
    • 1 κιλό αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκια και αν σηκώσει παραπάνω βάζετε
    • Αμύγδαλα ή σουσάμι για πάνω στα τσουρέκια

Εκτέλεση

Διαλύετε τη μαγιά με το νερό , προσθέτετε 1 φλιτζάνι αλεύρι και το χτυπάτε καλά. Το αφήνετε να φουσκώσει. Ζεσταίνετε το γάλα με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ρίχνετε τα αυγά , το χυμό το ξύσμα , τη βανίλια , το μαχλέπι και το μείγμα με τη μαγιά η οποία έχει φουσκώσει. Αλεύρι όσο σηκώσει. Τα ζυμώνουμε καλά ώσπου να γίνει λείο. Το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Το ξαναζυμώνουμε και το πλάθουμε, το αφήνουμε να φουσκώσει πάλι, το αλείφουμε με προσοχή με το αυγό, και το πασπαλίζουμε με αμύγδαλο ή σουσάμι. Το ψήσιμο είναι  ανάλογα με το χρόνο που θέλει κάθε φούρνος. 

 
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Υλικά

    • 9 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
    • 3 φλιτζάνια λάδι
    • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
    • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
    • μισό φλιτζάνι κονιάκ
    • 1 κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλλα
    • 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Υλικά για το σιρόπι

    • 3 φλυτζανάκια νερό
    • 3 φλυτζανάκια μέλι
    • 3 φλυτζανάκια ζάχαρη

Εκτέλεση

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη καλά και προσθέτουμε μετά τα υπόλοιπα υλικά ( το αλεύρι καλό είναι να προσέξουμε γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο ή να θέλει λίγο ακόμα). Τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία αφράτη ζύμη. Το πλάθουμε σε σχήμα του μελομακάρονου με το πιρούνι του βάζουμε γραμμές από πάνω αν θέλουμε, και τα ψήνουμε  ανάλογα με τον φούρνο που έχει η κάθε μία μας.

Έπειτα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε ανακατεύοντας καθόλη τη διάρκεια του βρασμού. Μόλις το σιρόπι μας είναι έτοιμο βουτάμε λίγα λίγα μελομακάρονα μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε προσεκτικά στη πιατέλα μας. Πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα εάν θέλουμε. 

 
ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
Υλικά

    • 1 κιλό αλεύρι
    • μισό κιλό βούτυρο γάλακτος
    • 2 αυγά τους κρόκους μόνο
    • 200γρ αμύγδαλα κοπανισμένα
    • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
    • 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη άχνη
    • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
    • Ανθόνερο και ζάχαρη άχνη για από πάνω

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο καλά, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε πολύ. Τα πλάθουμε και τα ψήνουμε ανάλογα με το φούρνο μας η ώρα πάντα. Μόλις κρυώσουν τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα βουτάμε στη ζάχαρη άχνη.

Καλή Επιτυχία

Στέλλα Κουτάντε Μενεξή