λαχανοντολμαδες

Οι μερακλολαχανοντολμάδες

  • 1 λάχανο μεγάλο και φουσκωτό
  • 600 γραμμάρια κιμά ανάμικτο μοσχάρι και χοιρινό
  • 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στο τρίφτη
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. τσαγιού ρύζι για γεμιστά
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού νερό
  • αλάτι και πιπέρι
  • πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο
  • 2 αυγά
  • χυμό από δύο λεμόνια
  • 2 κοφτές κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
  1. Αφαιρούμε από το λάχανο την εξωτερική στρώση και το πίσω μέρος το “κοτσάνι” και το βράζουμε για ένα τέταρτο σε δυνατή φωτιά ώστε να γίνει μαλακό. Μόλις γινεί, σβήνουμε τη φωτιά και βγάζουμε το λάχανο από την κατσαρόλα.
  2. Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε ελαφριά ώστε να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Έπειτα ξεκινάμε να βγάζουμε ένα ένα φύλλα από το λάχανο και κόβουμε στην άκρη το χοντρό που υπάρχει σαν νεύρο. Τοποθετούμε μια κουταλιά της σούπας από το υλικό μας (το βλέπουμε με το μάτι καλύτερα την ποσότητα) στο φύλλο και ξεκινάμε να τυλίγουμε. Αν τα φύλλα είναι πολύ μεγάλα μπορούμε να τα κόψουμε και στην μέση, όπως μας βολεύει. Στη βάση της κατσαρόλας στρώνουμε μερικά λαχανόφυλλα και τοποθετούμε κατά σειρά κοντά κοντά τους λαχανοντολμάδες όπως στην φωτογραφία. Έχει σημασία να είναι κολλητά ο ένας με τον άλλο για να μην ανοίξουν και χαλάσει το φαγητό μας.
  3. Τοποθετούμε προσεκτικά ένα πιάτο ανάποδα με ένα βάρος από πάνω. Ρίχνουμε νερό τόσο όσο να σκεπαστούν όλοι οι ντολμάδες και ρίχνουμε και λίγο λάδι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και βράζουμε για περίπου 45-50′ λεπτά.
  4. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε και τη σάλτσα μας. Χτυπάμε προσεκτικά πρώτα τα ασπράδια μετά τον κροκό και τέλος το λεμόνι ώσπου να γίνει ένα ενιαίο υγρό. Πέρνουμε λίγο ζωμό από το φαγητό μας και ρίχνουμε στο αυγολέμονο και προσθέτουμε και το κορν φλάουρ ώσπου να διαλυθεί καλά, σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε σιγανή φωτιά για λίγα λεπτά. Ρίχνουμε και λίγο αλατοπίπερο και έτοιμο.
Για λιγότερες θερμίδες, μπορείτε να δοκιμάσετε χωρίς την σάλτσα με σκέτο λεμονάκι.