e37cb185c8f2dc5dd52ce2fc045570ec_L-1000×750

Όπως σας είχα υποσχεθεί αυτή τη φορά θα ταξιδέψουμε εντός συνόρων. Και όπως λέει η παροιμία αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει, για αυτό θα ταξιδέψουμε που αλλού, στα μέρη μου, στα όμορφα Καμένα Βούρλα ή αλλιώς στη “Μύκονο” της Στερεάς Ελλάδος!

Βρισκόμαστε 175 χλμ. από την Αθήνα και 35 χλμ. από τη Λαμία στο κέντρο του Νομού Φθιώτιδος. Τα Καμένα Βούρλα βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο του Μαλιακού Κόλπου και σε πολύ μικρή απόσταση λίγων ναυτικών μιλίων από την Εύβοια. Κτισμένα στην περιοχή του αρχαίου Θρονίου των Λοκρών, κατά μήκος της παραλίας, που σχηματίζεται από δύο μικρούς κόλπους και κάτω από το καταπράσινο και βραχώδες όρος Κνημίς, το οποίο υψώνεται σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τη θάλασσα. Λένε πως τα Καμένα Βούρλα είναι το μεγαλύτερο και το πληρέστερο θέρετρο, όχι μόνο της Φθιώτιδας αλλά και ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας και όχι άδικα.

Δυστυχώς όμως είμαστε μακράν από την δεκαετία 1960-1970 που τότε ήταν γνωστά ως “Μικρό Παρίσι” και που όταν έκανες βόλτα στην παραλία θα συναντούσες από τον γέρο Καραμανλή τον Ωνάση μέχρι το Βασιλιά της Λιβύης.

eikona-2a

Λόγω της ευνοϊκής τους θέσης, κοντά σε δυο μεγάλες πόλεις (Αθήνα και Λαμία), καθώς και ο συνδυασμός βουνό και θάλασσα, είχαν μετατραπεί στο πιο ωραίο θέρετρο εκείνες τις εποχές. Η αδιαφορία των αρχών και οι λάθος ενέργειες των ντόπιων οδήγησαν την περιοχή σε αυτό που λέμε “Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις”. Είπαμε πως θα σας τα λέω όλα, τα καλά και τα κακά, και όπως βλέπετε το τηρώ ακόμα και αν πρόκειται για τον τόπο μου! Παρόλα αυτά ο τόπος παραμένει χαρισματικός και αν κάποιος γνωρίζει μπορεί να επισκεφθεί τα Καμένα Βούρλα και να περάσει καταπληκτικά, όχι μόνο για Σαββατοκύριακο (που είναι ένα super fantastic break από τη καθημερινότητα) αλλά και για όλες τις καλοκαιρινές του διακοπές!  Δεν
ξέρω από που να αρχίσω και που να τελειώσω για το τι μπορείτε να κάνετε αν επισκεφτείτε τα Καμένα Βούρλα. Είναι τόσα πολλά που πραγματικά αν κάποιος γνωρίζει, σίγουρα ένα Σαββατοκύριακο είναι πολύ λίγο.

Θα αρχίσω από τα πιο γνωστό κομμάτι των Καμένων Βούρλων που είναι οι ιαματικές πήγες τους. Σίγουρα δεν γνωρίζετε πως μόνο στα Καμένα Βούρλα υπάρχουν 4 διαφορετικές πηγές. Οι ραδιενεργές πηγές, η πηγή χλωριούχου υδροθείου, η σιδηρούχος πηγή και η πηγή καλλωπισμού της Αφροδίτης.eikona-3

 

Η θερμοκρασία των πηγών είναι στους 35 – 36 βαθμούς Κελσίου και τα νερά τους είναι κατάλληλα για την καταπολέμηση διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως οι χρόνιοι ρευματισμοί, οι νεφρίτιδες, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις. Η πηγή καλλωπισμού της Αφροδίτης (γνωστά και ως καλλυντικά) περιέχει κολλοειδές θείον, με λίγα λόγια κολλαγόνο, για αυτό και οι γυναίκες τις περιοχής δείχνουν κοριτσάκια!!! Γνωστό παράδειγμα σε εσάς η υποφαινόμενη! Χαχαχαχα! Όποτε τώρα που το μάθατε τρέξτε! Μόνο που θα λυπήσουμε τους ιατρούς καλλωπισμού γιατί θα χάσουν πελάτες. Το πιο ωραίο όμως δεν σας το έχω πει ακόμα. Στις πηγές αυτές δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνει μπάνιο ο καθένας γιατί είναι και λίγο πιο δροσερές από τις άλλες και δεν μυρίζει το δέρμα μετά, αλλά επίσης μπορείτε να κάνετε μπάνιο κανονικά στη θάλασσα αν θέλετε την επομένη.

eikona-3a

Σε αντίθεση με τις πηγές του Κουνιαβίτη και τις υπόλοιπες που δεν επιτρέπεται. Αυτός είναι και ένας λόγος που μετά την βραδινή σας έξοδο μπορείτε να τις επισκεφθείτε και αν δεν κάνετε χαλάστρα σε κανένα ζευγαράκι (!), θα συναντήσετε παρέες φίλων που τελειώνουν την βραδιά τους με μια βουτιά στα καλλυντικά, που βοηθά και στο hangover! Φυσικά όποιος θέλει να γνωρίσει όλες τις ιαματικές πηγές της περιοχής μπορεί να κάνει tour. Έκτος από τον Κουνιαβίτη και τα Καλλυντικά στα Καμένα Βούρλα, έχουμε και τα ιαματικά του Καλλίδρομου (τα λεγόμενα Ψωρονέρια), των Θερμοπυλών (όπου υπάρχουν 2 πηγές, η πηγή του Λεωνίδα και η πηγή των Τριακοσίων), της Υπάτης, του Πλατύστομου και της Παλαιοβράχας. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.hotelsline.gr/root/newhotel/mx/m_fthiotida_iam.asp. Όπως βλέπετε η περιοχή μας είναι κάτι περισσότερο από χαρισματική στο  κομμάτι των ιαματικών, δυστυχώς όμως υπάρχει έλλειψη σωστής αξιοποίησης…

eikona-4Ένα άλλο κομμάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό για τα Καμμένα Βούρλα είναι ο αρχαιολογικός πλούτος που υπάρχει στην περιοχή. Σαφώς και όλοι γνωρίζουν για τις Θερμοπύλες και το άγαλμα του Λεωνίδα και με λυπεί το γεγονός πως παρόλο που η περιοχή αυτή τη στιγμή έχει κατακλυστεί από μετανάστες λόγω του hot spot που υπάρχει, ήταν δυο, ανόητους να τους πω, ανεγκέφαλους να τους πω, νομίζω δεν υπάρχει λέξη να τους χαρακτηρίσεις, Έλληνες που βανδάλισαν το άγαλμα του Λεωνίδα πριν λίγες ημέρες. Μεμονωμένο συμβάν που δυστυχώς κάνει το γύρο του κόσμου και δίνει λάθος εντυπώσεις για το λαό μας… Ας επανέλθω στα όμορφα του τόπου όμως.

eikona-5

Έκτος λοιπόν από τις Θερμοπύλες με το άγαλμα του Λεωνίδα και το μουσείο που λειτουργεί εκεί, έχουμε και τον αρχαιολογικό χώρο του Κύνου στην παραλία Λιβανατών με την πολλή ενδιαφέρουσα ιστορία του ( http://www.hellinon.net/Aneotera/OpountioiLokroi.htm ), το Βωμό του Ηρακλέους (http://www.kammenavourla.gr/vomos.html ), καθώς και το Κάστρο της Μενδενίτσας ( http://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=mendenitsa ), που ανάλογα με τις ενέργειες του εκάστοτε δημάρχου υπάρχει περίπτωση να μπορείτε να παρακολουθήσετε και κάποια παράσταση το καλοκαίρι.

eikona-6eikona-7

Πάνω από την λουτρόπολη των Καμμένων Βούρλων  σε απόσταση 4 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο 310 μέτρων, μέσα σ΄ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον και με εξαιρετική θέα βρίσκεται το μοναστήρι μας, η Ιερά Μόνη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

eikona-7a

Γνωστό και με τις παραλλαγές “Μοναστήρι της Καρυάς”, της ” Αγίας” & ” Αγία Σωτήρα” το όμορφο αυτό μοναστήρι έχει ιστορία 2000 χρόνων και όποιος επιθυμεί μπορεί να το επισκεφθεί, καθώς είναι ανοικτό όλο το χρόνο τόσο για διερχόμενους επισκέπτες όσο και για προσκυνητές, και να ακούσει την ιδιαίτερη ιστορία του, από τους ιερομονάχους. Στις προσπάθειες συντηρήσεως του μνημείου προέκυψε ανάγκη  νέου καθολικού, ο οποίος ανεγερθεί προς τιμήν του μεγάλου ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και όλων των νεομαρτύρων της μικρασιατικής καταστροφής (ο μοναδικός πανελλαδικά). Λίγα μέτρα πιο μακρυά υπάρχει ένας μικρός ναός της Παναγίας της Βλαχέρνας, δίπλα στο οποίο υπάρχει ένας σταυρός που φωτίζεται τη νύχτα και φαίνεται σαν να κρέμεται από τον ουρανό.

eikona-8

Μια θαυμάσια ευκαιρία για όλους τους προσκυνητές θα ήταν να επισκεφθούν τη Μονή κατά τον εορτασμό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου αλλά και στις 22 προς 23 Ιουνίου που γίνεται πανηγυρικής αγρυπνία των κτητόρων της Ιεράς Μονής.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων πάνω από την Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και σε απόσταση 10 χλμ. από τα Καμένα Βούρλα, βρίσκεται ένας από τους ομορφότερους ορεινούς οικισμούς της Φθιώτιδας, η Καρυά. Θεωρείται η «γενέτειρα» της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων καθώς από εδώ κατέβηκαν οι πρώτοι κάτοικοι στην παραλία και δημιούργησαν τους αρχικούς οικιστικούς πυρήνες που με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκαν σε σύγχρονη λουτρόπολη. Μέχρι τότε τα Καμένα Βούρλα ήταν ελώδεις περιοχές και χωράφια. Πλέον η Καρυά προσμετρά λίγους κατοίκους από τους παλαιούς, πιστούς του χωριού, γύρω στους 35, με τους Καμενοβουρλιώτες όμως να διατηρούν ακόμη και να επισκευάζουν τα εκεί σπίτια τους και να συνεισφέρουν όπως μπορούν για το αγαπημένο τους χωριό. Ο εξωραϊστικός σύλλογος Καρυάς,” Αγία Τριάδα”, διοργανώνει κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος πανηγύρι στο χωριό, με ντόπιο ψητό, άφθονο κρασί, πολύ χορό και τραγούδι. Επίσης υπάρχει ένα μικρό μουσείο που δημιουργήθηκε από δωρεές των μελών και φίλων και μας ταξιδεύει στην εποχή όταν το χωρίο έσφυζε από ζωή.

eikona-8a

 

Για όσους από εσάς είστε λάτρεις τη φύσης και σας αρέσει η πεζοπορία, μπορείτε μέσω του συλλόγου Προβομάστορες, να κάνετε καταπληκτικές διαδρομές με αφετηρία την Καρυά και να επισκεφθείτε άλλα υπέροχα σημεία όπως τη σπηλιά της Αντρειωμένης Πατησιάς, τους καταρράκτες, το μονοπάτι του Έρωτα, το Τρανόρεμα , το δρυοδάσος της Φακίτσας, τον Άγιο Νέστωρα, τη Βασιλόβρυση, τη θέση Γιαννάκη με την εκπληκτική θέα στο Μαλιακό και Β. Ευβοϊκό κόλπο και πολλά άλλα.eikona-9

eikona-10

Για εσάς που δεν είσαστε του βουνού αλλά της θάλασσας, μην γκρινιάζετε, δεν θα σας αφήσω παραπονεμένους. Μάλιστα σας έχω και μια έκπληξη. Θα σας ταξιδέψω στις ελληνικές… Σεϋχέλλες!

eikona-11

Ένας καλά κρυμμένος παράδεισος μικρών νησίδων με τιρκουάζ νερά και αμμουδιές που συνθέτουν ένα εξωτικό σκηνικό. Ο λόγος για τα Λιχαδονήσια, που βρίσκονται ανάμεσα στα Καμένα Βούρλα και την Εύβοια,στον βόρειο Ευβοϊκό. Ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών που είναι δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό που αναδύθηκε μετά από μεγάλο σεισμό πριν χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα Λιχαδονήσια σχηματίστηκαν από το σώμα του Λίχα. Η Διηάνειρα, γυναίκα του Ηρακλή νομίζοντας ότι την απατά, του έστειλε με το Λίχα ένα φαρμακερό χιτώνα. Ο Ηρακλής όταν φόρεσε το χιτώνα άρχισε να υποφέρει από φρικτούς πόνους και εξαγριωμένος άρπαξε το Λίχα και τον εκσφενδόνισε στη θάλασσα. Από τα μέλη του σώματος του σχηματίστηκαν τα Λιχαδονήσια. Λέγεται πως το νησάκι στρογγυλή είναι το κεφάλι του και τα υπόλοιπα το σώμα του.

eikona-12eikona-12a

Τα παλαιότερα χρόνια κατοικούνταν, σήμερα όμως είναι ακατοίκητα και αποτελούν προστατευμένους οικολογικούς χώρους. Τα νησάκια αυτά αποτελούν εξαιρετικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις. Σ’ ένα από τα νησάκια η παραλία είναι οργανωμένη και προσφέρει όλα τα απαραίτητα. Σε ένα άλλο έχουν βρεθεί απομεινάρια αρχαίου οικισμού και σε ένα τρίτο υπάρχει μία εκκλησία όπου έχουν γίνει γάμοι και βαπτίσεις. Ο βυθός της Λιχάδας και των Λιχαδονήσων είναι εξαιρετικά πλούσιος και υπάρχουν αρκετά παλιά ναυάγια τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον των καταδυτών. Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με καΐκι από το Λιμάνι των Καμένων Βούρλων με προορισμό την οργανωμένη παραλία των Λιχαδονήσων όπου εκεί μπορείτε να εξερευνήσετε το νησί, να απολαύσετε το μπάνιο σας και να φάτε φρέσκα ψάρια. Επίσης κατά τη διάρκεια της διαδρομής, το καΐκι πραγματοποιεί στάσεις ώστε να δείτε και να φωτογραφήσετε το Ναυάγιο και τα αξιοθέατα τις περιοχής.Αν όμως διαθέτετε το δικό σας μεταφορικό μέσο μπορείτε να επισκεφθείτε και τα υπόλοιπα υπέροχα νησάκια και να απολαύσετε το μπάνιο σας ή να τα εξερευνήσετε. (http://www.lichadonisia.com )

Εκτός από τα Λιχαδονήσια τα Καμένα Βούρλα δεν υστερούν και σε παραλίες.Σε όλο το μήκος της παραλιακής των Καμένων Βούρλων τα νερά είναι καθαρά και επιτρέπεται το κολύμπι. Υπάρχουν οργανωμένα τμήματα, που παρέχουν όλες τις ανέσεις αλλά και πολλά σημεία που δεν είναι οργανωμένα, είναι όμως ιδανικά για μπάνιο. Όλες οι παραλίες έχουν εύκολη πρόσβαση από τον δρόμο. Οι καλύτερες παραλίες όμως είναι εκτός της πόλης. Η παραλία ασπρονέρι και οι γοργόνες στο φάρο, μεταξύ Καμένων Βούρλων- Αγίου Κων/νου, φημίζονται για τα κρυστάλλινα νερά τους και την παραλία τους και κάθε καλοκαίρι κατακλύζονται από λουόμενους.eikona-13

 

Κάνοντας τη βόλτα σας κατά μήκος της παραλιακής της πόλης, θα βρείτε πολλά καφέ και εστιατόρια για να απολαύσετε τον καφέ σας ή να γευματίσετε, ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Το εστιατόριο Abona προσφέρει, εκτός από την εξαιρετική ποιότητα στα φαγητά και την άψογη εξυπηρέτηση, σε όλα τα μέλη του επάγγελμα γυναικά επιπλέον έκπτωση 15% (με την κάρτα επίδειξης μέλους).

eikona-14

Για την διαμονή σας δεν έχουμε πια επιλογές όπως τα ξενοδοχεία Ράδιον και Θρόνιον που κοσμούσαν την περιοχή  την εποχή του 70 και όπου διέμεναν ο Ωνάσης και άλλοι επώνυμοι. Εάν επιθυμείτε μπορείτε με μια βόλτα στους δρόμους πίσω από το λούνα παρκ στον κεντρικό δρόμο, να αντικρίσετε ότι σώζεται από τα κτίρια που είχαν χτιστεί το 1937 και έχουν γυριστεί σκηνές από ελληνικές ταινίες όπως ” Η Μαρίνα, ο Κλέαρχος και ο κοντός”.

 

 

Δυστυχώς όμως, μόνο αυτό μπορείτε να κάνετε καθώς τα κτίρια κηρύχθηκαν διατηρητέα πριν μερικά χρόνια και καθώς το κόστος είναι πολύ μεγάλο για την αναπαλαίωση τους, έχουν μείνει έρμαια στο πέρασμα του χρόνου και έχουν παραδοθεί στη φύση που ανθίζει στα ερείπια κερδίζοντας το χαμένο της έδαφος. Βέβαια δεν είναι μόνο το κόστος αλλά και η μη διεκδίκηση κεκτημένων στην εγκατάλειψη των συγκεκριμένων κτιρίων, άλλα αυτό είναι άλλο κεφάλαιο. Το παρελθόν όμως πέρασε και στη σημερινή εποχή μπορείτε να διαμείνετε σε μικρά, φιλικά και ζεστά ξενοδοχεία όπως το “νούφαρα” που προσφέρουν όλο το χρόνο επιπλέον έκπτωση 10% για τα μέλη του επάγγελμα γυναίκα (με την κάρτα επίδειξης μέλους).

eikona-15
Για τη βραδινή σας έξοδο μπορείτε να διαλέξετε όποια εσείς επιθυμείτε από τις καφετέριες που υπάρχουν κατά μήκος της παραλιακής για να απολαύσετε το πότο σας δίπλα στη θάλασσα. Θα σας στεναχωρήσω μόνο στις επιλογές για clubbing καθώς είναι πολύ περιορισμένες. Η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των μαγαζιών τέτοιου είδους στην περιοχή μας και έχει πλέον παραμείνει μόνο ένα. Έκτος από φαγητό & πότο, υπάρχει και η επιλογή του θερινού κινηματογράφου που αντιστέκεται στο χρόνο και μας δίνει λίγο από την αίγλη του παρελθόντος, όταν υπήρχαν συνολικά 5 και έπρεπε να πας νωρίς νωρίς για να βρεις θέση. Μια ακόμα επιλογή είναι το λούνα παρκ διπλά στην κεντρική εκκλησιά του Αγίου Παντελεήμων, ένα λούνα παρκ αλλοτινών χρόνων, ωστόσο ένας και μόνο γύρος στη ρόδα, μας ανταμείβει με την θεά όλου του Μαλιακού. Επίσης ο πολιτιστικός σύλλογος καμένων βούρλων “Νεανικός Παλμός”, εκτός από τις πολλές δράσεις του και την έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ανεβάζει  και  θεατρικές παραστάσεις που αξίζουν τον κόπο να τις παρακολουθήσετε

eikona-17eikona-16

 

Επίσης ο Όμιλος Λαογραφίας και Παράδοσης Καμένων Βούρλων στην γιορτή του Άγιου Παντελεήμων στις 27 Ιουλίου κάνει χορευτικές εκδηλώσεις στο προαύλιο της εκκλησιάς

eikona-17a

και κάθε χρόνο έχουμε τα Καζαντζίδεια προς τιμήν του Στέλιου Καζαντζίδη, στον Άγιο Κων/νο το διπλανό χωριό, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου

eikona-18

Τέλος για τους λάτρεις της ταχύτητας το Ράλι Ακρόπολις επέστρεψε στα μέρη μας μετά από μια δεκαετία έτσι οι οπαδοί του μπορούν να παρακολουθήσουν τις ειδικές πίστες του Ρεγγινίου και της Ελάτειας- Καρυάς (http://www.newsbeast.gr/car/arthro/2183474/i-diadromi-tou-rali-akropolis-2016). Ίσως λοιπόν, να υστερούμε σε club αυτόν τον καιρό, αλλά σας έχουμε αμέτρητες επιλογές για περάσετε όμορφα!!!

eikona-19
Θα μπορούσα να σας πω πολλά ακόμα όμως θα κλείσω την περιήγησή μας, λέγοντας σας πως μπορείτε να κάνετε επίσης καταπληκτικές εξορμήσεις σε πολλά γνωστά θέρετρα έχοντας ως ορμητήριο τα Καμένα Βούρλα. Ενδεικτικά, το Πήλιο, το Καρπενήσι και το Βελούχι απέχουν μόλις μια ώρα, ενώ για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, οι πίστες του Παρνασσού, απέχουν μόλις 45 λεπτά από τα Καμένα Βούρλα και οι Δελφοί είναι δίπλα. Επιπλέον, ημερήσιες εκδρομές με καΐκι από το λιμάνι των Καμένων Βούρλων οδηγούν στο γραφικό ψαροχώρι του Άι-Γιώργη και στην Αιδηψό στη Βόρεια Εύβοια. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για όσους το επιθυμούν να επισκεφθούν τα νησιά των Β. Σποράδων (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλλόνησο) από το Λιμάνι του Άγιου Κωνσταντίνου.
Όπως βλέπετε μένω σε ένα πραγματικά χαρισματικό τόπο και οι επιλογές είναι πολλές. Το μόνο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να τον επισκεφθεί!

 

Είμαι η Χριστίνα Φούρλα από τα Καμένα Βούρλα και η ζωή είναι ωραία!