6425cb88812ee25acdbcc49464b55517_L-1000×750

Σας καλωσορίζουμε στην Ομάδα Υποστήριξης “Γυναίκες Μαζί”, για γυναίκες με την εμπειρία του καρκίνου του μαστού.

Με χαρά σας ανακοινώνουμε την έναρξη της Ομάδας “Γυναίκες Μαζί”,  και σας προσκαλούμε στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση γνωριμίας η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 11 Mαίου στις  6.15-7.45μμ, Υψηλάντου 30, Κολωνάκι. Τ.Κ.11521. Αθήνα.

Η Ομάδα “Γυναίκες Μαζί” δημιουργήθηκε για γυναίκες οι οποίες έχουν ως κοινό τους βίωμα τον καρκίνο του μαστού.

Η εμπειρία του καρκίνου επιφυλάσσει δυσκολίες, δυσάρεστα συναισθήματα και καθημερινές προκλήσεις. Είναι αναμφισβήτητα μια επίπονη διαδικασία για το σώμα και το πνεύμα και επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή της γυναίκας που την βιώνει.

“Η εμπειρία του καρκίνου του μαστού είναι μια από τις δυσκολότερες φάσεις στην ζωή μου. Για εμένα όλα ξεκίνησαν όταν έλαβα το νέο της διάγνωσης μου. Οι αποφάσεις που έπρεπε να πάρω γρήγορα για την υγεία μου, ο τρόπος με τον οποίο η ζωή μου άλλαξε τόσο αναπάντεχα και ξαφνικά με επηρέασε πολύ και με έκανε να αισθανθώ φόβο και αβεβαιότητα.”
— Leina J., γυναίκα με την επειρία του καρκίνου του μαστού.

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού αποτελεί το εφαλκτήριο μιας μαρκοσκελούς διαδικασίας η οποία επιφυλάσσει στην γυναίκα που νοσεί μια πορεία γεμάτη σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις. Αρχικά, η είδηση της διάγνωσης
του καρκίνου. Ανεξάρτητα από το εάν είναι αιφνίδια ή αναμενόμενη από τη γυναίκα, τη συγκλονίζει βαθιά. Της είναι δύσκολο να αποδεχτεί αυτό που της συμβαίνει, ενώ πολλές γυναίκες βιώνουν την αναγκαιότητα για να μιλήσουν σε
συγγενείς και φίλους για τον καρκίνο ως κάτι ψυχοφθόρο και απαιτητικό. Οι σκέψεις της γυναίκας κατακλείζονται από τα θέματα που αφορούν τον καρκίνο στην προσπάθεια της να συμβιβαστεί με το νόσημα και να προετοιμαστεί προκειμένου να πάρει τις σωστές αποφάσεις για την υγεία της και την ζωή της.

Η θεραπευτική αγωγή, η χημειοθεραπεία, οι χειρουργικές επεμβάσεις φέρουν σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που αφήνουν ένα ευδιάκριτο στίγμα στην ψυχοσύνθεση της γυναίκας. Με το πέρας της θεραπείας η γυναίκα βιώνει συνήθως μεικτά συναισθήματα ανακούφισης για το τέλος της διαδικασίας της
θεραπείας και φόβου για το μέλλον. Αλλά και πρωτόγνωρα και πολλές φορές αναπάντεχα συναισθήματα τα οποία την κάνουν να σκέφτεται τη ζωή της πλέον διαφορετικά.

Είναι αυτές οι στιγμές που οι δυσκολίες, τα δυσάρεστα συναισθήματα της αβεβαιότητας, της αγωνίας, της απόγνωσης, αλλά και οι καθημερινές προκλήσεις μπορούν με την κατάλληλη υποστήριξη να μετατραπούν σε ψυχική δύναμη και ελπίδα για το μέλλον.

“Η δυνατότητα που μου δόθηκε για να μοιραστώ την εμπειρία μου με τον καρκίνο του μαστού με άλλες γυναίκες ήταν απελευθερωτική. Αισθάνθηκα πως μας ενώνει κάτι κοινό και πως με καταλαβαίνουν. Για πρώτη φόρα μέσα σε όλη αυτήν την διαδικασία άρχισα να σκέφτομαι πως εάν τα κατάφεραν αυτές, μπορώ και εγώ να τα καταφέρω.”
— Sal.Mo. επιζούσα από καρκίνο του μαστού.

Η Ομάδα “Γυναίκες Μαζί” σας προσκαλεί σε μια πορεία διερεύνησης η οποία θα σας δώσει την δυνατότητα να μιλήσετε και να μοιραστείτε το βίωμα σας μέσα σε ένα εχέμυθο και συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον συζήτησης και αλληλοβοήθειας.

Μαζί θα εμπλακούμε σε μια ομαδική πορεία αποκατάστασης και αναζήτησης ενός νέου νοήματος για την εμπειρία του καρκίνου του μαστού, με προτεραιότητα την έκφραση των δικών σας σκέψεων και προβληματισμών, αλλά και των προσωπικών σας προσδοκιών για το μέλλον.

Μέσα από αυτήν την ομαδική διαδικασία στοχεύουμε στην ανάπτυξη και ενίσχυση θετικών συναισθημάτων και την ανάκτηση του προσωπικού νοήματος για τη ζωή.

Η Ομάδα “Γυναίκες Μαζί” μπορεί να βοηθήσει στην:

– έκφραση και διερεύνηση νέων τρόπων κατανόησης του βιώματος
– εξερεύνηση του τρόπου με τον οποίο γίνεται αντιληπτό το σώμα μετά το νόσημα
– συναισθηματική αποφόρτιση και ενδυνάμωση
– ανάπτυξη της προσωπικής αυτοπεποίθησης και αυτο-εκτίμησης
– ανάπτυξη συναισθημάτων αλληλοσεβασμού και αποδοχής στην ομάδα και κατ’επέκταση στο κοινωνικό δίκτυο της κάθε συμμετέχουσας
– καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού
– καταπολέμηση του αυτοστιγματισμού
– βελτίωση της ποιότητας ζωής

Η Ομάδα “Γυναίκες Μαζί” πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα, 6.15-7.45μμ, Υψηλάντου 30, Κολωνάκι. Τ.Κ.11521. Αθήνα.

Η συμμετοχή στην ομάδα γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τις συντονίστριες της ομάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή στην ομάδα παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο: 694 833 89 39

Μοιραστείτε αυτήν την πληροφόρηση με γυναίκες που πιστεύετε πως μπορεί να έχουν ανάγκη και θα ωφελούνταν από την συμμετοχή τους στην Ομάδα “Γυναίκες Μαζί”.

Παναγιώτα Μπουντή

Ψυχολόγος BSc, Msc, MA. Συντονίστρια Ομάδας “Γυναίκες Μαζι”